"Türk varlığını hazmedemeyen bir rakip..."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Derviş Eroğlu, Rum tarafıyla sürdürülen müzakerelerle ilgili olarak, kendileriyle anlaşma ve paylaşma düşüncesinde olmayan, ''Kıbrıs'ta Türk varlığını dahi hazmedemeyen'' bir rakiple masada oturduklarını söyledi.

Yayınlanma: 20.11.2009 - 12:15
Abone Ol google-news

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Derviş Eroğlu, Erciyes Üniversitesi ile Anadolu Genç İşadamları Derneğinin Sabancı Kültür Sitesinde düzenlediği ''Kıbrıs Müzakereleri ve Kıbrıs'ın Geleceği'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta yaşayan Türkler ile Rumların eşit olduğuna inandığını, iki halkın eşit görülmemesi durumunda bir anlaşmaya varılamayacağını belirtti.

Rum kesiminin Kıbrıs'ta Türkler'e ''yaşama hakkı bırakmamak için ne mümkünse planladığını'' savunan Eroğlu, garantörlük konusunun da ''sulandırıldığı'' görüşünü dile getirdi.

Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin garantisinde ve Türk askerinin varlığında adada huzur ve güven içinde yaşayacağına vurgu yapan Eroğlu, şöyle konuştu:
''Bunun aksini kabul etmek bizce mümkün değildir. Güney Osetya bağımsızlığını ilan etti, Rusya tanıdı. Yugoslavya'da 7 devlet kuruldu ve tanındı. Demek ki, alternatiflerden bir tanesi, Kuzey Kıbrıs'ta Türk liderliğinin devam etmesidir. Müzakere masasına, 'Benim alternatifim yoktur, tek alternatifim Kıbrıs'ın birleşmesidir' diye oturursanız, siz taviz vermeye mahkumsunuz, taviz vereceğinizin mesajını veriyorsunuz demektir. İki ayrı devlet o adada yaşayabilir. Yugoslavya 7'ye bölündü, tanındı. Kıbrıs da ikiye bölündü, ikisi de tanınsın. Biri zaten tanınıyor. Ama müzakere masasından kaçan taraf biz olmadık. Biz, anlaşma arayışı içinde olduk. Karşımızda, bizimle anlaşma ve paylaşma düşüncesinde olmayan, Kıbrıs'ta Türk varlığını dahi hazmedemeyen bir rakiple müzakere masasında oturuyoruz.''

KKTC'nin bugün ekonomik sorunları bulunduğunu, bu sorunları çözme adına, ''Ben bu devletten vazgeçtim'' deyip, Rumlarla anlaşma düşüncesi içerisinde olmadıklarını anlatan Eroğlu, ''Özgürlük mücadelesinin amacı, bağımsızlığa kavuşmak, bir devlet kurmaktır. Bugün biz müzakere masasında, bu devletin varlığını tartışıyoruz. Ama bir anlaşma olabilir düşüncesiyle müzakerelerin devamını sağlıyoruz. Rum kesimi, bizlerin Kıbrıs'ta yaşamaması için çeşitli planlar üretmektedir'' dedi.

Annan Planı çerçevesinde yapılan referandumun ardından vadedilenlerin yerine getirilmediğini kaydeden Eroğlu, şunları söyledi:
''Kıbrıs Türk halkı, ana vatanın da desteğiyle bir devlet yaşatmanın mutluluğunu taşımaktadır. KKTC devleti, müzakere masasındadır. Ancak güç paylaşımı ve yönetimde anlaşma yoktur, toprak konusunda, mülkiyet konusunda, garantör konusunda anlaşma yoktur. Şu ana kadar mutabakat sağlanmış değildir. Bütün konularda uzlaşma olmadığına göre, Nisan ayına kadar bir anlaşmaya varmak mümkün değildir. Zaten Rum tarafı bizimle anlaşma ve paylaşma niyetinde değildir. Anlaşma olur düşüncesiyle Annan Planı gibi bir plana 'Evet' demişiz. Bugün artık dünyanın gerçekleri görmesi, Kıbrıs'ta iki ayrı devlet olduğu gerçeğini görmesi gerekir.''

Kıbrıs'ta farklı din, dil ve kültürde iki halk olduğunu belirten Eroğlu, ''Bu gerçek göz ardı edilmeyecek. Eşit statüde iki devlet vardır. Bu gerçekler ışığında insanımızı yeniden Rum'a mahkum etmeyecek, insanlarımızı yeniden göçmen durumuna düşürmeyecek bir anlaşmaya varılırsa, varılır. Varılmazsa, KKTC devleti, Türkiye'nin güvencesinde varlığını sürdürür'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler