Gül- Mübarek görüşmesi

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Türkiye'nin Filistin sorunu için harcamakta olduğu çabaların her zaman "takdire şayan" olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 15.12.2009 - 19:59
Abone Ol google-news

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "görüşmenin, iki ülke halklarının tarihi ilişkilerinin özelliklerini yansıttığını" ifade etti.

Orta Doğu'daki bölgesel konuları, Irak, Yemen ve Körfez bölgesindeki durumu istişare ettiklerini, ayrıca İran'ın nükleer programı ve bu programın bölgesel ve uluslararası güvenlik konusunda yarattığı tartışmalar üzerinde durduklarını kaydeden Konuk Cumhurbaşkanı, bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra ikili ilişkilerin güçlendirilmesini de ele aldıklarını kaydetti.

"İsrail hükümetinin Batı Şeria'daki tutumu ve uygulamaları ile Gazze'deki ablukasına devam etmesinin barış sürecine yönelik tehlike yarattığını" belirten Mübarek, "bu tutumun yarar getirmeyeceğinde mutabıkız" dedi. Mübarek, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı çerçevesindeki katkılarının da önemine işaret etti.


Türkiye'nin, Ortadoğu'daki önemli güçlerden biri olduğunu belirten Mübarek, ''Türkiye'nin barışa büyük önem verdiğini'' ifade ederek, görüşmelerde yeniden barış sürecinin canlandırılmasına yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Filistin makamları ve grupları arasında ulusal uzlaşının oluşmasının önemini de ele aldıklarını belirten Mübarek, Mescid-i Aksa ile Haremüşşerif'i de kapsayan ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve geniş kapsamlı adil bir barışın kurulması konularını da değerlendirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı girişiminde büyük rolü olduğuna işaret eden Mübarek, Cumhurbaşkanı Gül'ü Mısır'da mart ayında düzenlenecek İskenderiye Kütüphanesi ile ilgili etkinliğe davet etti. İkili ilişkilerin kardeş iki halkın çıkar ve isteklerine hizmet edecek biçimde ilerlediğini belirten Mübarek, giderek artan ticaret hacmi, yatırım ve ortak projelerin arttığına dair göstergeleri de görüşmede ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.

Mübarek, ''İki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda güçlendirilmesi için gerekli olan çalışmaların sürdürülebilmesi için anlaşmaya varıldığını'' sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler