Antalya fırtınaya teslim

Güney Ege kıyıları, Akdeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu'nun güneyi ile Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Özellikle Antalya'da gece başlayan şiddetli yağış ve fırtına kentte hayatı olumsuz etkiliyor.

Yayınlanma: 16.12.2009 - 06:56
Abone Ol google-news

Antalya'da geceden bu yana etkili olan fırtına ve yağış, Manavgat, Kemer ve Finike ilçelerinde de yaşamı olumsuz etkiliyor.

Geceden bu yana Kemer'de etkili olan yağış ve fırtına ilçe merkezi ve çevresindeki bir çok ağaçla iş yerlerinin levhalarının devrilmesine yol açtı. Kuzdere Mahallesi ile Göynük beldesindeki Değirmendere köyünde dağlardan gelen yağmur suları da Ağva deresinin yükselmesine neden oldu. Sel ve su baskınlarına karşı ilçedeki tedbirler artırıldı.
Kemer Emniyet Müdürlüğü ekipleri de Sarısu deresinin taşması sonucu Antalya-Kemer kara yolunda tedbirlerini devam ettiriyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde de devam eden şiddetli yağış nedeniyle Manavgat ırmağı ile Oymapınar Barajı'ndaki su seviyeleri yükseldi. Her yağıştan sonra olduğu gibi Manavgat Şelale tesislerinin seyir bölümü ve ana binanın ilk katı sular altında kaldı.

Manavgat Irmağı'nın yükselmesi sonucu, Manavgat Şelalesi çevresindeki restoran ve kafeleri su bastı. Manavgat Belediyesi tarafından ırmak çevresinde yaptırılan Balık Hali'nin alt katındaki kafeteryayı da su bastı. Su baskınları sonucu, tesislerdeki eşyalar zarar gördü.

Öte yandan, Antalya'nın Finike ilçesinde dün akşam saatlerinden bu yana devam eden yağmurun ardından yaklaşık 10 dakika dolu yağdı. Yağış nedeniyle ilçeye bağlı 4 beldede, Yeni Mahalle ile Çavmallar mevkisindeki bazı evlerin giriş katları, seralar ve portakal bahçelerini su bastı. Etkili dolu yağışı da seralarda ve açık tarım alanlarında zarara neden oldu.

Finike'de gece boyunca metrekareye düşen yağış miktarının 18.4 kilogram olduğunu bildiren Meteoroloji yetkilileri, 08.00-12.00 saatleri arasında ise yağış miktarının metre karede 24.8 kilograma ulaştığını söyledi.

Bu arada, Antalya-Kemer kara yolunun Sarısu Deresi'nin taşması sonucu kapanması üzerine Karoyolları Bölge Müdürlüğü, Kemer'e gitmek zorunda olan araç sürücülerine, Antalya-Korkuteli-Elmalı-Finike-Kemer güzergahını kullanmalarını, Kemer'den Antalya'ya geleceklerin de bu güzergahı kullanmalarını önerdi.

Böylece, yaklaşık 45 kilometre olan Antalya-Kemer kara yolu, alternatif güzergahın takip edilmesi halinde sürücüler yaklaşık 235 kilometre yol katetmiş olacak.

Valilikten açıklama

Antalya Valiliği gün boyu devam eden fırtına ve sağanaktan kaynaklanan genel hayatı etkileyecek herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Orta Akdeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışla havanın etkisiyle bugün Antalya'da metre kareye ortalama 111 kg yağışın düştüğü, fırtınanın da zaman zaman hızının 93 km/saate çıktığı belirtildi.

Özellikle alçak yerlerdeki bazı konut ve iş yerlerinin sel baskınına uğradığı, Antalya-Kemer yolunda ulaşımda aksamalar olduğunun kaydedilen açıklamada, Finike'de taşkın ve yağan doludan bir kısım sera ve tarım alanlarının zarar gördüğü, Finike ve Konyaaltı ilçelerine bağlı belde ve köylerde bazı derelerin taştığı, yol ve köprülerde hasarlar olduğu, enerji hatlarındaki kopmalardan elektrik kesintilerinin meydana geldiği belirtildi.
Açıklamada şu hususlara yer verildi:
''Yağış ve fırtına nedeniyle Antalya ilinde genel hayatı etkileyecek herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile eğitim ve öğretim kurumlarında bir gün ara verilen tedrisata yarın devam edileceğinden, başta velilerimiz olmak üzere eğitim ve öğretim yöneticileri ile taşımalı uygulamadan sorumlu olanların, yağış sonrası yollarda oluşabilecek durumlar nedeniyle öğrencilerimizin ulaşım güvenliğinin olumsuz etkilenmemesi bakımından tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir.''

 

Eğitime ara

Akdeniz Üniversitesi Senatosu, Antalya ve çevresindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle Kumluca Meslek ve Finike Meslek Yüksekokulu ile Eğitim Fakültesi'nin merkez Döşemealtı ilçesi Yeşilbayır mevkisindeki ek binasında eğitim-öğretim yapan bölümlerinin yarın için tatil edilmesini kararlaştırdı.

AÜ Senatosundan yapılan yazılı açıklamada, aynı birimlerde bugün de eğitime ara verildiğine değinilerek, 16–17 iki günlük sürenin güz yarıyılı akademik takviminin sonuna ekleneceği, yarın yapılacak sınavların daha sonraki tarihlerde yapılmasına karar verildiği bildirildi.

 

Muğla

Muğla'da etkili olan yağış, yaşamı olumsuz etkiliyor. Kentte son 30 saatte metrekareye 105.8 kilogram yağış düştü. Muğla'da dün akşam saatlerinde başlayan yağış, gece etkisini arttırdı. Yağış, öğle saatlerinde gök gürültülü sağanağa dönüştü.

Şiddetli yağış nedeniyle Karabağlar ve Karşıyaka mahallelerinde su baskınları yaşandı.
Su baskını nedeniyle saatlerdir evlerine giremediklerini bildiren Ali Görcü, ''Hayvanlarımız evin arka kısmında mahsur kaldı. Onları çıkarmaya çalışıyoruz. Suyun evin içine tamamen girmemesi için önlem alıyoruz'' dedi.

Yağış nedeniyle Karabağlar Mahallesi'nde kapanan bir yolu kullanamadıklarını ifade eden minibüs sürücüsü ise aracıyla bir iş yerine yemek götürdüğünü belirterek, ''Yağış nedeniyle yolun karşısına geçemediğimiz için yemekleri suyun içinden yürüyerek ulaştırmaya çalışacağız'' diye konuştu.

Muğla Belediyesi işçileri, taşkın yaşanmaması için yağmur kanallarında temizlik yaptı. Polis ekipleri ise trafiğin aksamaması için kavşaklarda önlem aldı. Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kentte son 30 saatte metrekareye 105.8 kilogram yağış düştüğünü, yağışın gün boyunca devam edeceğini bildirdi.

Muğla'nın Milas ilçesinde etkili olan fırtına günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Milas Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçede rüzgarın saatteki hızı 80 kilometre olarak ölçülüyor. Fırtına nedeniyle ilçeye bağlı Avşar köyü Alimas Köprüsü mevkisindeki elektrik kabloları koptu.

Bu arada jandarma ve Milas İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri bölgeye gelerek inceleme yaptı.
Kopan elektrik kabloları nedeniyle Avşar köyüne elektrik verilemediği bildirildi.

 

İzmir

İzmir'in Urla ilçesinde gece geç saatlerinde başlayan ve halen devam eden şiddetli yağış nedeniyle, Urla'ya bağlı Balıklıova köyünde sel meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, İzmir - Karaburun yolu üzerinde bulunan Balıklıova köyünde, aşırı yağış nedeniyle su baskını yaşandı. Gerence koyu yakınındaki 70 yıllık taş köprü sel nedeniyle çökerken, iki okulu su bastı.

Urla Kaymakamı Şahin Bayhan, sel nedeniyle köydeki taş köprünün, menfezle birlikte çöktüğünü bildirdi.

Köydeki iki okulun da selden etkilendiğini belirten Bayhan, Balıklıova İlköğretim Okulu'nun 2, Asiye Hüseyin İlköğretim Okulu'nun ise bir gün süreyle tatil edildiğini söyledi.

Bu arada su baskını nedeniyle kapanan İzmir - Karaburun karayolunun sadece küçük araçlar için trafiğe açıldığı, ağır vasıta ulaşımının, Ildırı - Kadıovacık - Barboras yolu üzerinden sağlanabildiği öğrenildi.

Yarımada Çevre Platformu sözcüsü Ümit Bora da Balıklıova'da okul, ev ve iş yerlerini su bastığını, çok sayıda aracın mahsur kaldığını kaydetti.


Manisa

Manisa'da 4 saatte metrekareye 12 kilogram yağış düştü. Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınanbilgiye göre, geçen yılın aralık ayında metrekareye toplam 83.4 kilogram yağış düşerken bu yıl 15 Aralık itibarıyla düşen yağış miktarı 55 kilograma ulaştı.
Bugün saat 08.00'de başlayan yağmur nedeniyle 4 saatte metrekareye 12 kilogram yağış düştüğü, yağışın hafta sonunda devam etmesinin beklendiği bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, bu dönem yağan yağmurun toprak için çok daha faydalı olduğunu belirterek, ''Yağışın afete dönüşmemesini temenni ediyoruz'' dedi.

 

Meteoroloji'den kar yağışı uyarısı

Malatya, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Muş, Hakkari ve Şırnak'ta kuvvetli kar yağışı bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bu akşam saatlerinden itibaren Malatya, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Muş, Hakkari ve Şırnak'ta yoğun kar yağışı uyarısında bulunuldu. Açıklamada, ulaşımda aksama ve yol kapanması olayları yaşanabileceğinden dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

 

Doğu Anadolu'da kış

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 17, Kars ve Ardahan'da 13, Ağrı'da 10, Erzincan'da 4 ve Iğdır'da 3 derece olarak kaydedildi.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının ise Ardahan'da eksi 5, Erzurum'da eksi 4, Ağrı ve Kars'ta eksi 3, Erzincan ve Iğdır'da 5 derece olması bekleniyor.

Bölge illerinde kent merkezlerinde ölçülen kar kalınlıklarının ise Kars'ta 6, Erzurum ve Ardahan'da 3, Ağrı'da 2 santimetre olduğu belirtildi. Buzlanmanın meydana geldiği yollarda, zaman zaman araç trafiğinde aksamalar yaşanıyor.

Soğuk havanın etkili olduğu bölge illerinden Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde ise kar örtüsünün oluşmasının ardından atlı kızak turları düzenlenmeye başlandı. İlçeye gelen turistler, sarı çam ormanları arasında atlı kızaklarla gezinti yaparak karın keyfini yaşıyor.


Kayseri Erciyes yolu kapandı

Kayseri-Erciyes karayolunun tipi nedeniyle ulaşıma kapandığı belirtildi. Erciyes Kayak Merkezi'ne ulaşımın sağlandığı Kayseri-Erciyes kara yolu, aşırı tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Yetkililer, Hisarcık bölgesinden sonra araçların Erciyes yönüne gitmesine izin verilmediğini, Develi-Erciyes kara yolunun da yine tipi nedeniyle ulaşıma kapandığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler