IKE kasırgası Teksas'ı vurdu

Sonunda beklenen gerçekleşti; Ike kasırgası Teksas'ı da vurdu. Kasırga, Teksas eyaletinin en büyük kenti olan Houston'da da büyük zarara yol açarak, Meksika Körfezi'nde çok sayıda petrol platform ve tesisinde hasara neden oldu. Ike ve Gustav kasırgalarının vurduğu Küba, ABD'nin kasırga afetzedeleri için gönderdiği yardımı reddederken, ABD'den uyguladığı ambargoyu kaldırmasını istedi.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 12:10
Abone Ol google-news

IKE kasırgası, Amerika kıyılarından iç kesimlere doğu ilerlemeye devam ediyor. Kasırga, Teksas eyaletinin en büyük kenti olan Houston'da da büyük zarara yol açtı. Kentin büyük kesimine hâlâ elektrik verilemiyor. Kentte yağmalama olaylarının önüne geçilebilmesi için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Halka, şişe suyu veya kaynatılmış su içmeleri tavsiyesinde bulunuluyor.

250 km hızla ilerleyen Ike Kasırgası öncesinde Meksika Körfezi'ne kıyısı olan bölgelerden yaklaşık 1 milyon kişi tahliye edildi, ancak sahildeki yerleşim merkezlerinde hala en az 90 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.

 

Petrol tesislerinde hasar

Bu arada Amerikalı yetkililer, Ike kasırgasının Meksika Körfezi'nde çok sayıda petrol platform ve tesisinde hasara neden olduğunu belirttiler.
ABD yeraltı kaynakları yönetiminden Eileen Angelico, 3800 petrol platformunun bulunduğu bu bölgede 10 kadar platform ve tesisin zarar gördüğünü belirtirken, asıl zarar ziyanın birkaç gün sonra ortaya çıkacağını kaydetti.

 

'Ambargoyu kaldırın'

Ike ve Gustav kasırgalarının geçtiğimiz günlerde vurduğu Küba, ABD'nin kasırga afetzedeleri için gönderdiği 100 bin dolar tutarındaki yardımı reddederken, bu ülkeden uyguladığı ambargoyu altı aylığına kaldırmasını istedi.

Küba devlet televizyonunda okunan bir diplomatik notta, "Ülkemiz, Amerikan şirketlerinin ürünlerini satın almaya hazır olsa bile, kendisine abluka uygulayan bir hükümetin bağışını kabul edemez" denildi.

Washington'a iletilen bu diplomatik notta Havana ayrıca, tüm normal ticari faaliyetler için banka hesaplarının kullanılmasına izin verilmesini istedi.

Gustav ve Ike kasırgaları, gıda ve tıbbi ürünler hariç 1962'den beri Amerikan ambargosu altındaki Küba'da yarım milyon konutta hasara yol açtı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler