"Kürtler, eski Kürtler değil"

Manisa'da yaptığı konuşmada; "Kürtlerin eski, Kürtler olmadığını" söyleyen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk , İzmir'de yaşanan olaylarda güvenlik güçlerinin tutumunu eleştirdi.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 17:59
Abone Ol google-news

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin Manisa Atatürk Spor Salonu'nda düzenlediği toplantıda, konuşmasına Kürtçe başladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar görülmemiş derecede önemli, önemli olduğu kadar tehlikeli ve umutlu bir süreçten geçtiğini bildiren Türk, Türkiye'de geçmişte Kürt ve farklı kimliklerin inkar edildiğini söyledi.

Ana dilde eğitimin bir halk için vazgeçilmez bir talep olduğunu kaydeden Türk, ''Eğer Kürtçe, bir eğitim dili olmazsa, bu dilin kamusal alanda bir işlevi olmazsa, bu dilin yaşama, gelişme şansı var mıdır? Yoktur'' diye konuştu.

Türk, Kürtlerin bu ülkede Türk halkının değerlerine karşı olmadığını belirterek, ''Özgürlük, var olma mücadelemiz halka karşı değil. Biz başından beri halkların kardeşliğini savunuyoruz. Olumsuzlukların ortadan kalkmasını istiyoruz'' dedi.

Kürt halkının düşüncesini, iradesini yok sayarak, Kürt sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Türk, sorun çözülmek isteniyorsa, bütün aktörlerin görülmek zorunda olduğunu kaydetti. ''Dünyada hiç bir sorun, muhatapları dışlanarak çözülmemiş'' diyen Türk, DTP'nin halkın oylarıyla parlamentoya geldiğini, Kürt sorununun çözümü için muhatap olduğunu söyledi.

 

Kürt Açılımı çalışmaları

Demokratik açılım çalışmalarına da değinen Türk, AK Parti'nin bu meseleyi bir müddet kullandığını ve toplumda ihtilaf yaratmaya çalıştığını iddia etti. Türk, şunları söyledi:
''Sayın Başbakan, Kürtler, eski Kürtler değil, artık aldatamazsınız. Getirin projenizi, sonuna kadar destek verelim. Bu projede, barış olacak, gerçek kardeşlik olacak. Bu projede, bu ülkede yaşayan Kürtlerin öz yönetimlerini oluşturabilecek bir yaklaşım mantığını sizde görmek istiyor, onun beklentisi içinde. Umutsuz değiliz. Biz kimlerin ne yaptığını biliyoruz.''

Artık Kürtlerin inkar edildiği bir Türkiye'nin olmadığını ifade eden Türk, ''Ama haklarının inkar edildiği bir Türkiye'deyiz. Bir gün gelecek, bu hakları da kabul etmek zorunda kalacaklar'' diye konuştu.

Parti olarak bu süreci büyük bir hassasiyetle ve olgunlukla götürmeye çalıştıklarını kaydeden Türk, bu konuda, fikirlerini, düşüncelerini ortaya koymalarına rağmen, muhatap olarak alınmadıklarını ileri sürdü.


İzmir'de DTP'nin konvoyunda yaşanan olaylar

İzmir'de parti konvoyuna yönelik girişime de değinen Türk, partilileri provokasyonlar konusunda uyardıklarını belirterek, ''Bu saldırılar devam ederse, biz bunu kabul etmeyeceğiz. Biz Türkiye'nin her yerinde kendimizi koruyabiliriz. Ama böyle bir yol açılırsa, bunun sonu nereye gider, bunu düşünmek lazım. Yarın farklı alanlarda, farklı bölgelerde diğer liderler böyle bir şeyle karşılarsa gerçekten üzülürüz. Türkiye'de kardeş kavgasını getirmiş oluruz'' diye konuştu.

Herkesi hassas davranmaya çağıran Türk, Türkiye'nin gelişmek ve değişmek zorunda olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki farklı kimliklerin ve kültürlerin, bu ülkenin zenginliği olduğunu kaydeden Türk, tarihi gerçeklerin araştırılması gerektiğini söyledi.

Yaşananların açığa çıkması için gerçekleri araştıracak bir komisyonun oluşturulması gerektiğini de bildiren Türk, ''Elbette Türkiye'de sağlıklı bir yaklaşım gösterirsek, inanıyorum ki bu sorun 3 ay içinde çözülür. 3 ay sonra da gerçekten bu tartışma ve şiddet ortamı, silahlar Türkiye'nin gündeminden kalkar. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Bu ülkede barışı isteyen tek partiyiz'' diye konuştu.
 

Güvenlik güçlerine tepki

Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada ise, dün İzmir'de DTP konvoyunda yaşanan olaylara ilişkin:
''Böyle bir hassas dönemde, gereken hassasiyeti göstermemiz lazım. Tabi devlet güçlerinin, polislerinin o alanda müdahale etmemesi, orada çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden yapılan saldırıları, 'öldürün' diye bağırmalarına rağmen polisin suskun kalması ve polise 'niye müdahale etmiyorsun' diye oradaki insanlar tepki gösterince müdahale etmek. Güvenlik güçleri, yani bu kadar gayri ciddi, bu kadar Demokratik Toplum Partisi'ne karşı adeta 'derslerini alsın' gibi bir mantıkla yaklaşırlarsa, bu ülkede kargaşanın doğmasına neden olurlar. Bunu da çok iyi bilsinler'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler