Kadınlar balık ağı örmeyi öğrenecek

Mersin Deniz Ticaret Odasınca (MDTO) hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansınca (ÇKA) kabul edilen ''Balık Ağı Örücülüğü Projesi'' kapsamında kadınlara eğitim veriliyor.

Yayınlanma: 21.11.2009 - 12:41
Abone Ol google-news

Karaduvar Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Mersin Sanat Etkinlikleri Derneği tarafındandan da desteklenen proje çerçevesinde, balıkçıların yoğun olarak yaşadığı Karaduvar Mahallesi'nde yaşayan 25 kadın, balık ağı örmenin yanı sıra ağ tamiratı da öğreniyor.

Proje kapsamında ayrıca, 14-24 yaş arası madde bağımlısı veya potansiyel bağımlılık riski taşıyan 50 çocuk ve gence de tiyatro eğitimi veriliyor.

MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, kentin sosyal ve kültürel yapısına katkı sağlamak amacıyla yaptıkları araştırmada, Karaduvar Mahallesi'ndeki balıkçıların ağlarını Adana'nın Karataş ilçesinden aldıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Yörede işsizlikle ilgili sorunların da yaşandığını belirten Özbenli, şöyle konuştu:
''Bu kapsamda hazırladığımız proje ile sosyal ve ekonomik problemler nedeniyle uyum sorunu yaşayan işsiz veya gelirleri kısıtlı ailelerden seçilen 18-45 yaş arası 50 kadına aile ekonomilerine katkı sağlamaları amacıyla balık ağı örücülüğü eğitimi vermeyi amaçladık. Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüklerinin iştirakçi olarak yer aldığı projenin ilk etabında 25 kadının, Karaduvar Mesleki ve Sosyal Gelişim Merkezi'nde eğitimine başlandı.''

Özbenli, proje kapsamında ayrıca, 14-24 yaş arası madde bağımlısı veya potansiyel bağımlılık riski taşıyan 50 çocuk ve gencin de kabiliyetlerini ortaya koymaları, zararlı ve kötü alışkanlıklardan korunmaları ve onların topluma yararlı bireyler haline getirebilmeleri amacıyla tiyatro eğitimi verildiğini de kaydetti.
 

Kendi ağlarını kendileri yapacak

Projenin kısa vadede kadınlar ve çocukların sosyal, kültürel ve ekonomik olarak iyileştirilmesine, orta vadede ise yörenin tamamına somut faydalar sağlayacağına inandığını anlatan Özbenli, şunları kaydetti:

''Projemizle balıkçılıkla ilgili bölgede sinerji oluşturmayı, yöre balıkçılarının ihtiyaçlarını karşılayabileceği özellikle ağların donanımı ve tamiri konusunda bölge dışında da cazibe merkezi olmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda, balıkçı teknelerinin gereksinimleri doğrultusunda yerinde ve ekonomik koşullarda ihtiyaçları karşılanacak.

Proje ile balık ağı örücülüğü konusunda sağlanan mesleki eğitimler öncelikle kadınların niteliklerini artıracak ve aktif iş gücüne katılımları sağlanacak. Böylece kadınlar, ailelerinin sosyal ve ekonomik anlamda yaşam koşullarına ekonomik faydalar sağlayacak.''

Projenin sürdürülebilirliğine dikkati çeken Özbenli, ''Önemli bir balıkçı potansiyeline sahip ilimizde, ağ örücülüğü ve tamiratının yöremizde yapılarak hem kadınlara iş imkanı, hem de balıkçılara daha kaliteli ve ucuza ağ sağlamayı amaçladığımız proje çerçevesinde eğitilen kadınların ilerleyen süreçte bir kooperatif veya dernek çatısı altında toplanarak işlerini daha da büyütmesini hedefliyoruz'' diye konuştu.

Özbenli, eğitimlerini sürdüren kadınların daha şimdiden aldıkları siparişlerle aile ekonomisine katkı sağlama aşamasına geldiklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler