AB'den Gürcistan'a 500 milyon avro yardım

AB, Gürcistan'a gözlemci komisyonu gönderilmesinin onayladı. AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner'ın açıklamalarına göre, Rusya ile geçen ay girdiği savaşta ağır hasar gören Gürcistan'a gelecek 2 yılda 500 milyon avroya kadar yardım planladıklarını söyledi.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 17:24
Abone Ol google-news

AB dışişleri bakanları, görev alanı ve sorumluluğu belirsizliğini korusa da Gürcistan'a en az 200 kişilik gözlemci misyonu gönderilmesini onayladı. Dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kararlarında ayrıca AB'nin Orta Asya özel temsilcisi Fransız diplomat Pierre Mirel, Gürcistan kriziyle ilgili faaliyetlerin koordinasyonuyla görevlendirildi.

Yeniden yapılanma faaliyetlerinde kullanılmak üzere Gürcistan'a 2 yıl içinde 500 milyon avro mali yardım kararı alan AB, bu rakama üye ülkelerin da önemli miktarda katkıda bulunması çağrısında bulundu.

Diplomatik kaynaklar, büyük kısmı Fransa, Almanya ve İtalya tarafından görevlendirilecek 200-250 kişilik AB gözlemci misyonunun 1 Ekim'den önce Gürcistan'la ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya arasındaki "tampon bölgelerde" konumlanacağını belirtiyorlar.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin girişimiyle geçen hafta Gürcistan'la Rusya arasında sağlanan anlaşmaya göre Güney Osetya ve Abhazya sınırları yakınındaki Gürcistan topraklarında bulunan Rus askerlerinin geri çekilmesi, bölgeye yeterli sayıda AB gözlemcisi gönderilmesi şartına bağlanmıştı.

 

Barroso: Avrupa'nın, nabucco boru hattı projesine güçlü desteği devam ediyor

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hazar denizi ülkelerinden çıkacak doğal gazı Avrupa'ya ulaştırması planlanan Nabucco boru hattı projesine desteklerinin sürdüğünü söyledi ve Gürcistan ile Rusya arasındaki husumetin planları etkilemediği mesajını verdi.

Barroso, Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Gürcistan'ın da güzergahına dahil olduğu projeyle ilgili büyük beklentiler olduğunu, bazı zorluklar yaşandığını, ancak birçok ülkenin, projeyle ilgili çalışmaları sürdürmenin sağlayacağı çıkar konusunda beyanda bulunduğunu ifade etti.
Büyük ölçüde Rusya'dan aldığı doğal gaza bağımlı olan Avrupa ülkeleri, 12 milyar dolara mal olacak Nabucco hattından yılda 30 milyar metreküp doğal gaz tedarik etmeyi amaçlıyor. Ancak uzmanlar, özellikle Gürcistan ile Rusya arasındaki husumetin ortaya çıkardığı bölgedeki hassas dengelerin, yatırımın güvenliğini tehdit etme olasılığından bahsediyorlar.

Diğer taraftan Kremlin'in desteklediği 10 milyar dolarlık Güney Akımı boru hattı projesiyle de güneydoğu Avrupa'ya yılda 30 milyar metreküp gaz tedarik edilmesi planlanıyor.

 

AB Gürcistan'a 500 milyon avro yardım planlıyor

AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner, Rusya ile geçen ay girdiği savaşta ağır hasar gören Gürcistan'a gelecek 2 yılda 500 milyon avroya kadar yardım planladıklarını söyledi.

Ferrero-Waldner, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'ne girerken yaptığı açıklamada, üye ülkelerden de yapılacak yardımlarla toplam miktarın 1 milyar avroya ulaşmasını umduğunu dile getirdi.

AB Komisyonu'nun Gürcistan'a planladığı yardım, yerlerinden edilmiş halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında, savaşta büyük zarar gören altyapının onarılmasında ve ekonominin canlandırılmasında kullanılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler