Aşırı dinciler polisle çatıştı

Kudüs'te, aşırı dinci Yahudi toplumun (Haredi) bilgisayar çipi üreticisi uluslararası Intel firmasına, dinen çalışılması günah sayılan Şabat (cumartesi) günü Yahudiler'i çalıştırdığı gerekçesiyle açtıkları savaş 2. haftasına girdi.Aşırı dinci grup, protesto eylemini sürdürürken polisle de çatıştı.

Yayınlanma: 21.11.2009 - 19:17
Abone Ol google-news

Sayılarının 3 bini bulduğu bildirilen aşırı dinciler, firmanın Kudüs'ün varoşlarında, Hotzvim tepesinde yer alan sanayi bölgesindeki tesislerinin yakınında toplandı. Polislerin daha önce önlem aldığı bölgede, yoldan geçen araçlara taşlarla saldırıp, kendilerine engel olmak isteyen polislere ''Naziler'' diye bağıran aşırı dinciler, olayları görüntülemek isteyen basın mensuplarına da saldırdı, gazetecileri taşladı. Kimi protestocular yolların ortasına oturup elele tutuşurlarken, polis protestocuların tesislerin tam önüne gelmesine izin vermedi. Atlı polisler kalabalığı dağıtmak için basınçlı su kullandı.

Polisin, önceki saatlerde geçen haftaki olaylar sırasında tesislere zarar verdiği kuşkusuyla, aşırı dinci toplumdan bir genci gözaltına aldığı bildirilmişti. Bugünkü gösteriler sırasında da 2 kişi daha gözaltına alındı.

Protesto eylemi, hahamlar ile Intel yetkilileri arasında varıldığı bildirilen anlaşmaya karşın gerçekleşti. Intel, fabrikada hafta sonunda yalnızca Yahudi olmayan işçilerin çalıştırılacağını duyurmuştu.

Buna karşın perşembe günü ve dün, Kudüs'ün aşırı dincilerin yaşadığı mahallelerin duvarlarına, toplum üyelerini Intel'in önünde toplanıp protestoya çağıran posterler asılmıştı. Posterlerde, ''Intel'in, Hotzvim tepesinde Şabat'ı ihlal etmesi bizim utancımızdır'' deniliyordu.

Posterler veya duvar ilanları, aşırı dinci toplumun birbirleriyle iletişiminde en fazla yararlanılan iletişim yöntemi. Hahamların duyuruları, düzenlenen etkinlikler ve kampanyalar, hem bu duvarlara yapıştırılan afişlerle Haredi toplumuna duyuruluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler