Brezilya, İran'ı 'adil çözüme' çağırdı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lala da Silva, ülkesine resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmesinde, Tahran'ı nükleer dosya konusunda büyük ülkelerle "adil bir çözüm" bulmaya çağırdı.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 21:11
Abone Ol google-news

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lala da Silva, İran Cumhurbaşkanı ile 3 saati bulan görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ülkesinin İran'ın uluslararası anlaşmalara bütünüyle uyarak barışçıl amaçlarla nükleer enerji sahibi olma hakkını teslim ettiğini yineledi.

Brezilya Devlet Başkanı, Ahmedinejad'dan İran'ın nükleer sorununa adil ve dengeli bir çözüm için ilgili ülkelerle (batılı güçler) temaslarını sürdürmesini istedi.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde dün ünlü turistik plajı İpanema önünde toplanan bin kadar kişi İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bu ülkeye yapacağı ziyareti protesto etmişti.

Yahudi, ırkçılık karşıtı, eşcinsel haklarını savunma, hristiyan, afrika kökenli ve ekolojik dernek ile kuruluşlara mensup, hepsi siyah giyinmiş göstericiler, "Brezilya, bu davet nerden çıktı?" diye slogan atmışlardı.

"Homofobi", "otoritarizm" ve "İsrail devletinin varlığını yadsımayı" kınayan pankartlar taşıyan göstericiler, Brezilya Devlet Başkanı Luis Inacio Lula da Silva'dan İran Cumhurbaşkanı'na "ırkçılığın suç olduğunu açıklamasını" istemişlerdi.

Gösterinin sonunda üzerlerinde "özgürlük" ve "insan hakları" yazan balonlar uçurulmuştu.

Cumartesi de kentin üzerinde Ahmedinajad'ın ziyaretini kınayan pankart taşıyan bir uçak uçmuştu.

İlk kez bir İran cumhurbaşkanı Brezilya'yı ziyaret ediyor. İki ülkenin devlet başkanları daha önce iki kez bir araya gelmişlerdi. Da Silva'nın da 2010'un ilk yarısında İran'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Gambiya'dan gelen ve Venezüella ile Bolivya'yı da ziyaret edecek İran cumhurbaşkanı, dönüş yolunda Senegal'e de uğrayacak.

Brezilya Devlet Başkanı Lula, son 10 gün içinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ülkesinde ağırladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler