Esir değişimi müzakerelerinde sona yaklaşıldı

İsrail ile Hamas arasında esir değişimine ilişkin müzakerelerde tarafların anlaşmaya yakın olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 11:56
Abone Ol google-news

Yetkililer, Hamas temsilcilerinin, Almanya ile Mısır'ın arabulucuğunda Kahire'de yapılan müzakereler çerçevesinde bugün Mısırlı yetkililerle bir araya geleceğini, olası anlaşmanın, İsrailli asker Gilad Şalit'in karşılığında yüzlerce Hamas militanının serbest bırakılmasını öngördüğü belirtiliyor.

Serbest bırakılacak militan sayısı hakkında kesin bir ifade kullanılmazken, rakamın 500'den fazla olabileceği ve anlaşmanın, İsrail'in, daha önce serbest bırakmayı reddettiği 160 militanı da kapsayabileceği ifade ediliyor.

Olası anlaşmaya göre Hamas'ın ilk adımı atarak, Şalit'i Mısırlı yetkililere teslim edeceği, daha sonra ise İsrail'in bazı Hamaslı militanları serbest bırakacağı belirtiliyor. İsrail'in, geri kalan esirleri ise Şalit'in kendilerine teslim edilmesinden sonra serbest bırakacağı kaydediliyor.

Hamas'ın da anlaşmaya olanak sağlamak için esnek davranacağı ve serbest bırakılan bazı militanları Batı Şeria veya Gazze Şeridi yerine sürgüne göndermeyi kabul edebileceği ifade ediliyor.

Reuters, her iki taraftan da aldığı bilgilere dayanarak verdiği haberde, bu hafta sonuna kadar anlaşmaya varılabileceğini belirtti. Kudüs'teki İsrailli yetkililer ise anlaşmayla ilgili bir açıklama yapmayı reddetti.

Anlaşma, Filistinli militanlar tarafından Haziran 2006'da kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in uzun süren esaretinin son bulacağı anlamına gelecek.

Şalit'in serbest bırakılmasıyla ilgili, İsrail ile Hamas arasındaki görüşmelerde sona yaklaşıldığı haberlerinin alındığı sırada, Şalit'in ailesinin İsrail Savunma Bakanlığı tarafından kabul edildiği bildirildi.

Bazı kaynaklar, Noam ve Yoel Şalit'in, Hamas ile başta Mısır'ın başkenti Kahire'de dolaylı olarak yürütülen temaslardan sorumlu olan Mossad'ın eski üyesi Hagai Hadas tarafından bakanlıkta kabul edildiğini açıkladı.

Şalit'in babası, Tel Aviv'deki bakanlığa gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakırken, "Konuşmanın zamanı değil" ifadesini kullandı.

Baba Şalit'in öğleden sonra da Kudüs'e geçerek, burada bakan ve milletvekilleriyle görüşmesinin beklendiği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler