Bodrum-Moskova Hattı'nda şekillenen öneri

Türkiye'nin Güney Osetya krizi üzerine yaptığı 'Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu' önerisinin, 13 Ağustos'ta Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Babacan tarafından Bodrum-Moskova yolculuğu sırasında yapılan istişarelerde oluşturulduğu öğrenildi.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 09:38
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Güney Osetya krizi üzerine dile getirdiği “Kafkas İstikrarı ve İşbirliği Platformu” önerisinin ilginç bir biçimde oluşturulduğu ortaya çıktı.

Teklifin, 13 Ağustos’ta Bodrum-Moskova yolculuğu sırasında Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın arasında uçakta yapılan istişareler sırasında şekillendirildiği öğrenildi. Ağustos ayında Güney Osetya krizi patlak vermesi üzerine Türkiye, bölge sorunlarının diyalog ile çözümlenmesi amacıyla “Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu” önerisini yaptı. Şimdiye kadar Rusya dahil, çeşitli ülkelerden destek sağladığı belirtilen teklifin, Erdoğan ve Babacan tarafından 13 Ağustos’ta Bodrum-Moskova yolculuğu sırasında oluşturulduğu belirtiliyor. Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmalar üzerine Dışişleri Bakanı Babacan’ın tatil için Bodrum’da bulunan Başbakan Erdoğan’a Moskova’ya gidilmesini önerdiği, Erdoğan’ın bu teklif uygun görmesi üzerine Bodrum’a giden Babacan ile Başbakan'ın uçakla Moskova’ya hareket ettiği anımsatılıyor. Erdoğan ve Babacan yolculuk sırasında uçakta istişareler yaparken de “Kafkas İstikrarı ve İşbirliği Platformu” önerisi oluşturuldu.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) gibi forumlarda örneğin Sırbistan ve Arnavutluk gibi aralarında ciddi sorunlar olan, ülkelerin yan yana oturarak problemlerini konuşabildiğine dikkat çeken Ankara, Kafkas platformu önerisinin, Gürcistan hariç bölge ülkelerinden “iyi bir destek” sağladığını düşünüyor. Tiflis’in yaklaşımının da, Rusya’nın varılan ateş kez anlaşmasına uygun bir biçimde Gürcistan topraklarından çekilmesi halinde değişebileceği umuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler