"Krizin teğet geçtiğini Fitch tasdik etti"

Devlet bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, kredi notunu 2 puan artırmakla küresel krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini tasdik ettiğini söyledi.

Yayınlanma: 04.12.2009 - 11:06
Abone Ol google-news

Temsa'nın ürettiği yeni otobüs modeli Avenu'nun Azerbaycan, Almanya ve İngiltere'ye yapılacak ilk parti ihracatı nedeniyle Sabancı Center'da düzenlenen törene katılan Bakan Çağlayan, törendeki konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın, küresel krizin başlarında "Kriz teğet geçecek" söylemini, Fitch'in kredi notunu yükseltmesiyle tasdik ettiğini söyledi. Ancak bunu anlamayan ve yanlış değerlendirenlerin olduğunu ifade eden Çağlayan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Birileri Türkiye'nin alaşağı olmasını, bankacılık ve finans sisteminin duman olmasını, milyonlarca insanın sokakta kalmasını isteyenler özellikle, bu uyarıyı, Başbakanımızın bahsettiği değerlendirmeyi dikkate almadılar. Bizim bahsetmiş olduğumuz, küresel krizin Türkiye'yi teğet geçmesi. Fitch, dün bunu tasdik etti. Keşke Fitch değil de, Türkiye'de karşı çıkanlar bunu daha evvel kabul etseydi. Dün Fitch'in yapmış olduğu değerlendirme, BB+, 2 kademe yükselerek gelmiş olduğumuz nokta, Türkiye'nin hükümetiyle, özel sektörüyle gösterdiği çabaların ve küresel krizde yapılan uygulamaların ne kadar önemli olduğunu çok net bir şekilde ortaya koymuştur."
 

"Diğerleri de insafa gelip..."

Bakan Çağlayan, tören sonrasında gazetecilerin Fitch ile ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Fitch'in kredibilitesinin kalmadığını söyleyenlerdendiniz" şeklindeki bir soruya Çağlayan, sadece Fitch değil, bütün kredi derecelendirme kuruluşları için aynı şeyleri söylediğini belirterek, "Doğru yapana doğru diyeceğiz. Yanlış yaptılar mı yanlış yaptı diyeceğiz" dedi. Bakan Zafer Çağlayan, şöyle dedi:

"Ben ümit ediyorum ki diğerleri de insafa gelip Fitch gibi bu işi objektif değerlendirirler. Bu ne yapar biliyor musunuz, Türkiye yatırımcı çeker, ihracatını, üretimini artırır. Türkiye doğru yolda, doğru adımlarla, emin adımlarla devam ediyor. Gerçekten de Türkiye adına iftihar edilecek bir durumdur. Fitch değil, kim yaparsa yapsın ben olaya bakıyorum. Fitch, bizim yapmış olduğumuz çalışmayı değerlendiriyor. Fitch, kendisi bunu yapmadı tabi. Türkiye'nin böylesi çok önemli bir kriz ortamında puanını 2 kademe artırarak BB +'ya getirdi. Bu son derece önemli bir gelişme."
 

İşte gün budur

Önümüzdeki günlerde diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da bunun arkasının geleceği tahmininde bulunan Çağlayan, "Türkiye'nin bu konuda ne kadar doğru, kararlı bir politika izlediğini, Başbakanımızın 'Kriz teğet geçecek' söyleminin ne kadar doğru olduğunu, bir gün gelip herkes anlayacaktı. İşte gün budur" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler