Tarım politikaları konuşuldu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, Türkiye'de, IMF ve Dünya Bankası odaklı tarım politikalarından uzaklaşılarak, bağımsız bir tarım modeli geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 12.12.2009 - 15:10
Abone Ol google-news

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, Tepekule Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 24. Dönem Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bir yıldır Türkiye'de tarım, ekonomi, siyaset, sosyal anlamda önemli gelişmeler yaşandığını anlattı.

Küresel ekonomik krizin paralel olarak işsizlik oranlarında artış yaşanmasına karşın üretim ve ihracat rakamlarında düşüşün sürdüğüne dikkati çeken Çiftçi, ''Türkiye'de yaşanan sıkıntılar, tarımın ülke için vazgeçilmez sektör olduğunu hepimize hatırlatmıştır'' dedi.

Tarımsal desteklemelerin yetersiz olduğunu, destekleme sisteminde karmaşa yaşandığını savunan Çiftçi, şöyle konuştu:

''Türkiye, IMF ve Dünya Bankası odaklı tarım politikalarından bir an önce uzaklaşmalı, bağımsız tarım modeli geliştirilmelidir. Küçük çiftçiliği koruyan ve gelişmesi için çaba harcayan, sulama yatırımlarını tamamlamış, kendine yeten bir tarım sektörüne Türkiye'nin acilen ihtiyacı vardır. TARİŞ gibi önemli bir kooperatifte yaşanan sıkıntıların kaynağı, ithalata dayalı hatalı tarım politikalarıdır. Ülke sulama yatırımlarını bir an önce tamamlamak için gereken politikalar devreye sokulmalı, tarımda üretime dayalı etkin bir destekleme modeli oluşturulmalıdır. Yabancılara toprak satışı ile özelleştirmelerden vazgeçilmeli, çiftçiyi ziraat mühendisi ile buluşturacak politikalar devreye sokulmalıdır.''
 

''Türk çiftçisi halen güçlü''

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise Türkiye'de toplumsal, siyasi ve ekonomik alanda sıkıntıların baş gösterdiği önemli bir süreçten geçildiğini belirtti.

Susam, ''Türk çiftçisi halen güçlü, tarım alanları halen bol. Yanlış zirai politikalardan dönmek için halen şansımız var. Bunu gerçekleştirebilmek için de siyasi iradeye ihtiyacımız var'' dedi.

Susam, tarımsal nüfusun azaltılması yerine, mevcut nüfusun daha iyi verim alabileceği, teknolojik gelişime paralel politikaların uygulanması gerektiğini kaydetti.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Milli ekonominin temeli tarımdır'' sözünün büyük bir gerçeğin altını çizdiğini, ancak günümüzde ekonominin temeli ziraatın sallantıda olduğunu söyledi.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal da artan nüfusa paralel olarak ülke topraklarının genişlememesi nedeniyle tüm vatandaşlara yetecek üretimin sağlanmasında ziraat mühendislerinin büyük rolü bulunduğunu vurguladı.

İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar ise Ziraat Fakültelerinin, ziraat mühendisliğinin yanı sıra deri teknolojileri, gıda, su ürünleri ve bilgisayar mühendisliği dallarının ana kaynağı olduğunu, diğer alanları besleyen ziraatın son yıllarda zayıf hale geldiğini bildirdi.
Konuşmaların ardından, TMMOB ZMO İzmir Şubesi 24. Dönem Olağan Genel Kurulu Divan Başkanı Alaaddin Hacımüezzin başkanlığında, şube yönetim kurulu çalışma raporu üyelerce değerlendirildi.

Olağan Genel Kurul kapsamında yarın yönetim kurulu seçimleri yapılacak. Başkan Çiftçi'nin bulunduğu Birlik ve Dayanışma Grubu'nun yeniden aday olduğu seçimde, Demokratik Katılım Grubu, Yeniden Üretim Grubu ile Çağdaş Değişim Grubu yarışacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon