Mullen: Montrö'ye uyuyoruz

BD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, ABD’nin Montrö Antlaşması'nı değiştirme planının olmadığını belirterek “Türk boğazlarından geçen tüm gemiler Montrö Antlaşması’na uyuyor ve uymaya devam edecek” dedi. Mullen, ABD’li savaş gemilerinin “insancıl” nedenlerle Karadeniz’e geçtiğini ifade etti.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 15:38
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ilk konuğu olan ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, ABD’nin Montrö Antlaşması'nı değiştirme planının olmadığını belirterek “Türk boğazlarından geçen tüm gemiler Montrö Antlaşması’na uyuyor ve uymaya devam edecek” dedi. Mullen, ABD’li savaş gemilerin “insancıl” nedenlerle boğazlardan Karadeniz’e geçtiğini vurguladı. İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmelerin yanısıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Mullen, temaslarına ilişkin olarak ABD Büyükelçilik konutunda düzenlediği basın toplantısında Başbuğ’un ilk konuğu olmaktan büyük bir gurur duyduğunu söyledi.

 

Montrö antlaşmasına uymayı sürdüreceğiz

ABD’nin Montrö Antlaşmasını değiştirmek isteyip istemediğine ilişkin bir soru üzerine Mullen, “Montrö Antlaşması’nı değiştirme planımız yok. Türk boğazlarından geçen tüm gemiler, Montrö Antlaşması’na uyuyor ve uymaya devam edecek” dedi. Boğazdan geçen ABD’li gemiler konusunda Gürcistan’daki krizle bağlantılı acil bir durum olduğunu belirten Mullen, ABD savaş gemilerinin Karadeniz’e insancıl nedenlerle gittiğini, Washington’un Möntrö Antlaşması’na uyduğunu vurguladı. Mullen “Bu normal bir uygulamadır. Daha öncede de yardımlar, ABD gemileri tarafından götürülmüştü. Endonezya’daki tsunami sırasında aynı şey yaptık” şeklinde konuştu. Mike Mullen, Ankara’daki temasları sırasında Irak’ın da ele alındığını belirterek “spesifik” bir talep olmadığını, sadece fikir alişverişinde bulunulduğunu söyledi.


Tezkere kararı Türk Hükümeti'ne ait

Sınır ötesi operasyonlarına ilişkin tezkerenin uzatılması ile ilgili bir soru üzerine “Bu konuda politikasının nasıl olacağını belirlemek hükümete aittir. Onun alacağı bir karardır. Ancak geçtiğimiz yıl içinde ABD’nin desteklediği operasyonların başarılı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.


PKK terörü ile mücadele sürmeli

Amiral Mullen, PKK’ya karşı iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımının devam edeceğini bildirdi. PKK terörizmine karşı mücadelenin sürdürülmesi gereğine işaret ederken ABD’nin bu konudaki kararlığını vurgulayan Mullen, “Bu konuda Türk hükümetini desteklemeyi sürdüreceğiz” ifadesini kullandı. Bu arada, Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin PKK ile mücadele konusundaki tutumunu yorumlamaktan kaçınan Mullen, Ankara’nın ziyaretinin başlıca amacının askeri ilişkilerin olduğunu da ifade etti. Görüşmelerde “Kuzey’deki sınır, orada karşılaşılan zorluklar ve işbirliğini devam ettirmemiz konularına değindik” demekle yetinen Mullen, Başbuğ’un ilk yabancı konuğu olmanın “büyük şeref” olarak nitelendirdi. Mike Mullen, Kerkük sorunun Türkiye ve ABD’de kaygı yarattığını da belirterek bu sorunun, Irak’ın bütünlüğü çerçevesinde, “barışçıl” ve “uygun” bir biçimde çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Rusya'ya uyarı

ABD Genelkurmay Başkanı, “Gürcistan NATO üyesi olabilir mi?" şeklindeki soruya Gürcistan’ın NATO üyelik yolunda ilerlediğini ancak bunun uzun bir yol olduğunu belirtti. Gürcistan’ın NATO’ya üye olup saldırılması halinde ittifakın kurallarına göre hareket ederek kollektif bir yanıt verileceği mesajını da veren Mullen, Rusya’nın işgalinin herkesi endişelendirdiğini de söyledi.

 

Afganistan

Ankara’daki görüşmelerde Irak gibi Afganistan konusunu da ayrıntılı bir biçimde ele aldıklarını anlatan ABD Genelkurmay Başkanı, Türkiye’nin Afganistan’da yaptığı katkılarını takdir ettiklerini belirterek Afganistan’da birlikle çalışmayı sürdürmeleri gerekeceğini söyledi. Afganistan’ın sadece askeri değil, ekonomi, sağlık gibi birçok alanda yardıma ihtiyaçlarının olduğunu kaydeden Mullen, diğer bir soru üzerine de Pakistan-Afganistan sınırının çok tehlikeli olduğunu da söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler