DTP'den acil önlem çağrısı

DTP İzmir'de haftasonu yaşanan DTP konvoyunun taşlanması olayıyla ilgili İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a benzer olayların yaşanmaması için acil önlem alması çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 12:59
Abone Ol google-news

DTP Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak yaptıkları yazılı açıklama ile İzmir'de DTP konvoyunun taşlanmasını kınadılar. Açıklamada, saldırı sırasında 1'i ağır olmak üzere 20'den fazla insanın yaralandığı, araçların büyük bir kısmının tahrip edildiğini bildirildi.

İzmir'de yaşanan olayların 'bir grup vatandaş' ile 'vatandaş olmayan DTP'liler' arasındaki kavga olmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Bu saldırıların son derece organizeli ve hazırlıklı olduğu, DTP'ye ve Kürtlere yönelik örgütlü linç girişimlerinin bir devamı olduğu bilinmelidir. Konvoyda bulunan kadın ve çocukların da hedef seçildiği saldırılar, güvenlik güçlerinin gözü önünde cereyan etmiştir. İzmir polisi, saldırganlara müdahale edip, saldırıyı önlemediği gibi; ırkçı saldırıları 'vatandaşın haklı tepkisi' gibi gösterip, saldırganları kendince ikna etmeye çalışmıştır. Öyle ki, elinde taş ve sopalar bulunan saldırganlar, polisle pazarlık ederek saldırılarını sürdürmüştür. Polise taş attığı gerekçesiyle Kürt çocuklarına panzer eşliğinde gaz bombaları ve joplarla saldıran polis, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu DTP'lilere yönelik ırkçı saldırıyı izlemekle yetinmiştir. Elindeki taş ve sopalarla DTP'lileri linç etmeye çalışan bu ırkçı saldırganlara karşı İzmir Polisinin gösterdiği 'hoş görülü' hem suçtur, hem vicdansızlıktır, hem de etnik çatışmayı körükleyen bir tutumdur. "


Hükümete ve İçişleri Bakanı'na uyarı

Daha önce Sakarya'da, Altınova'da, Eskişehir ve Antalya'da sahnelenen linç girişimlerine güvenlik güçlerinin seyirci kaldığı ifade edilen açıklamada, bu durumun saldırıların desteklendiği kanaatine neden olduğu savunuldu. Açıklamada "Eğer bir yerde güvenlik güçleri halkın canını ve malını korumak yerine, saldırılara göz yumuyorsa, orada saldırı altındaki kişilerin kendini savunmak amacıyla karşılık vermeleri halinde ortaya çıkacak toplumsal çatışmanın hesabını kim verecek? Bu sorunun yanıtını güvenlik kuvvetlerinin bağlı olduğu İçişleri Bakanı vermek zorundadır. Bundan sonra gelişecek her türlü ırkçı saldırı ve linç girişimi karşısında, eğer güvenlik güçleri saldırganlara müdahale etmez ve saldırıya uğrayanlar hukuk çerçevesinde kendilerini savunmak zorunda kalırlarsa; Türkiye bir kaosa sürüklenir. Bundan da başta, hiçbir uyarımızı ve başvurumuzu dikkate almayan AKP Hükümeti ve İç İşleri Bakanı sorumlu olacaktır" denildi.


Bahçeli'ye üstü kapalı suçlama

Açıklamada ayrıca 'halkların çatışma ortamına sürüklenmesi'nin sorumlusunun 'İstanbul, Silopi değildir gibi sorumsuz açıklamalarda bulunarak halkı kışkırtan siyasi partiler ve siyasetçiler' olacağı da kaydedildi.


"Vali ve emniyet müdürü hakkında soruşturma açılsın"

Bakan Atalay'ın acil önlem alması istenen açıklamada şöyle denildi:
"Siyaset kurumunu bir bütün olarak, iktidarı ve muhalefetiyle, hükümeti ve parlamentosu ile toplumu kutuplaştıran, karşıtlaştıran, vatandaşların bir birine karşı öfke ve tepki duymasına neden olan yaklaşımlardan uzak durmaya çağırıyoruz. İzmir'de yaşanan ırkçı-faşist saldırıları Meclis gündemine taşıyarak, linç girişimleri konusunda araştırma komisyonu oluşturulmasını isteyeceğiz. Aynı zamanda İzmir Emniyet Müdürü ve Valisi hakkında da soruşturma açılması için başvurularda bulanacağız. Ancak acil olarak, başka İç İşleri Bakanı olmak üzere tüm sorumlu ve yetkilileri, benzer olayların yaşanmaması için acil önlemler almaya çağırıyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler