CHP'den istifa çağrısı

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay, Tokat Reşadiye'deki PKK saldırısının ardından yaptıkları açıklamalar nedeniyle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ü istifaya çağırdılar.

Yayınlanma: 11.12.2009 - 12:56
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay Meclis'te düzenledikleri basın toplantısıyla, Tokat Reşadiye saldırısının ardından yaşanan gelişmeleri ve hükümet üyelerinden gelen saldırıyla ilgili açıklamaları değerlendirdiler. Anadol Bursa'da bir maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 19 madencinin şehit olduğunu belirtirken, CHP'li milletvekillerinin kazanın yaşandığı dün akşamdan bu yana olay yerinde kurtarma çalışmalarını izlediklerini kaydetti. Anadol, grizu patlaması nedeniyle yaşamını yitirenlerin ailelerine, işçilere ve sendikalara başsağlığı diledi. Anadol, 19 madencinin öldüğünü ilk açıklayan CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer'in bazı basın yayın organlarında eleştirilmesine de tepki gösterdi.


"Arınç ve Ergün istifa etsin"

Dün akşam Bursa'da yaşanan üzücü olay gibi 7 Aralık'ta da Tokat'ta üzücü bir olay yaşandığını, terör örgütü PKK'nin 'kalleşçe, haince pusu kurarak' 7 askeri şehit ettiğini kaydeden Anadol, hükümet üyelerinin saldırıyla ilgili yaptıkları açıklamaları eleştirdi. Anadol "Şaşıracak bir şey yok. Terör örgütünün işi bu, yıllardır yaptığına, kan dökmeye, can almaya devam ediyor" dedi. Tokat'taki saldırıyla ülkeyi yönetenlerin zihinlerinin ilk kez 'turnusol kağıdı' gibi ortaya çıktığını belirten Anadol, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile Cumhurbaşkanı Gül'ün saldırıya yönelik yaptıkları açıklamaları hatırlattı. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP yöneticileri ve hükümet üyelerinin 'bu saldırıyı PKK yapmıştır' diyemediğini, saldırıya ilişkin kafalarda soru işaretleri yarattıklarını kaydeden Anadol, Arınç'ın sözleriyle ilgili olarak "Şehit cenazelerinden sonra her zaman yaptığı gibi ağlamaya başlasa daha iyi olurdu" dedi. Anadol "Şu anda 7 erimiz şehit, 19 madencimiz şehit, sokaklar kan gölü, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis başkanı yurtdışında. Bu anlayış içindeki devlet yönetiminin ne kadar paranoya içinde olduğunu bu demeçler gösteriyor. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar paranoya içinde yorumlar getirirse vay halimize" diye konuştu. Siyasetçilerin konuşmalarının 'diş macunu' gibi olduğunu, tüpten çıktıktan sonra yeniden sokulamayacağını ifade eden Anadol, "PKK terör örgütünü aklama peşinde olan özellikle Arınç ve Sanayi Bakanını derhal istifaya çağırıyoruz" dedi.


"AKP'nin işi PKK'yi aklama olmuştur"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da siyasetin, devlet adamlığının ciddiyet ve sorumluluk istediğini belirterek hükümet üyelerini konuşmalarını tayin edememekle ve kendilerini muhalefette zannetmekle eleştirdi. Hükümetten saldırıyla ilgili açıklamaları 'suçüstü yakalanmanın örneği' olarak nitelendiren Okay "Karakol, öğretmenevi, orduevi baskınlarını da mı birilerine yükleyecekler. AK Parti'nin işi PKK'yı aklama olmuştur. Hem Arınç hem Ergün'ün derhal istifa etmelerini öneriyorum" diye konuştu. "Bu ne aymazlık, devlet sizsiniz, telsiz kayıtlarından haberiniz yok mu, Arınç bilmiyor muydu?" diyen Okay, hükümete "PKK terör örgütüyse 'hayır PKK yapmadı' diye onu savunmaya kalkmayın" diye seslendi.


"Cumhurbaşkanı ne için toplayacakmış liderleri"

Anadol Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün liderleri bir araya getirmeye yönelik sözlerinin sorulması üzerine "Sayın Cumhurbaşkanı olayın tarafıdır, makamında tarafsız olması gerekirken fırsatı kaçırmayalım diyerek bu açılımı başlatmıştır. Güzel günler göreceğiz demiştir. Güzel günler yerine Reşadiye'de 7 askerimizin şehadetiyle, Habur skandalıyla, çadır mahkemeleriyle karşı karşıya geldik. Bunların sorumluları arasında her ne kadar anayasaya göre sorumsuz da olsa siyasal ve manevi olarak Abdullah Gül vardır." diye konuştu. 19 Eylül 2005'te terörü gerekçe göstererek imza topladıklarını ve Meclis'in olağanüstü toplanmasını istediklerini ancak o dönemde başbakan yardımcısı olan Abdullah Gül de dahil olmak üzere AKP'lilerin 184 sayısı bulunamasın diye 'sütunların arkasına saklandıkları'nı kaydeden Anadol, "Şimdi Abdullah Gül liderleri ne için toplayacakmış. Habur'da çadır mahkemelerini onlar mı kurdu, Erdoğan dışında o utanç tablosunu liderler mi yarattı" diye konuştu.


"Başbakan'ın ilk vukuatı değil"

Nabi Şensoy'un Washington büyükelçiliğinden istifasına yönelik soruya Kemal Anadol "Bir düzensizlik, uyumsuzluk olduğu, normal dışişleri bürokrasisin dışında Erdoğan'ın kendi danışmanlarıyla iş götürdüğü, dışişleri bürokrasisini dışladığı belli" dedi. Anadol "Nabi Şensoy'un CHP'ye geçeceği" yönündeki iddiaya ilişkin bir soruya "Gelecek için yorum yapma niyetinde değiliz. Öyle bir yetkimiz de yok." karşılığını verirken Hakkı Süha Okay, "Bu Sayın başbakanın ilk vukuatı değil. Ne zaman bir batı ülkesine gitse İstanbul Büyükşehir belediyesini yönetme anlayışıyla ilişkiler kuruyor. Kendi özel çekirdek kadrosuyla ilişkiler kuruyor. Yıllardır sorumluluk taşıyan kadroları by pas ediyor, yok farz ediyor. Ondan sonra da bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Devlet sorumluluğu taşıyan bürokratların daha sonra CHP ile bağlantısını kurarak kargaşa yaratmak, hedef saptırmak, tartışmayı başka mezralara taşımak bir AKP klasiği" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler