Aslanlı Köşkü'nün satılışının iptal davası

İş adamı Halis Toprak'a ait İstinye'deki Aslanlı Köşk'ün, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışına ilişkin açılan iptal davasının görülmesine devam edildi.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 14:49
Abone Ol google-news

İstanbul Sarıyer İcra Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmada, iş adamı Halis Toprak'ın yanı sıra avukatı Bülent Akar, Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin avukatı Sevgi Gider Kocabaş ile davalı TMSF ve köşkü ihaleyle satın alan Remzi Gür'ün avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Halis Toprak'ın avukatı Bülent Akar, görülmekte olan dosyada müvekkilinin davacı olmamasından dolayı ''feri müdahillik'' taleplerinin kabulüne karar verilmesini talep etti. Avukat Akar, Halis Toprak'ın, Ahmet ve Mehmet Toprak ile davacı oldukları diğer dosyanın da Yargıtay'da olduğunu ve geldikten sonra görülmesi gerektiğini belirterek, ''Biz ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasındayız. Bu iddianın araştırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca kıymet takdiri ile ilgili yeniden inceleme yapılmasını ve rapor alınmasını da istiyoruz'' dedi.

Davalı TMSF avukatı Ayşe Yavrucuk ise Toprak'ın avukatının davaya ''feri müdahillik'' talebi ile yeniden bilirkişi incelemesi ve kıymet takdiri yapılması yönündeki taleplerinin reddedilmesini istedi.

Kıymet takdiri yapılması konusunda görevli mercinin icra hukuk mahkemesi değil, idari yargı mahkemesi olduğunu ve mahkemece yeniden kıymet takdirinin yapılmasının mümkün olmadığını savunan Yavrucuk, dosyadaki davacı şirket Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin avukatının davadan feragat ettiğini söyledi. Yavrucuk, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Duruşmada söz alan davalı Remzi Gür'ün avukatı Abdullah Buladı da kıymet takdiri yapılıp sonra ihale aşamasına geçildiği için yeniden kıymet takdiri yapılmasının esasen mümkün olmadığını ve delillerin toplandığını belirterek, davanın reddedilmesini istedi.

Hakim Mehmet Erdoğan, birleşen dosyada Halis Toprak'ın davacı durumunda bulunması ve her iki dosyanın birleşerek yargılamaya devam olunması nedeniyle Toprak'ın davaya feri müdahillik talebinin reddedilmesine karar verdi.

Halis, Ahmet ve Mehmet Toprak'ın davacı oldukları birleşen dosyadaki avukatların verdikleri delil listelerinde gösterdikleri delillerin toplanmasına ve müracaat halinde gerekli müzekkerelerin yazılmasına hükmeden hakim Erdoğan, davayla ilgili olmayan delil ve taleplerin toplanması talebinin de reddedilmesini kararlaştırdı.

Birleşen dosyada delil listelerinde görülen tanıkların isim ve adreslerinin bildirebilmeleri için davacı avukatlarına süre veren hakim Erdoğan, birleşen ve Yargıtay'da bulunan dosyanın dönüşündeki süreyi göz önüne alarak duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından adliye önünde basın mensuplarına açıklama yapan iş adamı Halis Toprak, İstinye'de, Yeniköy'de bir dairenin fiyatı 15, 20 milyon dolarken, 10 bin 700 metrekarelik köşkün 22 milyon dolara, bir daireden daha ucuza satıldığını öne sürdü.


"Köşkü hediye versen daha iyi"

Cephesi 115, derinliği de 80 metre olan ve içinde 5 ev bulunan köşkün İstanbul'da bir benzerinin olmadığını iddia eden Toprak, ''Dünya tarihinde böyle bir şey olmamıştır. Bu bakımdan bunun böyle bu fiyata satılması, bu ancak sayın Ertürk'ün işidir. Çünkü varlık düşmanıdır. Bunu hediye versen daha iyi. Hiç olmazsa dalga geçmemiş olur'' dedi.

Türkiye'de hiç kimsenin yapamadığı, kimsenin aklından geçiremediği 24 tane sosyal tesis ile ilköğretim okulu, teknik lise, hastane, kültür sitesi, çocuk yurdu, yaşlı yurdu ve 3 tane de cami yaptığını dile getiren Toprak, ''Şimdi ben düşünüyorum, 'bin tane Halis Toprak olsa, bunların miktarı ne eder?' 3 bin tane cami, 3 bin tane hastane ve 3 bin tane yaşlı yurdu eder. Bunları, böyle fabrika da olsa, bin tane olsa 23 bin tane fabrika eder, her ile 28 fabrika düşer'' diye konuştu.

''Bütün batılı medeniyete sahip ülkeler, Toprak gibi insanları çoğaltır. Olan bir taneyi de kesip atmaz'' ifadelerini kullanan Toprak, kendisi gibi kişilerin Almanya ve Fransa'da olması nedeniyle, Almanya, Amerika, Fransa ve Japonya gibi ülkelerin ileri ülkeler haline geldiğini aktardı.

''Ertürk'ün gerçek dışı konuştuğunu'' ve ''bu yüzden ona köşkü teslim etmemek gerektiğini'' söyleyen Toprak, başına ne geldiyse Türkiye'ye yatırım yaptığı için geldiğini ifade etti. Toprak, ''Benim aldığım 40 trilyon, kendisi benden 674 trilyon fazla aldı. Faizini de hesap edin. Hala da konuşuyor'' diyerek sözlerini noktaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon