İnternette de en ucuz olan aranıyor

Google Türkiye Genel Müdürü Bülent Hiçsönmez, Türkiye'de kesin olarak ölçülmemekle beraber internet kullanıcılarının 26 ile 30 milyon kişi arasında olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.12.2009 - 16:18
Abone Ol google-news

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğrencilerinin konuğu olarak Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansa katılan Google Türkiye Genel Müdürü Bülent Hiçsönmez, Google'ın Stanford Üniversitesi'nde öğrenim gören iki doktora öğrencisi tarafından kurulduğunu belirtti.

Google'ın tamamen bilgi odaklı bir şirket olduğunu ifade eden Hiçsönmez, kendini merkezinde innovasyon (yenilik) olan ve kendini bilgiyi derlemeye ve sunmaya adamış bir teknoloji firması olarak tanımladığını belirterek, şöyle konuştu:

''Arama motoru bunun merkezinde duruyor. Google'ın bir tek misyonu var. Google'ın misyonu dünyadaki herhangi bir bilgiyi derleyerek kullanıcıya istediği ortamda ve istediği şekilde vermektir. Bunu anlatmak çok kolay ama yapması gerçekten de çok zor. Dünyadaki bilgilerin yüzde kaçı internette? Bilgiyi ölçmek kolay değil ama sayfalardan yola çıkarsak günümüzde bilginin yüzde 10'u internette. Geri kalan bilgi ise kitaplarda ve kütüphanelerde duruyor. Google'ın misyonunu tamamlaması imkansız. Daha yüzde 10'unda bile değil.''

İnternetin dünyada hızla yaygınlaştığını belirten Hiçsönmez, dünyada 1.6 milyar internet kullanıcısı bulunduğunu söyledi.

Google'ın faaliyet alanının tüm dünyayı kapsadığını ifade eden Hiçsönmez, şunları kaydetti:

''Kesin olarak ölçülmemekle beraber rakamlar Türkiye'deki internet kullanıcılarının 26 ile 30 milyon kişi arasında olduğunu gösteriyor. Çok büyük bir rakam. 28 milyon internet kullanıcısı çoğu Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan fazla. Dünyadaki en büyük nüfus internet nüfusu. Google işe iki kişiyle başlarken Stanford Üniversitesi ve çevresine hizmet veririz düşüncesiyle başlamıyor. Dünyaya servis ederiz diye başlıyorlar. İnternetin en güçlü olduğu şey bu. Yurt dışındaki toplantılara katıldığımda ve 'ülkemde 28 milyon internet kullanıcısı var' dediğimde şaşırıyorlar. Kişi başına düşen gelir ve internetteki reklam geliri fazla olabilir ama Avrupa'da birçok ülkenin yüzde 100'e yaklaşan nüfusu internet kullanıyor. Türkiye'de ise sadece 28 milyon kişi internet kullanıyor. Nüfusun gerisini düşünün. Türkiye'nin bir avantajı da yaş ortalamasının düşük olması.''

Sektörde faaliyet gösteren şirketler ile internette faaliyet gösteren şirketlerin büyüme hızlarının kıyaslanamayacağına dikkati çeken Hiçsönmez, ''1993 yılında bana biri '10 yıl sonra dükkanı olmayan biri bilgisayar aracılığıyla satış yaparak ve seni geçecek' dese inanır mıydınız? İnanmazdınız. İnternet çok hızlı bir gelişme gösteriyor. Google için de böyle. Hız çok önemli'' dedi.

İnternetin insanlara bilgiye dayalı olarak karar verme imkanı sunduğunu söyleyen Hiçsönmez, sözlerini şöyle tamamladı:

''İnternet hayatın bir barometresi. Hayatımızda ne kadar olay oluyorsa onunla ilgili bilgi istiyoruz. İnternetin bize verdiği en büyük avantaj bilgiye erişimdir. İnternet çok daha akılcı ve bilgiye dayalı kararlar vermemize olanak tanıyor, bunun değeri ölçülemez. İnsanlar daha çok bilgi istiyor. İnternetten araştırarak karar veriyor ve bilgiye erişmek istiyor. Kriz zamanında en çok 'ucuz' kelimesini aratıyorlar. Ucuz uçak, otobüs, ucuz tatil gibi aramalar yapılıyor. Karşılaştırma siteleri arttı. Ürünü buluyoruz ve internette fiyatlarını araştırıyoruz. Krizle birlikte internet kullanıcıları 'ucuz' kelimesi içeren daha çok arama yapmaya başladı.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler