İktidar-yargı gerilimi yükseliyor

İktidar ile yargı arasındaki tartışmalara sahne olan İtalya'da taraflar arasındaki gerilim yeniden tırmanışa geçti.

Yayınlanma: 10.12.2009 - 12:49
Abone Ol google-news

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, yargının siyasallaştığını savunarak, "İtalya'da egemenlik yargıda. Egemenlik, parlamentodan yargıçlar partisine geçmiş vaziyette. Bu duruma anayasa reformuyla son vermek istiyoruz" dedi.

İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre Berlusconi, bugün Almanya'nın Bonn kentinde Avrupa Halkçı Parti kongresinde yaptığı konuşmada, İtalya'da son dönemde yaşananların ardından egemenliğin adeta milletten alınıp yargıya verilmiş olduğunu ileri sürdü.

Berlusconi, İtalya'daki bu durumu şu sözlerle eleştirdi:
"İtalya'daki bu anormal gidişata dur deme zamanı gelmiştir. Anayasa, egemenliğin millete ait olduğunu söylüyor. Milletin temsilcisi olan parlamento, yasama gücüne istinaden yasa çıkarıyor. Ama yargıçlar partisi, hoşlanmadığı yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. Anayasa Mahkemesi de yasayı iptal ediyor. Koalisyon ortaklarımızla birlikte hazırladığımız anayasa reformuyla bu gidişatı durdurmayı hedefliyoruz."

Berlusconi, İtalya'da son üç cumhurbaşkanının sol eğilimli olması neticesinde, Anayasa Mahkemesi'nin "tarafsız bir kurum" olmaktan çıkarak, "siyasi bir araç" haline geldiğini de iddia etti.

Başbakan Berlusconi, ülkesindeki mevcut durumu ise şu sözlerle betimledi:
"Müsaade ederseniz size ülkemdeki durumu anlatayım: İtalya, Avrupa'nın üçüncü ekonomisine sahip, iktidarda güçlü ve sağlam bir koalisyon, büyük işler yapan hükümetin başında da süper bir başbakan var. Çöp sorununu çözmenin ardından başbakana yüzde 60'lara varan halk desteği, deprem felaketi sonrasında yüzde 68'lere ulaşmış durumda. Solcular ise her türlü iftirayla beni yıpratma peşinde koşuyor. Ama bu iftira kampanyaları da benim daha fazla güçlenmemi sağlıyor. Çünkü halk, (Berlusconi gibi güçlü ve de erkek adamı nerde bulabiliriz ki) diye düşünüyor."

Berlusconi, "İtalya'da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan sol, yargı aracılığıyla beni yok etme hayali kuruyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler