SGK Genel Kurulu'nda gerginlik

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TESK, Türkiye Kamu Sen'in Genel başkanlarının katılmadığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İkinci Olağan Genel Kurulu'nda gerginlik yaşandı.

Yayınlanma: 04.12.2009 - 09:53
Abone Ol google-news

SGK Olağan Genel Kurulu'na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile sendika ve meslek örgütü temsilcileri arasındaki gerginlik damgasını vurdu.

Bakan Dinçer'in İşkur Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya açıklık getirmemesi ve Genel Kurul davetiyelerinde konuşmaların 5 dakikayla sınırlandırıldığının belirtilmesi gerginliğin tırmanmasında etkili oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmanın neticelenmek üzere olduğunu bildirdi. Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, emekli aylıklarına yönelik çalışmanın geldiği aşama hakkında bilgi verdi.

Bakan Dinçer, ''Emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik çalışma neticelenmek üzeredir'' dedi.

SGK'nin İkinci Olağan Genel Kurulu'na Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TESK, Türkiye Kamu Sen'in Genel başkanlarının katılmazken, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu katıldı. Genel Kurula katılan örgütler arasında Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği de yer aldı.

SGK Genel Kurulu'nda sendikaların tepkisiyle karşılaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Maliye Bakanı'nın desteğini arkasına aldı. Çalışma Bakanı Dinçer Genel Kurula Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakan Murat Başesgioğlu ile birlikte katıldı. Memur-Sen Genel Başkanı ve Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün açılış konuşmalarını sert bir üslupla yaptı. Davetiyede konuşmaların 5 dakika sınırlı olduğu belirtilmesine karşın, konuşmacıların hiçbiri 5 dakika kuralına uymadı. Sadece TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdol, konuşmasını 1.5 dakikayla sınırladı.

 

Türkiye Kamu-Sen delegasyonu Bakan Dinçer'i protesto etti

Genel Kurula delegasyon bazında katılan Türkiye Kamu Sen ise Bakan Dinçer'in konuşma yapmak üzere kürsüye çıkması üzerine salonu terk etti. Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, SGK'nin öğleden sonraki Genel Kurulu'na katılacaklarını bildirdi. Yokuş, "Memurları aşağılayan bakanı protesto ediyoruz. Bakan aynaya bakarak 'ne kadar basit olduğunu' kendisi görsün" dedi.

 

Genel başkanlar protesto amacıyla toplantıya katılmadılar

Aralarında Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in bulunduğu konfederasyonlar ile bazı meslek örgütlerinin genel başkanları ''protesto'' amacıyla SGK Genel Kurulu'na katılmadı. Konfederasyon başkanlarınca, genel kurula katılmama gerekçesi olarak ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer'in İŞKUR'un Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma'' ve ''SGK Genel Kurulu'nda sosyal tarafların konuşmalarının 5 dakika ile sınırlandırılması'' gösterildi. Öte yandan Genel Kurul'da temsil edilen bazı konfederasyon ve meslek örgütlerinin genel başkanları da çeşitli gerekçelerle genel kurulda yer almadı.

Bakan Dinçer, genel kurulda konuşma yapmak üzere kürsüye çıktığında Türkiye Kamu-Sen delegeleri salonu terk etti. Genel Kurul salonunun dışında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri Fahrettin Yokuş, Bakan Dinçer'in 10 Kasımda İstanbul'da düzenlenen bir panelde ''Türkiye'de memurların yüzde 36'sının vasıfsız olduğunu, yüzde 11'inin hiç bir iş üretmediğini, bu durumun domuz gribinden daha tehlikeli olduğunu'' söylediğini ifade etti.

Dinçer'in bu ifadelerini Türkiye Kamu-Sen olarak hazmedemediklerini dile getiren Yokuş, şunları kaydetti: ''Bu nedenle bugün sessizce bakanı protesto edip salonu terk ettik. Eğer Türk memurunun yüzde 47'si vasıfsız ve işe yaramazsa sayın bakana söylüyorum, kendi aynaya bir baksın. Bakanlar Kurulu üyeleri aynaya bir baksın. Eğer memurun yüzde 47'sini vasıfsız ve işe yaramaz diye itham eden bir Çalışma Bakanı varsa ben de diyorum ki 'Türkiye'de 57. Hükümet döneminde bakanlık yapan bakanların yüzde 80'i vasıfsızdır. İşe yaramazdır. Bunlardan biri de Ömer Dinçer'dir'. Bütün kamuoyunun önünde bunu böyle söylüyorum. Türk memurundan özür dilenmediği sürece, Türk memurunu aşağılamaya devam ettikleri sürece, bu tepkilerimizi sürdüreceğiz.''

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son iki yıl içinde yaptığı çalışmalarla hizmeti kalitesini artırma yolunda önemli mesafeler kat eden Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bakanlık olarak arkasında olduklarını söyleyerek, özellikle kayıt dışı istihdamla mücadelede SGK'yla işbirliği yapacaklarını belirtti. Eğitime, sağlığa, bütün diğer hizmetlere ve emeklilere daha fazla imkan ayıracakları sözünü veren Bakan Şimşek, "İmkan olmadan oraya buraya el açarak topladığımız paralarla hovardalık yaparsak yarın bu sürdürülemez bir noktaya gelir" dedi.

SGK İkinci Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, SGK'nın çok az bir geçmişe sahip olmasına rağmen, son bir iki yıl içinde yaptığı çalışmalarla verdiği hizmet kalitesini artırma yolunda önemli mesafeler kat etiğini söyledi. Türkiye'nin yaşadığı tasarruf açığının temelinde rasyonel olmayan sosyal güvenlik sisteminin yattığını ifade eden Şimşek, Türkiye'deki bütçe açığının bu boyutlarda olmasının temelinde, zamanında uygulanan popülist yaklaşımların olduğunu vurguladı.

Reformun çok önemli olduğunu savunan Bakan Şimşek, aksi halde sosyal güvenlik sisteminde açıkların çok daha kötü boyutlarda olacağını ileri sürdü. Türkiye'de reel faizlerin yüksek olmasının temelinde geçmişte yapılan popülist tasarrufların olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, bakanlık olarak SGK'nın arkasında olduklarını kaydetti. Özellikle kayıt dışı istihdamla mücadelede SGK'yla işbirliği yapacaklarını dile getiren Şimşek, eğitime, sağlığa, diğer hizmetlere ve emeklilere de imkan ayıracaklarını ifade etti. Şimşek, "İmkan olmadan oraya buraya el açarak topladığımız paralarla hovardalık yaparsak yarın bu sürdürülemez bir noktaya gelir" dedi.


"Sosyal güvenlik için aktarılan kaynak, faiz yoluyla aktarılandan daha az"

Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Sosyal Güvenlik Reformu adıyla hayata geçirilen ve büyük bölümünün tamalandığı iddia edilen organizasyonda anlayış ve mevzuat değişikliğinin sonucunda gelinen noktanın içler acısı olduğunu söyledi. Gündoğdu, sosyal güvenlikteki değişimin, sosyal devlet iddiasıyla bağdaştırılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Sosyal devletin Anayasa'da ifade edilmiş yitik bir değer olduğuna dikkat çeken Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, sosyal devlet sıfatına sahip olmanın gereğinin sadece hazineden para aktarmakla değil, kalıcı ve sistemli katkı sunmakla olacağını ifade etti.

2010 bütçesinden sosyal güvenlik kurumlarına 57.7 milyar TL transfer edileceğinin öngörüldüğünü kaydeden Gündoğdu, sosyal güvenlik açıklarının finansmanı için 31.8 milyar TL, faiz için ödenecek tutarın ise 58.8 milyar olduğuna dikkat çekti. Bu rakamların verdiği mesajın açık olduğunu söyleyen Gündoğdu, "Kamu maliyesi kaynaklarından toplumun bütününe yönelik sosyal güvenlik hizmeti için ayrılan kaynak, toplumun oldukça küçük bir kesimini oluşturan finans sektörü aktörlerine faiz yoluyla ayrılan kaynaktan daha azdır" diye konuştu.


Protesto, cuma namazı polemiğine neden oldu

SGK Olağan Genel Kurulu Çalışma Bakanı ile Kamu-Sen arasında küçük bir polemiğe de neden oldu. Basın mensuplarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e Kamu-Sen'in protestosunu sorması üzerine, Bakan Dinçer, "Çıktıklarını bile fark etmedim. Bugün Cuma, herhalde Cuma namazına gitmişlerdir" dedi. Bakanın bu açıklamalarına yönelik olarak ANKA'ya açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, genel kurula gelerek gereklerini yapacaklarını ifade etti. Oylamaya katılacaklarını yineleyen Akyıldız, "Sayın bakanın kendisine karşı o şekilde bir tepkinin ifade edilmiş olmasını biz çok olumlu bir yaklaşım olarak görüyoruz. Elhamdüllilah müslümanız, Cumayı kaçırmayız. Biz nasıl olsa yetişirdik cumaya. Bakan iyi düşünmeli buradaki heyetin büyük bir kısmı çıktı. Ve işin ilginç tarafı sabahleyin 13 tane sivil toplum kuruluşundan 11 tanesi burada ciddi bir tepki ortaya koyarak sadece iki tanesi burada görüş bildirdi. Onlar konuşmaya başladıktan sonra 5 dakikalık sınır kaldırıldı. Bunlar agresif, istenmeyen konular. Bakan Dinçer'in özellikle kendiyle ilgili değerlendirmeleri gözden geçirmesi lazım. Açıkça bakanın kendini gözden geçirmesi lazım. " diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2. Olağan Genel Kurulu tartışmaların ve gerginliklerin ardından bitti. Seçimle gelen Yönetim kurulu üyeliklerine Tokgöz, Kılıç, Akyıldız, Bayraktar ve Ergün seçildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler