Türkiye yağışa teslim

Yurt geneline hakim olan sağnak yağış yurttaşlara zor anlar yaşatıyor. Birçok ilde yağış ve fırtına su baskınlarına neden oldu. Çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı. Bursa-Ankara ve Bursa-İzmir kara yolu üzerindeki bazı alt geçitlerde su birikmesi nedeniyle trafik sağlanamadı. Öte yandan, şiddetli fırtına yüzünden bir anaokulunun çatısı uçtu, çok sayıda ağacın dalları kırıldı.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 16:04
Abone Ol google-news

Yurt genelindeki sağnak yağış, dolu ve fırtına birçok şehirde su baskınlarına neden oldu.

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış ve fırtınanın ardından dolu etkili oldu. Yaklaşık 20 dakika devam eden yağış sonrası ilçe merkezinde elektrikler kesildi.
Akçakoca merkezindeki birçok cadde ve sokakta su birikintileri oluşurken, bazı ev ve iş yerlerinde de su baskınları yaşandı. Fırtına nedeniyle sahil bölgesindeki bazı çınar ağaçları da devrildi.
Bu arada, ilçeden geçen Çivi Deresi'ndeki su seviyesinin de yükseldiği gözlendi.
Yetkililer, elektrik kesintisinin giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, su baskını yaşanan ev ve iş yerlerinin tespit edilmeye çalışıldığını kaydetti.

Bursa'da, saatteki hızı 71 kilometreye ulaşan fırtına eşliğinde etkili olan yağan sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı, bazı caddelerde trafik tamamen durdu, elektrik kesintileri yaşandı.Saat 16.30 sıralarında başlayan ve yaklaşık 15 dakika süreyle etkili olan sağanak yağış ve fırtına yaşamı olumsuz yönde etkiledi.
Kentte, saatte 71 kilometre hızla esen fırtına eşliğinde yağan sağanağın ardından metre kareye 17,6 kilogram yağış düştüğü belirlendi.

Kentin ana arterlerinde biriken sular nedeniyle bazı caddelerde trafik uzun süre tamamen durdu. Çekirge Caddesi'nin Kültürpark Yağcılar kapısı ile Stadyum Kavşağı arasında kalan bölümde yarım metre yüksekliğinde su birikti. Trafiğin durduğu caddede çok sayıda ev ve iş yerlerinin alt katlarını su bastı.

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ Bursa İl Müdürlüğü Osmangazi İşletme Bakım Müdürlüğü zemin ve bodrum katıda sudan etkilendi. İki katlı olan işletmenin bodrum katındaki arşiv zarar gördü. Ayrıca, Merinos İlköğretim Okulunun alt kattaki ana sınıfını su bastı. Bursa-Ankara ve Bursa-İzmir kara yolu üzerindeki bazı alt geçitlerde su birikmesi nedeniyle trafik sağlanamadı.
Öte yandan, şiddetli fırtına yüzünden Vatan Ana Okulunun çatısı uçtu, çok sayıda ağacın dalları kırıldı.

Kent merkezinde kısa süren, ancak etkili olan yağışın ardından Büyükşehir Belediyesi Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ile İtfaiye Daire Başkanlığına çok sayıda su baskını ihbarı ulaştı.
BUSKİ yetkilileri, halen 45 kişiden oluşan 13 ekibin ihbarların gereğini yaptıklarını bildirdi.
İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri ise şu ana kadar kendilerine 150'ye yakın ihbar yapıldığını, bunlardan önem arz eden 17'sine öncelikle müdahale edildiğini belirtti.

Bursa'nın İznik ilçesinde ceviz büyüklüğünde yağan dolu, tarım alanlarına zarar verdi.
Öğleden sonra başlayan ve yaklaşık yarım saat süren dolu, ilçe merkezinde su baskınlarına yol tarım alanlarında da önemli zarara yol açtı.
 

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa'da akşam saatlerinde yaklaşık 15 dakika etkili olan yağışla ilgili henüz olumsuz bir olayın kendisine bildirilmediğini, ancak İznik'te 2-3 saat önce yağan dolunun büyük zarara yol açtığını belirtti.
''Dolu özellikle İznik'in 3 köyünde ciddi hasar meydana getirmiş durumda'' diyen Harput, şunları söyledi: ''İznik bölgesindeki ileri derecede diyebileceğimiz yağış yüzünden özellikle domates, biber, zeytin ve meyvede tam bir afet niteliğinde ağır tahribat meydana gelmiştir. Tarım İl Müdürlüğünden arkadaşlarımız zararla ilgili bir tespit yapıyor. Son yıllarda biliyorsunuz üreticiler dolu, kuraklık ve don afetine karşı ürünlerini sigorta ettiriyorlar. Ürünlerin hasar tespitinden sonra bedellerinin bir kısmını alabilecekler. Ekiplerimiz hasarı tespit etmeye çalışıyor. Şu an itibariyle hasarın ne kadar olduğuna bir rakam vermek mümkün değil ama yurttaşın bu yönde ciddi bir mağduriyet içine girdiğini ifade edebiliyoruz. Önümüzdeki süreçte de Bursa'daki yağışın etkileriyle ilgili net bilgiler alabiliriz.''

İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu da tarım alanlarındaki zararın büyük boyutta olduğunu, zarar gören ürünlerin başında, zeytin, üzüm, patlıcan, domates, elma, armut ve ayvanın geldiğini belirterek, ''Dolunun verdiği zararın 60 milyon YTL olduğunu tahmin ediyoruz'' dedi.
 

Tekirdağ'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı.
Sağanak nedeniyle Altınova Mahallesi'ndeki bazı ev ve iş yerlerinde yaşanan su baskınları sonrası, itfaiye ekipleri çalışma başlattı. Yetkililer, sabaha karşı il merkezinde sağanak yağışın yeniden etkili olacağını belirterek, yurttaşları uyardı.
 

Meteoroloji İstanbulluları uyardı

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, 1 saat içinde Büyükçekmece'de, 2 saat içinde de İstanbul genelinde sağanak beklendiğini bildirdi.
Yıldırım, İstanbul radarından alınan bilgiler doğrultusunda, halen Marmara Denizi'nde etkili olan bulut kütlesinin yarım saat içinde Pendik ve Maltepe çevrelerinde kısa süreli sağanak ve gök gürültülü sağanağa neden olacağını belirtti.
Ayrıca, şu sıralarda Tekirdağ, Çorlu ve Silivri çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak görüldüğünü ifade eden Yıldırım, ''1 saat içinde Büyükçekmece'de, 2 saat içinde de İstanbul genelinde sağanak bekleniyor'' dedi.
Yıldırım, etkili sağanak nedeniyle İstanbulluların sel ve yıldırım düşmesine karşı dikkatli olmalarını istedi.

"Meteorolojik ihbar"

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan ''meteorolojik ihbar''da, Eskişehir'in batısında gelişen ve Sivrihisar çevresinde gök gürültülü sağanağa neden olan bulut kütlesinin, önümüzdeki saatlerde Sivrihisar, Polatlı, Günyüzü, Beylikova ve Mihalıççık ilçeleri çevrelerinde aralıklarla gök gürültülü sağanağa neden olmasının beklendiği belirtilerek, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı ilgililer ve yurttaşlar uyarıldı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler