Meteoroloji'den çifte uyarı

Meteoroloji, Akdeniz ve Ege için şiddetli yağış, Marmara bölgesi için de şiddetli rüzgar uyarısında bulundu. Batı bölgeleri başta olmak üzere Türkiye'nin büyük bir bölümü yeni bir yağışlı havanın etkisi altına girdi.

Yayınlanma: 10.12.2009 - 07:21
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Türkiye'nin doğu kesimlerinde beklenen hafif yağışlara ek olarak, Batı kesimler Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı hava kütlesinin etkisine girdi. Yağışların, Antalya ve Muğla başta olmak üzere İzmir, Aydın, Çanakkale ile Burdur ve Isparta'nın güney çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacak ve mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar, genellikle güney ve güneydoğu, kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif arasıra orta, Marmara ile Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli olarak esecek.
 

Kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji, ilgilileri ve yurttaşları Antalya ve Muğla başta olmak üzere İzmir, Aydın, Çanakkale ile Burdur ve Isparta'nın güney çevrelerinde kuvvetli yağış karşısında yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, taşkın v.b.)karşı uyardı. Meteoroloji ayrıca; rüzgarın Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden fırtına şeklinde esmesini beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşım sorunları, çatı, uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi v.b.)karşı bir başka uyarı daha yaptı. Meteoroloji alınan tahminlere göre bölgelerde hava şöyle olacak:

Bölgelerimizde hava

Marmara: Parçalı ve çok bulutlu, batısı ile zamanla bölge geneli yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olması beklenmektedir. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden fırtına şeklinde esecek.

Ege: Parçalı ve çok bulutlu, batısı ile zamanla bölge geneli sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların: İzmir, Aydın, Muğla, Edremit ve Ayvalık çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Akdeniz: Parçalı zamanla çok bulutlu, batısı ile akşam saatlerinden sonra bölge geneli sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Antalya ile Burdur ve Isparta'nın güney ilçelerinde kuvvetli olacak.

İç Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren Ankara, Eskişehir ve Konya çevreleri yağmurlu geçecek.

Batı Karadeniz: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren Zonguldak, Bartın, Bolu ve Düzce çevreleri hafif yağmurlu.

Orta ve Doğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu.

Doğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, Erzurum, Van, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Muş, Ağrı ve Iğdır çevreleri hafif yağışlı geçecek. Yağışlar; Malatya ve Iğdır çevrelerinde yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

Güneydoğu Anadolu: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra bölgenin batısı (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) hafif yağmurlu geçecek.

 

Marmaris'te fırtına ve yağış

Muğla'nın Marmaris ilçesinde etkili fırtına ve yağış, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.
İlçede saat 22.30 sıralarında başlayan yağmur, öğlen saatlerinde etkisini artırarak sağanağa dönüştü. Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, son 16 saatte metrekareye 54 kilogram yağışın düştüğü ilçede güneyden esen rüzgarın hızının saatte 65 kilometreyi bulduğunu bildirdi.

Zaman zaman lodosa dönüşen fırtına nedeniyle dalga boyunun yaklaşık 4 metreye ulaştığı Marmaris'te balıkçılar ile tekne sahiplerine denize açılmamaları uyarısında bulunuldu. Dalgaların sahile vurması nedeniyle yat limanında vatandaşların yürümekte güçlük çektiği, limandaki bir teknenin fırtına nedeniyle batma tehlikesi geçirdiği gözlendi. Fırtına uyarısını dikkate alan bazı denizciler, teknelerini Cennet ve Bedir adalarının açıklarına çekti.

Hava sıcaklığının yaklaşık 16 derece olarak ölçüldüğü ilçede fırtınanın akşam saatlerinde yağmurla birlikte etkisini sürdüreceği bildirildi. Öte yandan, Muğla kent merkezine son 6 saatte metrekareye 26.6 kilogram yağışı düştüğü bildirildi. Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışlı havanın hafta sonunda da etkili olacağını söyledi.

 

Kuşadası'nda etkili sağanak yağış

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış, ilçede yaşamı olumsuz etkiliyor. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, şiddetli yağışın hafta sonunda da devam etmesi beklenen kıyı Ege'de, hava sıcaklıkları da ortalama 5 derece düşecek. Yağıştan etkilenen Kuşadası'nda belediye ekiplerinin 24 saatlik vardiya üzerinden çalıştığı, acil durumlar için zabıtaya bildirimde bulunulabileceği bildirildi.

Öte yandan, Kuşadası Liman Başkanlığı, sabah saatlerinde Yunanistan'nın Sisam adasına gitmek üzere limanda bekleyen tekneye ayrılış izni vermedi. Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri de avlanmak için açılmak isteyen bazı balıkçı tekneleri sahiplerine, balıkçı barınaklarına geri dönmeleri konusunda uyarıda bulundu. 4 büyük gırgır teknesi ise rüzgarın şiddetinin artması nedeniyle Kuşadası Limanı'na sığındı. Kuşadası'nda akşam saatlerine kadar dalga boyunun 2 ila 3 metre, rüzgarın şiddetinin ise 6-8 bofor olması bekleniyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler