Babacan, BM toplantıları'nda

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere yarın ABD'ye hareket edecek. Babacan'ın çantasında Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığı ve Ermenistan ile ilişkiler gibi önemli dosyalar bulunuyor. Babacan'ın en önemli konusunu, Türkiye’nin 2009-2010 dönemindeki BM Güvenlik Konseyi üyeliğine adaylığı oluşturuyor.

Yayınlanma: 16.09.2008 - 11:12
Abone Ol google-news

BM Genel Kurulu’nun 63. dönem çalışmalarına katılacak olan Ali Babacan, ABD’de kalacağı süre içerisinde yoğun ikili ve çok taraflı görüşme ile toplantılar da gerçekleştirecek. Babacan’ın ağırlık vereceği bir konuyu, Türkiye’nin 2009-2010 dönemindeki BM Güvenlik Konseyi üyeliğine adaylığı oluşturuyor. Türkiye’nin, yakında yapılacak olan geciçi üyelik seçimlerinde galip çıkması için son dönemde yoğun bir çaba içerisinde olan Babacan, bu çalışmalarını New York’ta sürdürecek. Babacan’ın gündemindeki önemli diğer bir konu, Ermenistan ile yakınlaşma sürecinde atılacak yeni adımlar olacak.

 

Üçlü toplantı

Ali Babacan, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile birlikte Ankara’da büyük önem verilen “Üçlü toplantı” gerçekleştirecek. “Üçlü toplantı”nın yapılması konusunda taraflar arasında tam mutabakat sağlandı. Babacan, Ermeni meslektaşı ile de iki ülke arasında yaşanan yakınlaşmada yeni adımlar atılması konusunu ele alacak. Bu çerçevede, 1915 olaylarının incelenmesi amacıyla Türkiye’nin önerdiği "Tarihçiler Komisyonu"nun gündeme gelmesi bekleniyor. Ankara’da yeni Ermenistan yönetiminin öneriye “Daha yakın durduğu” izlemi bulunuyor. “Tarihçiler Komisyonu”nun oluşturulması halinde Türkiye’nin “Soykırım” iddialarına ilişkin olarak Fransa, ABD, Arjantin ve Kanada gibi üçüncü ülke parlamentolarında karşılaşılan ve ikili ilişkileri bozan girişimlerin son bulacağı, bunun da Ankara’yı çok rahatlatacağı değerlendirmesi yapılıyor. Ancak “Tarihçiler Komisyonu”nun kurulmasının kolay olmayacağı, hazırlıkların aylarca sürebileceği, Türkiye’nin “soykırımı” tanımasında ısrarlı Ermeni diasporasının da sorun yaratabileceği ifade ediliyor.

 

Ermenistan ile ortak komisyonlar

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'daki Ermenistan - Türkiye maçına gitmesiyle yeni bir aşamaya giden ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla diplomatik, ticari-ekonomi ve kültürel alanlarda ortak komisyonların kurulması önerisinin de görüşüleceği ifade ediliyor. Ali Babacan’ın ABD’de yapacağı görüşmeler ve katılacağı toplantılarda Gürcistan, Irak, Afganistan, İran, Balkanlar gibi dünyanın gündemindeki konularda görüş alışverişinde bulunulacağına dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler