AB'de otomotiv pazarı hızla daralıyor

Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği ACEA’nın, 2008 yılı 8 aylık döneme ait açıkladığı verilere göre, otomobil satışları Avrupa’da yüzde 3,9 oranında azalarak 10.8 milyon adet düzeyine geriledi. AB (Yeni Üye) Ülkelerinde, bu dönemde otomobil satışları, Bulgaristan, Litvanya ve Slovakya’daki önemli artışlara bağlı olarak yüzde 2,7 oranında artmış, ancak bu olumlu gelişmeye rağmen pazarın, AB ve EFTA Ülkelerinde yüzde 3,9 oranında düşüşü engellenemedi.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 10:47
Abone Ol google-news

AB ve EFTA ülkelerinde özelikle İzlanda’da yüzde 27,5 İspanya’da yüzde 21,1 ve İrlanda’da gerçekleşen yüzde 16,7’lik düşüşün, Avrupa Ülkeleri genelinde, otomobil satışlarının azalmasında büyük etkisinin bulunuyor. Avrupa pazarında yaşanan bu daralmada, petrol fiyatlarındaki artış ile müşteri güven endeksindeki düşüş, önemli etkenler olarak göze çarpıyor.

2008 yılı 8 aylık dönemde, AB ve EFTA ülkelerinde otomobil satışlarındaki düşüş oranı sadece yüzde 3,9 düzeyinde gerçekleşmiş olsa da, 2008 yılı Ağustos ayında, pazarda keskin düşüşlerin yaşanmaya başladığı görülüyor. 2008 yılı 8 aylık dönemde, pazarda artış gösteren Almanya, Fransa, Belçika gibi AB ülkelerinde bile, Ağustos ayında otomobil satışlarının düşüş eğilimine girdi. Özellikle bu ayda, İspanya’da otomobil pazarında yaşanan yüzde 41,3’lik düşüş ile İrlanda’da gerçekleşen yüzde 41,6’lık daralmanın boyutu çok dikkat çekiyor.

Özellikle son günlerde ABD’de yaşanan finansal krizin de etkisi ile bu olumsuz durumun, önümüzdeki aylarda Avrupa geneline yayılacağı ve pazardaki daralmanın devam edeceği tahmin ediliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler