Marmaray'da son tüp son uyarı

İstanbul Boğazı'nın iki yakasını bir araya getirecek olan Marmaray Projesi'ndeki son tüp tünel 2 hafta içinde batırılacak. Ancak Yenikapı-Yedikule hattında, tünelin üzerinde oturanların bir an önce evlerini boşaltıp otele yerleşmeleri gerekiyor.

Yayınlanma: 16.09.2008 - 10:12
Abone Ol google-news

İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birleştirecek olan Marmaray Projesi'nde son tüp tünelin batırılması için hazırlıklar sürerken, istimlak sorunu yaşanıyor. Marmaray Projesi'nin Yenikapı-Yedikule bölümünde tünelin üzerine denk gelen evler, yıkılma tehlikesi nedeniyle geçici olarak boşaltılıyor. 

Marmaray Projesi'nin 11'inci ve son tüp tüneli olacak olan 1 no’lu tünel, meteorolojik verilere ve Boğaz'ın akıntısına göre iki hafta içerisinde batırılacak.

135 metre uzunluğunda ve 15 ton ağırlığındaki son tünelin Boğaz'ın dibine açılan kanala yerleştirilmesiyle Marmaray’da önemli bir aşama tamamlanmış olacak.

Ancak, Yenikapı'da yapılacak olan istasyon alanındaki arkeolojik kazı, hem Marmaray Projesi'ni hem de bu projeyle entegre olacak olan İstanbul metrosu istasyonunun yapımını geciktiriyor. 

'Ruhsatı yok' denmişti

Sarayburnu'ndan Kazlıçeşme'ye kadar yeraltından gidecek olan Marmaray Projesi'nin tünel kazısı çalışmaları istimlak sorunuyla karşı karşıya.

Söz konusu çalışmadan etkilenecek olan vatandaşların bir kısmı bir avukat tutarak haklarını korumaya çalışıyor. Vatandaşların avukatı Özkan Aydemir, daha önce yaptığı bir açıklamada tünel inşaatı için Fatih Belediyesi'nden ruhsat alınmadığını belirterek, "Marmaray Projesi'nin Yenikapı-Yedikule hattının ruhsatı yok" demişti. 

'Bilgi vermek yeterli'

Fatih Belediyesi yetkilileri, hattın ruhsatı olmadığı iddiasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 59. maddesi uyarınca ruhsata gerek yok. Demiryolu, tünel, köprü, menfez gibi yapılar inşaat ruhsatına tabi değil. Bu tür inşaatların ihalesini alan yapımcı firmanın ilgili idareye bilgi vermesi yeterli."

 

15 gün otel yaşamı

Belediye yetkilileri ayrıca, tünel güzergâhında kalan evlere tebligatlar yapıldığını, tünel çalışması tamamlanıncaya kadar evlerde yaşayanların başka yerlerde konaklamalarının istendiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"15 günlüğüne bir otelde yaşamaları isteniyor. Otel masrafları yapımcı firma tarafından karşılanıyor. Tünel çalışması tamamlandıktan sonra ev yeniden kontrol ediliyor. Bir çatlak, patlak meydana gelmiş mi, diye. Duruma göre karar veriliyor. Bu çalışma sırasında bazı evlerin istimlak edilmesi gerekebilir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler