CHP'den DTP değerlendirmesi

CHP'li bazı milletvekilleri DTP'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının ardından bağımsız kalan milletvekillerinin ''TBMM'de kalma ve BDP'ye katılma'' kararını değerlendirdi.

Yayınlanma: 18.12.2009 - 13:25
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, kapatılan DTP partisinin milletvekillerinin TBMM'de kalma kararı üzerine şunları söyledi:
''(Sineyimillete döneceğiz) diyenler DTP'liler. Daha sonra (Meclis'ten fiilen ayrıldık) diyenler yine DTP'li vekiller. (İstifalarımız eş başkanlarımızın cebinde) diyenler de DTP'liler. (Mecliste çalışmaya devam edeceğiz) diyenler de DTP'liler. İstifa etmek ya da etmemek DTP'li vekillerin kendi iradesine bağlı olan bir husustur. Parlamento içerisinde çalışmayı sürdürmek istemeleri doğrudan kendilerine bağlı olmakla beraber dileriz yeniden kapatılma koşullarını yaratacak bir siyasi süreci yaşatan kadrolar olmasınlar.''

 

"Onları 4 yıl görev yapsın diye seçmişler"

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, ''Yalnız, Ahmet Türk'ün açıklamasında Abdullah Öcalan'ın da isteğine uyarak bu istifadan vazgeçtiklerini söylemiş olması büyük bir talihsizliktir'' diye konuştu.

Özyürek, yaptığı açıklamada, kapatılan DTP'nin 19 milletvekilinin istifa etmeme kararı aldığını belirterek, ''Bu 19 milletvekilinin Meclis'ten çekilme konusundaki kararı açıklandığında da ben kişisel olarak bu kararın arkasında duramayacaklarını, Meclis'ten çekilmeyeceklerini söylemiştim. Şimdi o kararı almış bulunuyorlar'' dedi.

Özyürek, şunları kaydetti:
''Kendilerini seçen insanlar, seçmenler, bunları dört yıl görev yapsın diye seçmişlerdir. 19 milletvekili ile ilgili herhangi bir yasaklama olmadığına göre, milletvekilliklerine devam etmeleri son derece doğaldır. Yalnız Ahmet Türk'ün açıklamasında Abdullah Öcalan'ın da isteğine uyarak bu istifadan vazgeçtiklerini söylemiş olması büyük bir talihsizliktir.

Umarım bu arkadaşlarımız bir öz eleştiri yapacaklardır. Nerede yanlış yaptıklarını, toplumun büyük bir kesiminde kendilerine dönük tepkinin sebebini ve kaynağını araştırmaları gerekir. Bundan sonraki yeni partilerinde yapacakları çalışmalarını mutlaka terör örgütü ile aralarına mesafe koyarak, terör örgütü PKK'dan ayrıştırarak yapmaları gerekir. Çünkü terörle siyasi mücadele, demokrasi bağdaşmaz. Çalışmalarının hukuk kuralları içinde, şiddetten uzak olması gerekir. Bir grup kuracaklarını tahmin etmek zor değil, 19 milletvekilleri var. Zaten Ufuk Uras da katılacağını söyledi. 20 milletvekili ile yollarına devam edeceklerdir. Ancak tabii ki terör örgütü ve şiddetten uzak durmaları gerekir.''

Özyürek, ''Son günlerde Mardin'deki bütün milletvekilleri istifa ederse, Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un buradan milletvekili olarak seçilebileceğini söylüyorlar. Anayasa'da bir değişiklik yapılmadan, yani Ahmet Türk'ün yasağı kaldırılmadan milletvekili adayı olması mümkün değildir. O nedenle, bu senaryonun bir geçerliliği yoktur. Çünkü, bugünkü şartlarda bir anayasa değişikliği yapılamaz'' değerlendirmesinde de bulundu.

 

İlgili haberler

DTP'NİN İSTİFA KARARINA İLK YORUM AKP'DEN

MHP'Lİ VURAL: İÇİŞLERİ BAKANI BAŞKOORDİNATÖR

İSTİFADAN VAZGEÇTİLER


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler