Mutluluk veren yiyecekler

Yiyecekler, sadece vücudumuzu değil, ruhumuzu da besler. Yaşadığınız hayal kırıklığı, kaygı, bunalım, aşırı öfke, çekingenlik gibi durumlarda iştahınız da olumsuz etkileniyor. Ama öyle yiyecekler var ki insanı mutlu ediyor...

Yayınlanma: 13.12.2009 - 15:27
Abone Ol google-news

Yaşadığınız sıkıntıları yemek yiyerek aşabilirsiniz. İşte e-kolay'ın haberine göre mutluluk veren yiyecekler...


Spagetti ve köfte: Yüksek oranda folik asit bulunan tam buğdaylı makarna, serotonin seviyesini artırmaya yardımcıdır. Köfteler ya da yağsız etle hazırlanan soslar ise büyük bir protein kaynağıdır. Bunun yanında ıspanak, brokoli ya da yeşil bir salata sunabilirsiniz. Bunların hepsi de insan psikolojisine iyi gelen gıdalardır.

Kırmızıbiber ve mısır ekmeği:
Yağsız et, yüksek oranda B6 vitamini ile triptofan içeriyor. Kırmızıbiberi ayrıca hindiyle de yiyebilirsiniz. Bunun yanında kuru fasulyenin tüm çeşitlerinin yanında kırmızıbiber iyi gider. Fasulye selenyum sindirimi ve magnezyum seviyesinin artırılması için süper bir yiyecektir. Magnezyum eksikliğinin depresyonla bağlantısı bulunuyor. Bu yemekleri tamamlayan ise mısır ekmeğidir. Gluten içeren ekmeğin endorfin üretimini harekete geçirdiği biliniyor.

Yağda pişmiş yumurta ve yulaf unu: Çalışmalar, sağlıklı ve dengeli bir kahvaltının tüm gün iyi bir ruh hali, artan enerji ve gelişmiş zeka becerisi sağladığını gösteriyor. Süt ürünlerinde bulunan B vitaminlerini düşünün. Yumurta, içerdiği önemli maddelerle hüküm sürüyor. Yulaf ununda bulunan folik asit güç verir, çünkü dopamin üretiyor. Tam buğdaylı tost ya da top kekler yüksek miktardaki folat içeriğiyle yiyebileceğiniz diğer tahıl seçeneğidir.

Patates püresi ve hindi: Patates serotonin üretimini artırıyor. Karmaşık karbonhidratlar stresli zamanlarda sakinleşmeye yardım eder. Hindide depresyonu engelleyen ve iyi duygular hissetmenize yardımcı olan birçok besin bulunuyor. Çünkü hindi insanın uykusunu getiriyor. Daha fazla enerji sağlaması için hindiyi demir zengini ıspanakla ya da diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte tüketebilirsiniz.

Çikolata: Çikolata kalorili olmasına rağmen, ruhsal durumunuzu düzenlemeye yardımcı sayısız faydalı besin içeriyor. Çikolataya tadını veren şeker, serotonin seviyenizi artırmaya yardım ederken, yağ içeriği moralinizi yükseltecek endorfin salgılıyor. Kafeinin harekete geçirici etkisi ve yüksek antioksidan seviyesiyle çikolata ruh durumunu olumlu etkiliyor. Günde sadece 1-2 parça bitter çikolata yemelisiniz. Bitter çikolata, sütlü çikolatadan daha fazla kalp dostudur.

Somon balığı ve kahverengi pirinç: Uzmanlar, sayısız vitamin ve mineral kaynağı somon balığını çok faydalı görüyor. Bu nedenle haftada en az 2 ya da 3 porsiyon somon ya da diğer balıklardan yenmesini öneriyorlar. Bilim adamları, omega 3'lerin, ruh durumunu düzenleyen beyin sinyallerini yönetmekle sorumlu olduğunu söylüyor. Fakat, omega 3 yağ asitleri, vücut tarafından üretilemiyor. Bunu balık, yumurta ve morina balığının karaciğer yağındalabiliyoruz. Kahverengi pirinç, somon balığıyla servis edilen en iyi yiyecektir. Çünkü, bol miktarda selenyum içeriyor. Selenyum eksikliği, ruhsal durumu olumsuz etkiliyor.

Makarna ve peynir: Süt ve peynir, yüksek miktarda beyni etkileyen B vitamini içeriyor. Araştırmalar, B2, B6 ve B1 vitaminlerinin normal seviyesinin iyi bir ruhsal durum sağladığını gösteriyor. Makarnadaki karbonhidrat, serotonin ve endorfin seyivesini artırıyor. Uzmanlar, hamur işlerinden çoklu tahıl çeşitlerine kadar karbonhidratlı gıdaların ölçülü olarak tüketilmesini öneriyor.

Muz dilimli dondurma: Dondurma ve muz, B vitaminleri bakımından zengindir. B vitaminleri de etkili bir depresyon engelleyicisidir. Muz aynı zamanda yüksek oranda triptofan içeriyor. Bu aminoasit, vücuda niasin üretiminde yardım ediyor. Niasin serotonin sentezi içeriyor. Muz dilimli dondurma şeker ve yağ içeriği eklenince en büyük suçludur. Ancak, light ya da yağı azaltılmış ve az şekerli dondurmayla bunu dengeleyebilirsiniz.

Yer elması: Yer elması da serotonin üretimini artırıyor. İnsülin düzenlenmesinden sorumlu karotenoid (karotenli maddeler) içeren yer elması, şeker hastaları için oldukça yararlı. Yer elması ayrıca ruhsal sıkıntıyı azaltan, enerji seviyesini artıran ve tansiyonu düşüren potasyum maddesi içeriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler