Şandır: AKP tarımı bitirdi

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yaşanan kriz dolayısıyla her kesimin tedirgin bir bekleyiş içine girdiğini öne sürerek, ''AKP Hükümeti'nin uyguladığı tarım politikaları, Türk tarımını bitirme noktasına getirdi'' dedi. Şandır, Erdoğan ile Doğan arasında yaşanan tartışma için ise, "Pazarlıklar su yüzüne çıktı" dedi.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 15:51
Abone Ol google-news

Mersin'in Türkiye'nin yaş mevye-sebze üretimi ve ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirten MHP Grup ,Başkanvekili Mehmet Şandır, düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile yaşanan gümrük krizinin en çok yörenin çiftçilerine zarar verdiğini söyledi.
AKP Hükümeti'nin, uyguladığı tarım politikaları ile Türk tarımını ve Mersinli çiftçileri tükenme noktasına getirdiğini iddia eden Şandır, şöyle konuştu:
''Kendisi de Mersin milletvekili olan Tüzmen'e göre, Rusya'ya yapılan ihracatta çiftçinin zararı 1 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Bu zararın daha da büyümesi ve Rusya pazarının kaybedilmesi ihtimali ortada iken Tüzmen her gün televizyonlarda kendisinin haklı olduğunu ifade etmekte, Rusya'ya karşı önerdiği tedbirleri almayan hükümeti suçlayarak ucuz kahramanlık yapmaktadır.
Oysa yaşanan kriz nedeniyle yaklaşık 4 milyon çiftçinin, yüzlerce ihracatçı ve lojistik firmasının zararı her geçen gün artmaktadır. Türkiye tedirgin bir bekleyiş içinde kıvranırken, yaşanan kriz karşısında AKP Hükümeti'nin ve bakanlarının televizyon şovlarını ve birbirlerini suçlayan, yalanlayan ve çelişen beyanlarını izlemekteyiz.''

Mehmet Şandır, bunun en son örneğinin Tüzmen'in Rusya'ya karşı ''kırmızı hat uygulaması başlatılmalı'' beyanı karşısında, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in ''Rusya'ya karşı kırmızı hat uygulaması başlatılmayacaktır" açıklaması ile kamuoyuna yansıdığını savundu.

 

Bakan Tüzmen'e istifa çağrısı

Tüzmen'in açıklamalarının Mersinli çiftçilerin zararını her gün artırdığını, morallerini bozduğunu ve umutlarını tükettiğini ileri süren MHP Grup Başkanvekili Şandır, şöyle devam etti:
''Bakan Tüzmen'i sebebi ve sorumlusu olduğu bu krizden dolayı kınıyor, sorumsuzca konuşarak çiftçinin zararını artırmaktan vazgeçmesini istiyoruz. Sorunu çözemeyen, beyanları ile çiftçinin zararlarını her geçen gün artıran Tüzmen'i susmaya, daha da ötesi erdemli davranarak istifa etmeye çağırıyoruz.''
Türkiye ile Rusya arasında yaş meyve sebze ihracatında 7 Haziranda başlayan krizin AK Parti Hükümeti'nin her döneminde yaşandığını savunan Şandır, ''Tüzmen, 6 yıldan bu yana dış ticaretten sorumlu devlet bakanıdır ve 10 yıldan bu yana Türkiye'nin dış ticaretini yönetmektedir. Dolayısıyla sorunları çözmesi, yapılması gerekenleri yapması ve tedbir alması gereken kişi kendisi değil midir?'' dedi.

 

Başbakan Erdoğan ile Aydın Doğan gerginliği

Bir gazetecinin Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın karşılıklı olarak yaptığı açıklamaları nasıl değerlendirdiği sorusuna, Şandır, ''Hükümetle Doğan Grubu arasında menfaat paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık, pazarlıklarını su yüzüne çıkardı'' diye yanıt verdi.
Doğan Grubu'nun 22 Temmuz 2002 seçimlerinden önce 2,5 milyar dolara yaklaşan vergi borcunun bir gecede silinerek 250 milyon dolara indirildiğini iddia eden Şandır, şunları söyledi:
''Seçim öncesinde AKP aslında zor durumdaydı. Ama Doğan Grubu'na ait bir kamuoyu araştırma kuruluşu AKP'yi yüzde 47 diye ilan etti. Dolayısıyla 2 milyar doların üstünde vergi borcunun silinmesi karşılığı olarak Doğan Grubu da seçim öncesinde bütün gücüyle AKP'yi destekledi ve AKP tek başına iktidar oldu.''
Yeni bir seçimin yaklaştığına işaret eden Şandır, şunları kaydetti: ''Bu seçim öncesinde hangi menfaatin paylaşımında anlaşamadılar ki pazarlıkları açığa çıktı. Yoksa bu pazarlıkların sürekli yapıldığını herkes biliyor. Ama bu defa bunun su yüzüne çıkıp, Başbakan Erdoğan'ın parti kongrelerinde ısrarla konuyu dillendirmesi, zannediyorum kirli paylaşımın pazarlığında anlaşamamalarından kaynaklanıyor. Belli ki pazarlığı güçlendirmeye çalışıyorlar.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler