'Kuzey Kutbu sınırları belirlemeli'

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev; Rusya'nın, zengin doğal kaynakların bulunduğu belirtilen Kuzey Kutbu'ndaki sınırlarını belirleyen bir yasayı kabul etmesi gerektiğini söyledi. Medvedev'in Rusya Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ''Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki güney sınırıyla ilgili yasayı tamamlayıp federal bir yasa olarak kabul etmesi gerekiyor'' ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 12:45
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev; Rusya'nın, Kuzey Kutbu'ndaki sınırlarını belirlemesinin gelecek nesillere karşı borçları olduğunu belirterek, ''Kuzey Kutbu'nda Rusya'nın uzun vadeli ulusal çıkarlarını güvence altına almalıyız'' dedi.

Rusya'ya ait mini denizaltıları, Kuzey Kutbu'nda yaptıkları dalışta Kremlin'in bu konudaki hak iddiasını güçlendirmek için suyun altına sembolik Rusya bayrağı dikmişti. Moskova, 2001 yılında bir BM komisyonu önünde, kuzey kıyıları açığındaki karasularının kendisine ait olduğunu iddia etmişti. Ruslar, bu iddiayı, bölgede yer alan ve Lomonosov sıradağlarının, Rusya topraklarının bir uzantısı olduğu savına dayandırmıştı.

Moskova'nın iddiası reddedilmiş ve daha fazla kanıt getirmesi istenmişti. Kuzey Kutbu çevresinde kıyıları olan ABD, Kanada ve Danimarka da bölge üzerinde hak iddia ediyorlar. Bölgeyle ilgili rekabet, buzulların erimesi ve yeni deniz ulaşımı yolları açılması olasılığının doğmasıyla hız kazanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler