Kulak Fethullah'ın iddiası

İstihbarat Dairesi Bilgi İşlem Müdürlüğü'nden TİB Teknik Daire Başkanlığı'na atanan Basri Aktepe'nin emniyetteki Fethullahçı yapılanmaya ilişkin soruşturmada listeye alınan polis şeflerinden biri olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 24.11.2009 - 07:26
Abone Ol google-news

Telefon dinleme tartışmalarıyla gündeme gelen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Teknik Daire Başkanı Basri Aktepe’nin adının emniyetin düzenlediği “Fethullahçı polisler” listesinde geçtiği ortaya çıktı. Fethullah Gülen’in faaliyetlerinin araştırılmasının “emniyette yuvalanan işbirlikçiler” nedeniyle yapılamadığı, telefonların emniyet yerine jandarma tarafından dinlenmesi istemli emniyet yazısında, Aktepe dinlenecek kişiler arasında yer aldı.

Birgün gazetesi, “Dinlemenin başındaki Fethullahçı” başlığıyla, TİB Teknik Daire Başkanı Aktepe’nin Fethullah Gülen grubuna yönelik bir çalışmada dinlenmesi gereken isimler arasında yer aldığına ilişkin belgeyi yayımladı. Aktepe’nin adı, 2002 yılında dönemin İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’ın, dönemin DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’e gönderdiği “kişiye özel” kaşeli yazıda geçiyor.

5 isim ve cep telefonu

DGM Savcılığı’na gönderilen gizli 26 Temmuz 2002 tarihli yazıda, Gülen ve grubunun İstanbul’daki faaliyetlerinin izlenmesi için talimat istendiği ve bunun verildiği belirtildi. Yazıda, “Bu grubun emniyet ve özellikle İstihbarat ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıkları’nda yuvalanmış işbirlikçileri nedeniyle çalışmalar netilecelendirilememiş ve GSM telefon dinlemelerinde ancak Ankara’da bulunan bu daire başkanlıkları aracılığı ile yapıldığından, çalışmaların gizliliği ortadan kalktığı ve bu gruba yönelik GSM telefonlarının bu grubun üyelerinin haberleri olmadan dinleme olanağının mümkün olmadığı belirtilmiş olduğundan, Ankara İl Jandarma Komutanlığı’nca yürütüleği bildirildiğinden...” denilerek, jandarma tarafından dinleme yapılması isteniyor. İstem yazısında, 5 ayrı isme ve cep telefonu numarasına da yer verilirken, bunlar arasında Aktepe de yer aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Bilgi İşlem Müdürlüğü görevinden ayrılan Basri Aktepe, TİB Teknik Daire Başkanlığı’na atandı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Önder Sav’ın dinlenmesi konusunda, “Başbakan’ın tayin ettiği TİB’in 35 kişilik kadrosu dikkat çekicidir. Aktepe, 1999’da emniyetin hazırladığı ve DGM’ye sunduğu Fethullahçı polisler raporunun ilgili listesinde 15. sırada yer alan polis şefidir” demişti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “25 Aralık 2008’de 16.30’da Basri Aktepe’yi hastanede ziyaret ettiniz mi? Bu görevli ile Sayın Başbakan’ın nasıl bir ilişkisi vardır” diye sormuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler