Memurlar iş bırakmaya hazırlanıyor

Memur konfederasyonları, daha önce ayrı ayrı yaptıkları eylemlerin aksine 25 Kasım Çarşamba günü birlikte ''iş bırakma'' eylemine hazırlanıyor.

Yayınlanma: 22.11.2009 - 08:38
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in çağrısıyla gerçekleştirilecek eyleme, Memur-Sen dışındaki 5 memur konfederasyonunun üyeleri katılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, uyarı grevine katılacak konfederasyonlardan Türkiye Kamu-Sen'in 375 bin 990, KESK'in 224 bin 413, Birleşik Kamu-İş'in 20 bin 731, BASK'ın 4 bin 976 ve HAKSEN'in 2 bin 967 üyesi bulunuyor.

Memur konfederasyonlarının yapacağı ''uyarı grevi''nin ulaşım, eğitim, sağlık ve maliye gibi kamu hizmetlerinde aksamalara yol açması bekleniyor.

Türk-İş, DİSK, TTB'nin aralarında bulunduğu konfederasyon, meslek ve sivil toplum örgütleri de memurlara destek verecek. Türk-İş ve DİSK, üyelerine, yasal çerçeveler içerisinde 25 Kasım'da yapılacak eyleme katkıda bulunmaları yönünde çağrı yaptı.

Memur konfederasyonlarının temel talebini, kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi ve toplu pazarlığın alt yapısının kurulması oluşturuyor.

Konfederasyonlar, hükümetin son sözü söylediği toplu görüşme sürecinin yıllardır biriken sorunları çözmekte yetersiz kaldığını savunuyor.


"Anlayış bekliyoruz"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, tüm iyi niyetli çabalarının bugüne kadar hükümet tarafından karşılıksız bırakıldığını ve kendilerine sokağın gösterildiğini kaydetti.

Gelinen noktada bütün risklerine rağmen hizmet üretmeme kararı aldıklarını ifade eden Akyıldız, bu eylemin, aldıkları eylem kararının ilk aşamasının finali olacağını söyledi.

İşçi, çiftçi, esnaf ve emeklilerden oluşan toplumun geniş kesimlerinin desteğinin yanlarında olduğunu dile getiren Akyıldız, eyleme katılmayacağını açıklayan Memur-Sen'in üyelerine ve sendika üyesi olmayan kamu görevlilerine ''25 Kasım'da işe gitmeme'' çağrısında bulundu.

Akyıldız, 25 Kasım'da hizmet üretmeyecek üyelerinin sabah saatlerinden iş yerlerinde önünde olacaklarını Ankara'da ise Abdi İpekçi Parkı'nda merkezi bir etkinlik gerçekleştireceklerini bildirdi.

Bircan Akyıldız, 25 Kasım'a kadar yurttaşların mağdur olmamaları için yoğun bir bilgilendirme çalışması yapacaklarını ifade ederek, ''Yapacağımız eylem kamu çalışanlarının haklarını almasının yanı sıra vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alması içindir. Bunun için yandaşlarımızdan anlayış ve ellerinde bayraklarla yanımızda olmalarını bekliyoruz. Eylemin ardından da siyasi iradenin tutumuna göre yeni stratejiler belirleyeceğiz'' dedi.

"Hem kendimiz hem halkımız için"

KESK Genel Başkanı Sami Evren de kamu emekçilerinin iş bırakma eyleminin haklı gerekçeleri bulunduğunu söyledi.

Üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak amacıyla toplu pazarlık yapamadıkları için, 8 yıldır hükümetlerin tek taraflı kararlar verip sendikaları dikkate almadıklarını ifade eden Evren, bunun toplu sözleşme ve grev haklarının olmamasından kaynaklandığını belirtti. Evren, toplu sözleşme ve grev hakkını elde etmek için de bir gün süreyle ''uyarı grevi'' yapacaklarını dile getirdi.

Eylemin ''halkın hayatının zorlaştırılması, halkın perişan edilmesi'' olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Evren, şunları kaydetti:
''Yapacağımız eylem kamu hizmetlerinden yararlanan halkımız için de önemli. Hem kamu çalışanlarının hakları hem de halkın daha iyi hizmet alabilmesi için grev yapacağız. Çünkü kamu küçüldükçe, kamu hizmetlerine ayrılan kaynaklar azaltıldıkça bundan hem çalışanlar hem de halkımız zarar görüyor. Temel taleplerimizden biri de eğitimin, sağlığın parasız olmasıdır. Bu nedenle halkın yanımızda olmasını, 25 Kasımda çocuklarını okullara göndermeyerek, acil durumlar dışında hastanelere gitmeyerek bize destek olmasını istiyoruz.''

25 Kasım'da sabahın ilk saatlerinde tren seferlerinin duracağı Haydarpaşa Garı'nda olacağını ifade eden Evren, İstanbul'da yapacakları merkezi etkinlik için çeşitli ilçelerden gelen üyelerinin öğle saatlerinde Beyazıt Meydanı'nda toplanacağını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler