İsrail - Suriye görüşmeleri ertelenebilir

Katar basınına konuşan Suriye kaynakları, İstanbul'da başlaması öngörülen Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerinin, İsrail'deki siyasi durum nedeniyle erteleneceğine inandıklarını açıkladılar. Suriye kaynakları, 'Suriye'nin görüşmelerin erteleneceğine ilişkin olarak Türkiye'den henüz teyid almadığını ancak teyidin yakında beklendiğini' söyledi.

Yayınlanma: 16.09.2008 - 10:59
Abone Ol google-news

İstanbul’da Perşembe günü başlaması öngörülen Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerinin 5. turunun İsrail’deki siyasi durum nedeniyle ertelenebileceği öne sürüldü. Haaretz gazetesine göre, Katar basınına konuşan Suriye kaynakları, İstanbul’da Perşembe günü başlaması öngörülen Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerinin İsrail’deki siyasi durum nedeniyle erteleneceğine inandıklarını söyledi. Ancak bu iddia, Türk ve İsrail kaynaklarınca doğrulanmadı.

Şimdiye kadar dört turu yapılan İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerin sonraki turunun, 18-19 Eylül günlerinde İstanbul’da yapılacağı Türk hükümetince açıklandı. Ancak İsrail’de görevinden ayrılacağını bildiren Başbakan Ehud Olmert’in halefinin belirleneceği, Kadima Partisi'ndeki seçim sürecinin yarın başlayacak olmasının nedeniyle görüşmelerin ertelenebileceği konuşuluyor. Nitekim, İsrail’in büyük gazetelerinden Haaretz, Katar’da yayımlanan El Vatan Gazetesi’nin, Suriye kaynaklarına dayanarak görüşmelerin ertelenmesi beklendiğini yazdığını duyurdu. El Vatan, bu konudaki haberinde Suriye kaynaklarının görüşmelerin, İsrail’deki siyasi durum nedeniyle erteleneceğine inandıklarını söylediklerini yazdı. Aynı Suriye kaynakları, “Suriye’nin görüşmelerin erteleneceğine ilişkin olarak Türkiye’den henüz resmi teyid almadığını ancak teyidin yakında yapılması beklendiğini” söyledi. Ancak, dolaylı görüşmelerin ertelenebileceği Türk ve İsrail kaynaklarınca doğrulanmadı.

Türk diplomatik kaynaklar, görüşmelerin yeni turunun 18-19 Eylül günlerinde yapılması öngörüldüğünü teyit ederken “Görüşmelerin tarafların iradesi ile yapılıyor. İstekli olurlarsa yapılır. Biz hazırız” dediler. Bu arada, şimdiye kadar yapılan turlarda “kilit bir rol” oynayan Olmert’in danışmanı Yoram Turbowicz’in istifasının görüşme sürecini olumsuz etkilemesi kaygıları da bulunduğu belirtiliyor. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın da, geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Şam’da yapılan zirvede ülkesinin Türkiye’ye barış önerilerini ilettiğini ve doğrudan görüşmelere oturmadan önce İsrail’in yanıtını beklediğini söylediği anımsatılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler