'Yurttaşların 'açılım' dayatmalarına karnı tok'

Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli "Bu ülkenin insanları 'alt, üst' kimlikle, mezheple uğraştırılarak ayrıştırılmak, çatıştırılmak, incitilmek isteniyor. Yurttaşların bu yöndeki sözde 'demokratik açılım' dayatmalarına karnı toktur" dedi.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 11:23
Abone Ol google-news

Kamu emekçilerinin 25 Kasım'da yapacağı ''bir günlük iş bırakma eylemi'' ile basın toplantısı düzenleyen Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, örgütlenme özgürlüğünün, bu bağlamda toplu sözleşme, grev ve sendikal hakların, temel haklardan olduğunu belirterek, bu hakların insan hakları çerçevesinde ''temel hak ve özgürlükler'' kategorisine girdiğini ifade etti.

İçli, bu durumun, Anayasa ve uluslararası sözleşmeler yönünden de böyle olduğunu dile getirerek, Anayasanın 90. maddesine göre usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası sözleşmelerin, kanun hükmünde olduğunu ve bunların kanunlarla farklı hükümler içermesi durumunda sözleşme hükümlerinin esas alınacağını vurguladı.

Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi ile karşılıklı akdettiği ve TBMM tarafından kanunla onaylanan temel hak ve özgürlüklere ilişkin 8 adet insan hakları sözleşmesi bulunduğunu ifade eden İçli, ''Anayasamızın 90. maddesi ile sözü edilen 8 adet temel hak ve özgürlüklere ilişkin insan hakları sözleşmesi, ulusal yasalara üstün tutularak kendiliğinden uygulanması zorunlu kılınmış, sözleşmelere ulusal hukuk üzerinde doğrudan etki kazandırılmıştır'' dedi.

"Bu ülkenin insanları  tarihte kalmış yaralarının kaşınmasını, kanatılmasını istememektedir" diyen İçli sözlerine şöyle devam etti: Bu ülkenin insanları ‘alt, üst’ kimlikle, mezheple uğraştırılarak ayrıştırılmak, çatıştırılmak, incitilmek de istememektedir. Bu yöndeki sözde 'demokratik açılım' dayatmalarına da karnı toktur. 

 

"Rahşan Ecevit'e Başarılar diliyorum"

İçli, Rahşan Ecevit'in parti kuracağının belirtilmesi üzerine, ''Başarılar diliyorum. Yasalara göre herkesin siyasi parti kurma, siyaset yapma hakkı vardır'' dedi.

İçli, ''Siz katılacak mısınız'' sorusuna ise ''Ben katılacak olsaydım, bağımsız olarak siyaset yapmazdım. DSP'de birçok sıkıntının olduğunu ifade ederek istifa ettim. Şimdi bağımsız milletvekili olarak çalışmalarıma devam ediyorum'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler