Adalet Bakanlığı 914 dosyayı inceledi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın Türkiye'nin Basın Özgürlüğü Deklarasyonunu imzalamamasına ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Yayınlanma: 22.11.2009 - 07:26
Abone Ol google-news

Verdiği yanıtta 14 Ekim'de açıklanan AB İlerleme Raporu'nun Siyasi Kriterler Bölümü'nü aktaran Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, siyasi kriterlerin katılım müzakereleri sürecinde Avrupa Komisyonu tarafından dikkatle incelenmeye devam ettiğini söyledi. Bağış, "Türkiye İlerleme Raporu'nda ifade özgürlüğü konusunda eleştiriler olduğu kadar olumlu ilerlemelerin de olduğu kaydedilmiştir" dedi.

Bakan Bağış'ın verdiği yanıtta, 301'nci maddeyle ilgili yapılan değişikliğin ardından Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlanan soruşturma ve davalara ilişkin yine İlerleme Raporu'nda bulunan bilgiler de yer aldı. Buna göre, 8 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren 301'nci maddede yapılan değişikliğin ardından Adalet Bakanlığı, kovuşturma ya da dava aşamasında olan toplam 914 dosyayı inceledi. Bu dosyalardan 77'si hakkında ise soruşturmanın devamı yönünde karar verdi. Yine 301'nci madde değişikliğinin ardından 210 soruşturma başlatılırken Bakanlık bu dosyalardan da sadece 8 tanesine izin verdi.

AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye yönelik özellikle ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili eleştirilerde bulunulurken Bakan Bağış, "İfade özgürlüğü geniş bir şekilde 2009 ilerleme raporunda ele alınmıştır. Bu çerçevede, hükümetimiz mevzuat çalışmaları dahil olmak üzere bu konudaki gelişmeleri takip etmektedir. 2003 Eylül ayından bu yana faaliyetlerini sürdüren Reform İzleme Grubu'nun görev alanını oluşturan siyasi kriterler, hükümetimiz açısından öncelikli gündem maddelerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Reform İzleme Grubu'nun Devlet Bakanı ve Başmüzakereci, Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanlarımızın ve ilgili kurumlarımızın üst düzey bürokratlarının katılımıyla her 2 ayda bir toplanarak gelişmeleri değerlendirmeye ve atılacak adımlar hakkında karar almaya devam etmektedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler