"20 bin kişi kör olacak"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Sekreteri Prof. Dr. İhsan Öge, ''Türkiye'de 1.5 milyon glokom hastası var, bunun 30 bini de Samsun'da. Bu hastaların sadece 10 bini hastalığından haberdar, 20 bini hastalığın farkında değil ve bu 20 bin hasta yavaş yavaş kör oluyor'' dedi.

Yayınlanma: 10.12.2009 - 15:13
Abone Ol google-news

Türk Oftalmoloji Derneği'nce Cumhuriyet Meydanı'nda konuşlandırılan gezici araç içinde glokom (göz tansiyonuyla) ilgili tarama çalışmalarına başlandı.

Sabah saatlerinde başlanan tarama çalışması nedeniyle araç önünde uzun kuyruklar oluşurken, vatandaşlar ücretsiz göz muayenesi yaptırabilmek için sıraya girdiklerini söyledi.

Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Sekreteri Prof. Dr. Öge, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada körlüğe neden olan en önemli hastalığın halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 1.5 milyon glokom hastası olduğuna işaret eden Öge, ''Bunun 30 bini de Samsun'da. Bu hastaların sadece 10 bini hastalığından haberdar. 20 bini hastalığın farkında değil ve bu 20 bin hasta yavaş yavaş kör oluyor'' dedi.

Hastalığın hiçbir bulgu ve belirtisi olmadığını, bu nedenle hastaların yavaş yavaş kör olduklarını anlatan Öge, şu bilgileri verdi:
''Ne ağrı, ne kanlanma, ne sızı.. Hiç bir belirti vermeden hastaların görmeleri yavaş yavaş kayboluyor ve bu giden görme geri gelmiyor, hasar kalıcı. Bu nedenle hastalığın erken evrede yakalanması lazım. Bunun için göz tansiyonunun ölçülmesi lazım. Bu sebeple herkesin 40 yaşından sonra yılda bir kere göz tansiyonunu ölçtürmesi gerekir. Bu ölçüm yapıldığı taktirde hastalık yakalanıyor ve tedavisine erken başlıyoruz ve hastalar yaşam boyu görme sağlıklarını koruyabiliyorlar.''

Özellikle ailesinde glokom hikayesi, migren, şeker ve yüksek miyopisi olanlarla kol tansiyonunda yükselme veya düşme olan hastaların öncelikle göz tansiyonlarına bakılması gerektiğinin altını çizen Öge, ''Eğer erken teşhis edilirse tedaviye başlıyoruz ve hastaları yaşam boyu görür durumda tutabiliyoruz'' diye konuştu.

Türk Oftalmoloji Derneği'nin düzenlediği aracın içinde glokom tanısı için gerekli tüm modern cihazların ve teknik ekibin bulunduğunu söyleyen Öge, bu ekiple tüm Türkiye'de tarama yapıldığını, Samsun'daki taramanın yarın da devam edeceğini kaydetti.

Samsun'dan önce Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon'da tarama yapıldığını belirten Öge, Samsun'dan sonra İç Anadolu Bölgesi'ne geçileceğini kaydetti. Prof. Dr. Öge, Samsun'daki taramada 300 ile 500 arasında kişiye hizmet sunmak istediklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler