Tarihi eserler gün ışığına çıkarılıyor

Kartal Belediyesi, Dragos'ta bulunan ve Tekel Sigara Fabrikası olarak bilinen alandaki tarihi hamam ve manastır kalıntılarının gün ışığına çıkarılması için kazı çalışması başlatacak.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 14:56
Abone Ol google-news

Kartal Belediye Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 1974-1977 yılları arasında İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından Kartal Dragos bölgesi güneyinde 188 pafta, 2222 ada, 207 parselde kayıtlı bulunan arazide yapılan arkeolojik kazılar sonucunda enderlerine çok az rastlanan erken Bizans dönemine ait kalıntıların bulunduğu ve o dönem maddi imkansızlıklar sonucunda kazıların yarım kaldığı bildirildi.

Açıklamada, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 11 Kasım 1999 tarih ve 5385 sayılı kararıyla, Dragos Tepesi'nin güneybatısındaki kesim ile sahil yolu boyunca uzanan alanın 2. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescilinin yapıldığı ifade edilerek, İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü'yle yapılan çalışmaların başarıyla sonuçlandığı ve yakın tarihlerde arkeolojik kazıların kapsamlı olarak yeniden başlatılacağı kaydedildi.

Nezihi Fırat adlı arkeoloğun 1950'lerde bölgede yaptığı incelemelerde gördükleri kalıntılardan burada bir manastırla ayazmanın bulunduğunu kayıtlara geçirdiği ifade edilen açıklamada, bu kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için belediye olarak her türlü maddi ve manevi desteğin verileceği dile getirildi. Açıklamada, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz'ün şu görüşlerine yer verildi: ''Tekel Sigara Fabrikası olarak bilinen ve yaklaşık 45 hektarlık alanın tamamının olduğu gibi korunarak, halkın kullanımına tahsis edilmesi için her türlü girişim yapılacak. Bu büyüklükteki yeşil ve doğal alanın gerek Kartal halkı ve gerekse tüm İstanbul için doğal sit alanı olarak ilan edilip hiç bir yapılaşmaya gidilmeksizin kamuya açılması gerekir. Eski fabrika ve depoların Sanayi Müzesi'ne, depo olarak kullanılan binaların restorasyonlarının yapılarak Kültür etkinliklerinin yapılacağı yapılara dönüştürülmesini istiyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler