Türkiye-Afganistan-Pakistan zirve önerisi

Türkiye'nin Afganistan ile Pakistan'ı, aralarındaki sorunları görüşmek ve "Ankara Bildirisi" sürecini canlandırmak üzere yeniden bir araya getirmek için diplomatik girişim başlattığı öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu bu çerçevede hafta başından itibaren Afganistan'da temaslarda bulunuyor.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 10:35
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Afganistan ile Pakistan'ı, aralarındaki sorunları çözmeye dönük diplomatik girişimlerde bulunduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün özel mektubunu Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye iletirken, görüşmede Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında yeni bir üçlü zirve yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Müsteşar Yardımcısı Sinirlioğlu'nun Afganistan'ın ardından Pakistan'ı da ziyaret etmesi öngörülüyor. Afganistan Türkiye'nin üçlü zirve önerisine olumlu yanıt verirken, seçim süreci geçiren Pakistan'ın da Sinirlioğlu'nun temaslarının ardından kısa süre içinde zirve için tarih vermesi bekleniyor. Üçlü zirvenin gelecek aylarda yapılması planlanıyor.

 

Ankara bildirisi

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in çağrısı üzerine 2007'de, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, gündemlerindeki sorunları ele almak üzere Ankara'yı ziyaret etmişti.

Üç cumhurbaşkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılan Türkiye-Pakistan-Afganistan Ankara Üçlü Zirve Toplantısı sonucunda, Pakistan ile Afganistan arasındaki diyalog ve işbirliğinin her alanda sürdürülmesi ve halklarının refahının artırılması yönündeki güçlü iradeyi ortaya koyan "Ankara Bildirisi" yayımlanmıştı.

Afganistan ve Pakistan liderlerinin imzaladığı ilk ortak bildiri olması açısından önem taşıyan Ankara Bildirisiyle taraflar, ikili ilişkilerini, iyi komşuluk, toprak bütünlüğüne saygı ve birbirlerinin iç işlerine karışmama temelinde güçlendirme konusunda mutabık kalmıştı.
Bildiride, zirve toplantısı bağlamında üzerinde görüş birliğine varılan hususlardaki ilerlemeyi izlemek ve güven artırıcı önlemlerin eş güdümünü sağlamak üzere, üç ülkeden üst düzey temsilcilerin yer alacağı bir "Ortak Çalışma Grubu" kurulması kararlaştırılmıştı.

İki ülke ayrıca, terörizmle mücadele ve Pakistan'daki Afgan mültecilerin ülkelerine düzenli biçimde gönderilmesinin kolaylaştırılması için ortak çalışma yapmak için anlaşmaya varmışlardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon