40 bin liranız olsa ne yaparsınız?

MasterIndex araştırmana göre, eline fazladan 40 bin lira geçen Türk Halkı'nın ilk isteği ev almak oluyor. Ev sahibi olmaya en istekli bölgeler ise Ege ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri çıktı.

Yayınlanma: 21.11.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

MasterIndex araştırmasında, 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemleri sosyo-ekonomik seviyeye göre de incelendi. Buna göre yüksek gelir grubundakilerin ev, daire, gezi, eğlence, tatil ve tasarruf seçeneklerini eşit derecede (yüzde 12) tercih ettikleri görüldü. Bu grubun bir sonraki tercihi ise elindeki fazladan parayı eğitim için harcamak (yüzde 11) olduğu ortaya çıktı.

Araştırma sonuçlarına göre, tüm sosyo - ekonomik gruplar, öncelikli olarak ev almayı düşünürken, orta gelir grubu öncelikle borçlarını ödemeyi tercih ediyor. Alt orta ve düşük gelir grupları yeni iş kurmada diğerlerine oranla daha hevesli. Aynı grup gezi, eğlence, tatil seçeneğini en az tercih eden kesim oldu.
 

45 - 54 yaş Altın diyor

MasterIndex'e göre, 15 - 24 yaş gurubu, fazladan 40 bin TL'si olsa bu parayı öncelikle eğitim, gezi, eğlence, tatil ve otomobil almak için harcamak istiyor. 25 - 29 yaş grubu tasarrufa, 45 - 54 yaş grubu ise altın almaya daha meyilli. Sonuçlar, coğrafi bölgelere göre incelendiğinde Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki halkın benzer tutumlar sergilediği görülüyor. Her üç bölge halkı da elime geçen fazladan parayı ev, daire, eğitim ve sağlık için harcarım derken, bu üç bölge dışında eğitim ve sağlık için harcarım seçeneğini ilk üç sıraya koyan bölge yok.
 

Ege ve Güneydoğu Anadolu daha tasarrufçu çıktı

Ege ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri de ellerindeki fazla parayla tasarruf yapmaya diğer bölgelerden daha istekli. Aynı durum otomobil alma konusunda da Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri için geçerli. Gezi, eğlence, tatile gitme seçeneği de İç Anadolu Bölgesi halkı için diğer bölgelere oranla daha üst sırada.
 

"Altın" yerini, "Yastık altı"na bıraktı

MasterIndex araştırmasının tasarruf etme alışkanlıkları ve yatırım eğilimlerini inceleyen bölümü ise son yılın gözdesi "altın"ın yerini "yastık altı"na bıraktığını gösterdi. Tasarruf edenlerin büyük bölümü, tasarruflarını "TL olarak bankaya yatırmadan elimde tutuyorum" seçeneğini tercih etti. Yastıkaltı ve altın seçeneklerini sırasıyla, Türk Lirası olarak banka faizinde değerlendirmek, döviz alıp elde tutmak, taşınmaz mülk almak, döviz alıp bankaya yatırmak, yatırım fonları ve hisse senedi yatırımları izliyor.

Türk Halkı'nın tasarruf eğilimleri gelir seviyesine göre incelendiğinde yüksek gelir grubunun Türk Lirası olarak yastık altı yapmak ve Türk Lirası olarak bankaya yatırmak seçeneklerini eşit olarak tercih ettiği görülüyor. Bu grubun ikincil tasarruf tercihi döviz alıp elinde tutmak, üçüncü tercihleri altın ve yatırım fonları. Tasarruf yapan düşük gelir seviyesindekilerin de öncelikli tercihi yastık altı. Bu grup diğer tasarruf araçları seçeneklerine eşit mesafede duruyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler