Zapatero 'Medeniyetler İttifakı'nı anlattı

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak saat 16.45'de İstanbul'a geldi. Zapatero'yu, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İstanbul Valisi Muammer Güler ve öteki ilgililer karşıladı. Zapatero, Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen akademik yılı açılış törenine katıldı.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 14:22
Abone Ol google-news

İspanya Başbakanı Zapatero, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş Yerleşkesi'nde düzenlenen akademik yılı açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile katıldı.

Törende konuşan Zapatero, İstanbul'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, bugün hem Türkiye'nin geleceğini ellerinde tutan yeni nesillere hitap etmenin, hem de Başbakan Erdoğan ile kendisinin teşvik ettiği bir girişim olan ''Medeniyetler İttifakı''nı burada anlatıyor olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Zapatero, dünyayı doğu ve batı olarak ikiye bölmenin ne kadar yanıltıcı olabileceğini anlayabilmek için İstanbul kadar anlamlı çok az yer bulunduğunu ifade ederek, ''1. İspanya-Türkiye Kültür Buluşması vesilesiyle yaptığım Madrid seyahatinde bir araya gelme şansına sahip olduğum Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk'un söylediği gibi 'İstanbul karışım modeli ve günümüz dünyasının bir örneğidir'. İstanbul, İspanyol yazar Juan Goytisolo'nun dedeği gibi farklı kültürler tarafından yaratılan ve yeniden yaratılan şehirlere eşsiz örneklerden biridir'' dedi.

Zapatero, İspanya'nın da çok eski zamanlardan beri kültürler diyaloğu için bir alan olduğunu ve halen de olmaya devam ettiğini belirterek, İspanya'nın da tıpkı Türkiye gibi Avrupa coğrafyasının bir ucunda yer aldığını, bu yüzden de tarihi bir buluşma yeri olduğunu anlattı.

Bu nedenle her iki ülkenin geçmişinin medeniyetleri yakından tanıdığına işaret eden Zapatero, ülkesinin Türkiye gibi tarihin en parlak anlarından bazılarının yaşandığı Akdeniz'i kucakladığını söyledi.

Zapatero, bilginin önemine de vurgu yaparak, üniversitelerin tarihte ayrıcalıklı buluşma yeri olduğunu dile getirdi.
İspanya'da 12. yüzyılda ''Toledo Çevirmenler Okulu''nun kurulduğunu anımsatan Zapatero, burada dünyaya bakışın üç farklı şekli olan Hristiyanlık, Musevilik ve Müslümanlığın alimlerinin karşılıklı bilgilerini, anlayış ve hoşgörünün hizmetine sunduklarını anlattı.

O zamandan bu yana üniversite ve bilginin birbirlerini tanımalarında elzem bir rol oynadığını vurgulayan Zapatero, günümüzde üniversitelerin sınırların olmadığı, tüm halkların bilginin evrensel dilinde birleştiği ve işbirliğinin, paylaşmanın asli olduğu bu dünya fikrinin öncüleri olmaya devam ettiğini bildirdi.

Zapatero, Türkiye ile İspanya'nın eğitimin ve özellikle de üniversitelerin bir ülkenin kalkınmasında, değişiminde, modernleşmesinde ve dünyaya açılmasında oynadığı önemli rolün açık örnekleri olduğunu belirterek, sadece bilgilerin toplandığı bir yer değil, düşüncenin yaratıldığı gerçek bir merkez olarak üniversitenin sadece belli bir eğitim almak için değil, vatandaş olmayı, dünya vatandaşı olmayı öğrenmek için gelinen bir kurum olduğunu söyledi.

 


Medeniyetler ittifakı

Konuk Başbakan Zapatero, ''Medeniyetler İttifakı'' için üniversitenin bir referans alanı olduğuna dikkat çekerek, ''Medeniyetler İttifakı, her şeyden önce değerlerin ve bilginin buluşmasıdır. Özgürlük veya eşitlik gibi temel haklara saygıyı gözden kaçırmadan farklı kültürlerin gerçeğini göz önünde bulunduran bir uzlaşıdır. Medeniyetler İttifakı, bugün artık Birleşmiş Milletler'in ellerinde olan bir girişimdir. Küreseldir, siyasidir ve eyleme yöneliktir. Kültürler arası ve dinler arası diğer öneriler karşısında başlıca üstünlüğü ve katma değeri budur'' diye konuştu.

İttifakın aynı zamanda İslam ve batı dünyaları arasında ''ölümcül ve çaresiz bir medeniyetler çatışması'' tahmininin gerçeğe dönüşmesini önlemek için tasarlanan zaruri bir güvenlik boyutu da olduğunu vurgulayan Zapatero, Türkiye'nin de ''İslam ve batı dünyaları birbirinin zıddıymış'' gibi bir sözde zıtlığı yalanlayan canlı bir örnek olduğunu kaydetti.
Zapatero, 4 yıl önce Birleşmiş Milletler örgütüne, ''Medeniyetler İttifakı'' kurma önerisi sunduklarını anımsatarak, bu önerinin artık sağlamlaşmış ve kurumsallaşmış güçlü bir hareket olduğunu, tüm kıtalardan 90 ülke ve uluslararası kuruluşların ittifakı siyasi olarak desteklediğini anlattı.


''Medeniyetler İttifakı''nın kurulması ve sonrasında yaşanan süreçleri de anlatan Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban-ki Mun'un eski Portekiz Cumhurbaşkanı Dr. Sampaio'yu ittifak için yüksek temsilci olarak atadığını hatırlattı.

Zapatero, küreselleşen dünyada şiddete karşı yapıcı bir sosyal uzlaşmayı teşvik etmek için gerçek bir fırsat eşitliği gerektiğine de işaret ederek, tarih boyunca gençliğin sayısız siyasi ve sosyal ilerlemede ve barış yanlısı harekette öncü olduğunu ifade etti.

 

Gençlerin Medeniyetler İttifakı'na katkısı

Gençliğin aynı zamanda aklı kolay çelinen kesim olarak aşırı uç ve şiddet yanlısı gruplara da sokulduğunu dile getiren Zapatero, öğrencilere seslenerek, ''Siz gençler, sadece yarının liderleri değil, aynı zamanda bugünün potansiyel liderlerisiniz. Bu nedenle sizleri dinlemeli ve daha iyi bir dünya inşa etme gayretlerinizi desteklemeliyiz. Medeniyetler İttifakı'nın hedeflerine gençlerin katkısı özellikle aşırılığın önlenmesinde farklı köken, görüş ve inançtan insanlar arasında etkili bir diyalog ve birliğin özendirilmesinde kilit unsurdur'' dedi.
''Medeniyetler İttifakı Forumu''nun geçen Ocak ayında Madrid'de yapıldığını, Nisan 2009'da da İstanbul'un ikinci foruma ev sahipliği yapacağını anlatan Zapatero, üçüncü forumun Brezilya'da, bunu da Portekiz, Katar ve Fas gibi ülkelerin izleyeceğini kaydetti.
Forumun ikinci toplantısında hem şekilde, hem de içerikte bir fark yaratılması gerektiğine dikkat çeken Zapatero, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a bu hedeflerin başarılması için İspanya'nın işbirliği önerisini ilettiğini söyledi.
Zapatero, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Medeniyetler İttifakı havalandıktan ve belli bir hıza ulaştıktan sonra şu anda artık gelişiminin dönüm noktasındadır. Şimdi sıra BM sistemindeki yerini sağlamlaştırmasında ve açık bir şekilde tanımlamasındadır. Bunu başarmak için dostluk grubu bünyesinde Türkiye ile yakın şekilde çalışacağız.
Türkiye bugün aralarında Avrupa Birliği'nin yakınlaşmasının altını çizdiğim birçok stratejik konunun mihenk taşıdır. Hükümetim, Türkiye'nin AB'ye üye olma talebini kararlılıkla desteklemektedir. Kolay bir iş olmadığını biliyor. Hiçbir ülke için kolay olmadı. Herhangi bir İspanyol siyasi lider bunu çok iyi bilir. Eğer Avrupa benim umduğum gibi çağdaş dünyada söz sahibi bir aktör rolü üstlenmek istiyorsa, Avrupa Birliği'ndeki bir Türkiye bugün bazı durumlarda AB'nin yoksun olduğu stratejik gücü ve başrolü ona verecektir.''

 

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero,bu akşam 21.45'te  Türkiye'den ayrılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler