Toptan: Fert başına milli gelir artacak

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Ülkemizde şuanda fert başına milli gelirin 9 bin dolar olduğunu, önümüzdeki süreçte bunun 15-25 bin dolara çıkabileceğini öngörebildiğimize göre, Türkiye, fırsatları kendi ülkesinin geleceğine, çocuklarına harcamak için bir büyük imkanı kullanmaktadır'' dedi.

Yayınlanma: 16.09.2008 - 21:07
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak Belediyesince düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, günümüzde başta Afrika olmak üzere pek çok ülkede insanların açlıktan, çocukların yeterli besin alamadıkları için öldükleri gerçeğiyle karşı karşıya olunduğunu ifade ederek şunları söyledi:
''Böyle bir çağda ülkemiz, engin hoşgörüsü, alışkanlığı, inancı ve kalkınma heyecanı içerisinde olumsuzluklardan en az düzeyde etkilenmeye çalışarak, ama olumlulukları fırsata, imkana çevirerek büyümesini sürdürmektedir.
Çok değil 6-7 yıl önce fert başına milli gelir 2 bin 800 dolardı. Şu anda milli gelirin 9 bin dolar olduğunu, önümüzdeki süreçte bunun 15-25 bin dolara çıkabileceğini öngörebildiğimize göre, Türkiye, fırsatlardan yararlanmak ve bu fırsatları kendi ülkesinin geleceğine, çocuklarına harcamak için bir büyük imkanı kullanmaktadır. Ancak kalkınmayı sürdürdükçe ve büyüdükçe elbette vatandaşların ihtiyaçları, talepleri de farklılaşmakta ve artmaktadır.''

 

Köylerde temel ihtiyaç internet bağlantılı bilgisayarlar

Siyasetçi olarak 20 yıl önce köylere gittiklerinde kendilerinden elektrik, yollarının stabilize olmasının istendiğini dile getiren Toptan, şöyle devam etti:
''Aradan geçen yıllar içerisinde istekler televizyon yayınlarının izlenmesine imkan veren yansıtıcılara, okullara, sağlık ocaklarına daha sonra ise asfaltlara dönüştü. Şimdi ise köylerde temel ihtiyaç internet bağlantılı bilgisayardır. Köylerde ve okullarında çocuklarımız internet bağlantılı bilgisayarlarla tanışmakta, getirmiş olduğu imkanlardan yararlanmaktadır. Elbette ki kalkınmak, büyük olmak, geçmişimize yaraşır gelecek kurabilmek için eğitime büyük önem vermeliyiz. Eğitilmiş insan gücü olmadan bu çağda başkaları ile yarışmak, bizim çocuklarımızın başkalarının emsal çocuklarıyla rekabet edebilmesini sağlayabilmek için eğitime daha çok, daha çok, daha çok önem vermeliyiz. Çocuk ve gençlerimizin hayatla kavgasını sadece kendi ülkesinde değil, başka ülkelerdeki akranları ile rekabet edebilmesini sağlayacak imkanları sunmak bizlerin, yani bu ülkeyi yönetenlerin temel görevidir.''

Filyos Vadisi projesi

Filyos Projesi ile ilgili imzaların tamamlanma aşamasında olduğunu ve vadinin ''serbest bölge'' ilan edilmesinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığına değinen Toptan, şöyle konuştu:
''İmzalar tamamlandığı takdirde bu hafta içerisinde Resmi Gazetede yayınlanacaktır. Burasının 'serbest bölge' olarak yeniden ilan edilmesinin temel nedeni, yatırımcılara yer tahsisi yapma konusundaki kolaylık gösterilmektedir. Orada bir taraftan Devlet Su İşleri çalışmalarını sürdürürken, öbür taraftan bir plan çerçevesinde yatırımcıları getirmek, Zonguldak'ın geleceğine çok önemli hazırlık ve yatırım ifade etmektedir. Ama Filyos Vadisi'nin istihdam sağlar hale gelmesini beklemeden, yeni yatırımları da bölgeye getirmeliyiz. Yer sıkıntısı var. Bunu aşabilmek için tüm ihtimalleri değerlendirmek üzere çalışma sürdürülmektedir.
Vali Erdal Ata, bir taraftan eksik olan eğitim tesislerini kazandırmak, öbür taraftan da bölgeye yatırımcıyı çekmek için elinden gelen her çabayı sarf etmektedir.''

 

TTK'ye işçi alımı

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) 3 bin kişinin alınması çalışmalarının kurum yönetimi tarafından sürdürüldüğünü ifade eden Toptan, şunları kaydetti:
''Büyük bir aksilik olmadığı takdirde önümüzdeki ay müracaatlar alınmaya başlayacak, muhtemelen Kasım ayında sınavlara başlanır ve yıl sonu geldiğinde yeni işe girecek 3 bin kişinin durumu belli olur hale gelir. Onların işe girmesiyle birlikte taş kömürü üretiminde önemli yükselme olacağına inanıyoruz. Bu konuda TTK ve Genel Maden İşçileri Sendikası yönetiminin gayret ve desteklerine teşekkür etmek istiyoruz. Olay sadece 3 bin kişiye iş bulmak değil, onun ötesinde kentin ekonomik kalkınmasına yatırım, daha da önemlisi kurumun hayatını sürdürebilmesi bakımından çok önem taşımaktadır.
Önümüzdeki süreçte bizler Ankara'da iktidar, muhalefet hiç fark etmez hep beraber el ele, sizlerle burada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hepimizin amacı, daha güzel Zonguldak'ta, Türkiye'de yaşanmasının teminidir. Rekabetin böylesine acımasız olduğu dünyada bizim buna hazırlıklı olmamız ve çocuklarımızı bu geleceğe hazırlamamız gerekmektedir.''

Toptan, önümüzdeki 3 yıl içerisinde yaklaşık 550 yeni derslik yapılması, eskiyen okulların süratle elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, ''Sağlık Bakanlığı, kentteki bütün sağlık tesislerini bir kampüste toplamak için bize imkan veriyor, ama yer bulmakta sıkıntımız var, şimdi yer arıyoruz. Aynı şeyi eğitim kampüsü için de düşünüyoruz'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler