Yurt genelinde işçi eylemleri

Hatay'ın Samandağ İlçe Belediyesi çalışanları, maaşlarının ödenmemesi nedeniyle protesto gösterisi yaptı. Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz, 'Samandağ Belediyesi işçileri, bugünden itibaren yasalardan doğan hakkını kullanarak tam aylık alana kadar iş üretmeyecek." dedi.

Yayınlanma: 16.09.2008 - 15:42
Abone Ol google-news

Yurt genelinde maaşlarını alamayan ve işten çıkarılan işçiler protesto gösterilerinde bulundu.

Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) çalışanlarından bir grup, ''kurumu kötü yönettiği ve personele kötü davrandığı'' iddiasıyla Genel Müdür Osman Kadakal'ı basın açıklamasıyla protesto etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bahçesinde toplanan işçiler adına açıklamayı okuyan Hak-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri ve Çelik-İş Sendikası Genel Sekreteri Şenel Oğuz, ''kadrosundaki herkese kötü davrandığını'' öne sürdüğü Genel Müdür Kadakal'ın tutumunun ''iş barışını da bozduğunu'' savundu.

Oğuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'den de TEMSAN'la ilgili hassasiyetlerini göz önünde bulundurmasını istedi. Çeşitli dövizler taşıyan ve slogan atan işçiler açıklamanın ardından dağıldı.


Samandağ'da İlçe Belediyesi çalışanlarından protesto

Hatay'ın Samandağ İlçe Belediyesi çalışanları, ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle protesto eylemi yaptı.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz, protesto eylemi sırasında yaptığı konuşmada, çalışanların aylardır geç ya da yarım maaş aldıklarını, bu nedenle iş üretmeme kararı verdiklerini söyledi.

Belediyeye İller Bankası'ndan kesintisiz para girişi olduğunu, ancak bunun çalışanlara yansımadığını savunan Güleryüz, şöyle konuştu: ''Samandağ Belediyesi işçileri, bugünden itibaren yasalardan doğan hakkını kullanarak tam aylık alana kadar iş üretmeyecek. Kamu çalışanları her ayın 15'inde aylığını tam ve zamanında alırken, Samandağ Belediyesinde çalışan işçiler yasal hakları olan aylık ücretlerini her ay eksik ve geç alıyor. İşçilerin 4 Haziran 2008'de 'Her ay zamanında ve tam aylık ücret ödensin. Birikmiş alacaklara çözüm getirilsin' istemiyle yaptığı Hak Arama Yürüyüşü'nün üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen değişen bir şey olmamıştır. Belediye Başkanı Ali Terzi'yi bu konuda samimi görmüyoruz.''

Güleryüz, 180 çalışanın birikmiş alacaklarının yaklaşık 220 bin YTL olduğunu belirterek, ''Yasalara göre İller Bankası'ndan gelen para, öncelikli olarak çalışanlara ödenir. İller Bankasından temmuzda 523 bin YTL, ağustosta 375 bin YTL, eylülde ise 484 bin YTL geldiğini belirledik. Belediye gelen paraları başka yerlere ödemiş. Belediyede iş barışı bu nedenle bozulmuştur. Belediyenin gelir giderlerinin denetlenmesini istiyoruz'' dedi.

İşçilerle karşı grup arasında çıkan kavgada, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.
Güleryüz, saldırıyı Belediye Başkanı Ali Terzi'ye yakın kişilerin yaptığını ileri sürerek, ''İşçiler paralarını alamadıkları gibi bir de dayak yediler'' dedi.
Belediye Başkan Vekili Malik Gümüş ise işçilerin kendi arasında kavga ettiklerini söyledi.
İş bırakma eyleminin ardından çıkan kavgada yaralanan Mehmet Ali Dadük, Abdullah Kudret, Ali Hişmioğulları, Mehmet Kamacı ve Belediye Başkanı Ali Terzi'nin oğlu Nedim Terzi, Samandağ Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Menderes Tekstil AŞ işçilerine destek

Denizli'nin Sarayköy ilçesindeki Akça Holding'e bağlı Menderes Tekstil AŞ'den işten çıkarılan 10 işçinin, Teksif Sendikası üyeleriyle fabrika önünde sürdürdüğü eyleme, Türkiye AB Sendikal Koordinasyon Komite Yetkilisi Yücel Tok ile bazı sendika şube başkanları da destek verdi.

Fabrikanın önünde kurulan çadırda eylemlerini sürdüren işçilere destek olansendikacılar, işçilerin dertlerini dinledi.

Türkiye AB Sendikal Koordinasyon Komite Yetkilisi Yücel Tok, Brüksel'den gelerek eyleme destek verdiğini belirterek, ''İşçiler yalnız değil. Menderes Tekstilde sendikaya üye olan işçiler işten çıkarılmıştır. İşçiler haklı eylemlerinde yorulmayacaklardır'' dedi.

Deri İş Sendikası Genel Başkanı Musa Selvi, Yatağan Maden İşçileri Sendikası Şube Başkanı Süleyman Girgin ve Denizli Emek Partisi üyeleri de işçilere destek verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler