Maktum yapılandırmayı anlamadı

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum, dünyanın, Dubai'nin, Dubai World'ün borçlarının yeniden yapılandırılması açıklamasını anlamadığını söyledi.

Yayınlanma: 01.12.2009 - 13:09
Abone Ol google-news

Dubai Emiri El-Maktum, Al-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, finansal erime sırasında emirliğin ekonomisinin ''güçlü'' ve ''kararlı'' olduğunu belirtti.

Dünyanın, Dubai'nin, Dubai World'ün borçlarının yeniden yapılandırılması açıklamasını anlamadığını ifade eden el-Maktum, Dubai World'ün borçlarının ertelenmesini istemesinin ardından küresel piyasalarda yaşanan erimenin, Dubai'de ne olduğunun anlaşılmadığını gösterdiğini kaydetti.

Dubai World, Nakheel World ve Limitless World'ün yükümlülükleri de dahil olmak üzere bankalarla 26 milyar dolarlık yeniden yapılanma görüşmelerine başladı.

Dubai World yaptığı açıklamada, Infinity World Holding, Istithmar World ve Ports & Free Zone World gibi yan şirketlerin borçlarının görüşmelerin dışında bırakıldığını çünkü bu şirketlerin ''ayağını sağlam yere bastığını'' belirtti.

Açıklamaya göre, Dubai World'ün yeniden yapılandırmayı planladığı yükümlülüklerinin içinde 6 milyar dolarlık Nakheel tarafından satılan islami bonolar (sukuk) da yer alıyor.
Dubai World'e bağlı emlak şirketi Nakheel'in 14 Aralık itfa tarihli 3,52 milyar dolarlık islami bonosu bulunuyor.

Toronto'daki RBC Capital Markets uzmanı Nick Chamie, son günlerde yaratılan panik havasının, yapılandırılan borçların 26 milyar dolar olduğunun açıklanmasının ardından azaldığını belirtti.

Dubai'de konut fiyatları 2. çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 47 azaldı. Bu, bugüne kadar bir piyasada kaydedilen en keskin düşüşe işaret ediyor. Buna karşılık emlak fiyatlarının daha da düşebileceği üzerinde duruluyor.

Dubai World'ün yatırım birimi Istithmar World 2007 yılında 942,3 milyon dolara lüks perakendeci Barneys'i satın alırken, Dubai World de geçen yıl emirliğin eğlence ve mali hizmetler sektöründe çeşitlendirme yapma planı çerçevesinde ABD'li MGM'e 5,1 milyar dolar yatırdı.

Deutsche Bank'ın ağustos ayı raporuna göre, Dubai emirliği ve sahip olduğu şirketlerin 2010'da 9,2 milyar dolar, 2011'de 19,8 milyar dolar ve 2012 yılında da 17,3 milyar dolar geri ödeme yapması gerekiyor.

Dubai'nin toplam borcu 80 milyar doları buluyor.

 

DUBAİ WORLD'E BORÇ YAPILANDIRMASI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler