CHP müzesi açılıyor

CHP, kuruluşunun 85. yıldönümü nedeniyle bir süredir yürüttüğü müze çalışmasında sona yaklaştı. Müzenin Ekim ayından önce açılması bekleniyor. Müzede, CHP'nin siyasal yaşamında tarihi değeri olan her türlü obje ve belge yer alacak. Müze, CHP'nin ilk resmi marşı olan, "Dağ Başını Duman Almış" ile açılacak.

Yayınlanma: 16.09.2008 - 08:50
Abone Ol google-news

Geride bıraktığımız 9 Eylül’de kuruluşunun 85’yılını kutlayan CHP’de, bir süre önce hazırlıklarına başlanan müze çalışması sonlanmak üzere. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş Başkanlığı'nda oluşturulan bir heyet tarafından yürütülen çalışmaların Eylül ayı sonu itibariyle bitirilmesi hedefleniyor. Genel Merkez’de açılacak olan müzede, CHP’nin 1923-1981 ile 1992’yılından günümüze kadar iki bölüm halindeki yaşamında kullanılan ve tarihi değeri olan her türlü obje, belge ve bilgi bulunacak.

 

Halka açık olacak

Sergide, CHP Genel Başkanları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen’in fotoğrafları ile  biyografileri de  yer alacak.  Ayrıca CHP’nin 85 yıllık tarihinde kullandığı Genel Merkez binalarının büyük boy fotoğrafları da, kısa öyküleriyle birlikte sergilenecek. CHP Genel Merkez Müzesi açılışının ardından partililerin ve halkın ziyaretine açık hale dönüştürülecek.

 

Bilgi, belge merkezi

Müze’de parti yaşamında kullanılan ve tarihi değeri olan her türlü obje, belge (üyelik bildirgeleri ve kartları, kurultay ve seçimlerde kullanılan listeler, oy pusulaları, parti içi yazışma örnekleri, rozet, yaka kartı, bayrak, flama, tabela örnekleri, fotoğraflar, kitaplar, broşürler, gazete ve dergiler, afişler, pankartlar) sergilenecek. Ziyaretçilere, CHP tarihine ilişkin görsel ve işitsel malzeme sunumu için gereken teknik hazırlıklar yapılacak. Müze’de ayrıca, ziyaretçilerin sergilenen objelerin, belgelerin basım kopyalarını satın alabilecekleri bir stand da açılacak. CHP genel merkezi tarafından yayınlanacak “CHP Tarihçesi" konulu kitap da Müze’de satışa sunulacak

 

CHP Marşı

Sergide, tarihi değer taşıyan basılı materyal ve diğer objeler de bulunacak. Bu kapsamda, CHP Genel Sekreteri adına Faik Ahmet Barutçu'nun, "Dağ Başını Duman Almış" marşının Genel Yönetim Kurulu'nca CHP'nin marşı olarak kabul edildiğine dair 1947 tarihli genelgesi de sergilenecek.

 

Dağ başını duman almış

CHP Müzesi’nde CHP tarihine ilişkin bilinmeyen bir bilgi de gün ışığına çıkacak. 9 Eylül 1947 tarihinde CHP Genel Sekreterliği tarafından İl, İlçe, Bucak, Ocak İdare Kurulu Başkanlıklarına yollanan, 11/ 2994 sayılı ve Genel Sekreter adına Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu tarafından imzalanmış genelgede, “CHP tüzüğünün yedinci maddesinde 'Partinin bir de marşı olacaktır...' denilmektedir. Parti Genel İdare Kurulu, Tüzüğün bu hükmünü yerine getirmek üzere 'Dağ Başını Duman Almış' marşını, Parti Marşı olarak kabul etmiştir. Bilindiği gibi bu marşı, Partimizin kurucusu ve ebedi Başkanı Kemal Atatürk, Milli Mücadeleye başlamak üzere 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya çıkıp yurt içine doğru ilerlerken yanlarındaki yaverlerine söyletmişlerdir.... Marşın notası yakında teşkillerimize gönderilecek ve nerelerde söyleneceği de ayrı bir genelge ile tayin edilecektir" deniliyordu.

Söz konusu bu genelge de müzede sergilenecek. Söz konusu genelgeyle CHP’nin resmi marşı olarak kabul edilen, “Dağ Başını Duman Almış Marşı” müze açılışında da bir koro tarafından seslendirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler