Türkiye şiddetli yağışların etkisinde

Beklenen yağışlar geldi... Çarşamba günü öğleden sonra etkisini göstermeye başlayan yağışlar tüm yurtta hayatı felç etti. Zonguldak, Çorlu ve Düzce'de sağnak yağış nedeniyle birçok ev ve iş yeri sular altında kalırken, şiddetli fırtına nedeniyle birçok evin çatısı uçtu. Ayrıca, İstanbul Sultanbeyli'de, su kanalına düşen bir kişi boğuldu.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 08:16
Abone Ol google-news

Şiddetli yağış ve fırtına tüm yurdu etkisi altına aldı

Marmara'dan sonra Karadeniz'i de etkisi altına alan şiddetli yağışlar birçok bölgede günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yağışlar, maddi hasarlar dışında İstanbul'da da 1 kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu.

 

Zonguldak

Zonguldak'ın Alaplı ve Ereğli ilçelerinde fırtına ve sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi.
Alaplı ilçesinde dün akşamdan beri etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle Şehir Parkı'nda ramazan dolayısıyla kurulan Feshane Şenlikleri stantları yıkıldı. Ayrıca çok sayıda iş yerini su bastı, bazı evlerin de çatıları uçtu.

Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, fırtına ve yağışın ilçede bazı iş yerleri, evler ile kara yollarında maddi zarara yol açtığını söyledi.

Zararı tespit etmek amacıyla Hasar Tespit Komisyonu oluşturduklarını anlatan Memük, şöyle konuştu:

''Komisyonumuz çalışmalarına başladı. Tutulan hasar tespit raporlarını Bakanlığın ilgili birimlerine göndereceğiz. Zarar gören vatandaşların banka kredilerinin ve vergi borçlarının ertelenmesi de dahil olmak üzere destek verilmesini isteyeceğiz. Şu anda köylerimizde ciddi hasar söz konusu değil. Ancak bazı köylere elektrik verilemiyor. İlçe merkezinde yaklaşık 30 iş yerini su bastı. Birkaç evin de çatısının uçtuğunu tespit ettik.''

Aynı zamanda, Zonguldak'ta sağanak ve fırtına nedeniyle oluşan büyük dalgalarla çöp döküm alanından denize karışan evsel ve tıbbi atıklar, sahilde kirliliğe yol açtı.

Edinilen bilgiye göre, kentte dün akşamdan itibaren etkili olan fırtına sonucu oluşan aşırı dalgalar nedeniyle Kozlu beldesi sahilinde günde 120 ton atık dökülen ''vahşi depolama'' alanındaki çöpler, Karadeniz'e karıştı.

Dalgalarla sürüklenen serum şişeleri, kan tüpleri, idrar torbaları ve şırınga gibi çok sayıda tıbbi atığın yanı sıra pet şişe ve poşet gibi atıklar, kumsala vurarak kirliliğe neden oldu.

Yağışlar nedeniyle Acılık Caddesi Belediye Bulvarı'ndaki bazı dükkanların önünde su birikintisi oluştu. Esnaf ve müşterileri, belediye ekiplerinin tıkanan kanalları açarak suyu boşaltana kadar dükkanlarda mahsur kaldı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde de sağanak ve fırtınadan dolayı Feshane Şenlikleri'nin yapıldığı alandaki bazı satış stantları yıkıldı.

Stantlarda yaklaşık 20 bin YTL'lik hasar meydana geldiği bildirildi.

 

Hamile kadının tedirginliği

Öte yandan, Çınartepe Mahallesi Tuna Sokak'ta yağmur nedeniyle Murat İşçi'nin (37) evinin önünde toprak kayması meydana geldi.

Tek katlı evin temel kısmına kadar oluşan kayma nedeniyle İşçi, 6 aylık hamile eşi Ebru ve 8 yaşındaki çocukları, konutun çökme ihtimaline karşı tedirginlik yaşadı.

Baba İşçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye tarafından evinin önüne yapılan istinat duvarının bu yılın nisan ayında yıkıldığını, başvurularından da sonuç alamadığını savundu.

İşçi, dün akşamdan itibaren etkili olan yağmur nedeniyle uyumadığını, yetkililerden yardım beklediğini kaydetti.

Ebru İşçi de ölümü bekleyen hasta gibi olduklarını, imkansızlıktan hayatlarını tehlikeye atarak evde oturduklarını belirtti.

 

 

Tekirdağ

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde gece etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle Sağlık, Silahtar Ağa, Nusratiye ve Reşadiye mahalleleri ile Bahçelievler mevkisinde ağaçlar otomobillerin üzerine devrildi, bazı binaların çatısı uçtu.

Fırtınada elektrik tellerinin kopması sonucu ise kentin büyük bölümüne yaklaşık 3 saat elektrik verilemedi.

İlçede etkili olan sağanak yağış nedeniyle de Hancılar İş Merkezi'nin zemin katını su bastı.
Çorlu Belediyesi, elektrik kurumu ekipleri ve emniyet güçlerinin büyük çabası sonucu, ilçede hayat normale döndü.


Düzce

Yağışlar, Düzce ve Akçakoca ilçesinde de etkili oldu. Düzce Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kent merkezinde ve çevresinde dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sonucu yaklaşık 12 saatte metrekareye 14.8 kilogram yağış düştü.

Zaman zaman dolu şeklinde etkili olan yağış sonucu Akçakoca'da bazı ev ve iş yerlerini su bastı. İlçede sahil kesiminde bulunan ağaçlar fırtına nedeniyle devrildi.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışın yarından itibaren etkisini azaltacağını, ancak kıyı kesimlerinde devam edeceğini belirttiler.

 

İstanbul

İstanbul'da ise yağışlar nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti. Sultanbeyli'de, tıkanan rögar çukurunu açmak isterken su kanalına düşen bir kişi boğuldu.

Kentte, özellikle dün akşam etkili olan yağış yüzünden, İsmail Esen'in (59) Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Atatürk Caddesi Halikarnas Sokak'taki evinin önündeki bahçeden geçen kanala bağlanan rögar çukuru, çöpler ve birikintilerle doldu. Bu nedenle yağmur sularının kanala girememesi dolayısıyla evin önünde yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde su birikintisi oluştu.

Esen de yükselen suyun evine girmesini engellemek için suya girerek bastonuyla kapanan çukuru açmak istedi. Bir süre sonra çukur girişindeki bir otomobil lastiğini çıkaran Esen, bunun üzerine hızla kanala doğru akmaya başlayan suya kapıldı.
Komşularının fark etmesine rağmen kurtarılamayan Esen kanala düştü. Olay yerine gelen itfaiye ve belediye görevlileri ile polis ekipleri çevredeki rögar kapaklarını kaldırarak, kanalın bazı bölümlerini iş makineleriyle açarak Esen'i aradı. Esen'in cesedi yaklaşık 8 saat süren arama sonunda düştüğü yere yaklaşık 500 metre uzaktaki Turgut Reis Mahallesi'nde bulundu. Esen'in cesedi, Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

İsmail Esen'in, yetiştirdiği hayvanları kesip satarak geçimini sağladığı ve biri engelli 7 çocuğu olduğu öğrenildi.

 Öte yandan, yağış nedeniyle dün akşamdan bu yana itfaiyeye, 120'si Maltepe'de olmak üzere yaklaşık 350 ev ve iş yerini su bastığı yönünde ihbar geldiği bildirildi.

Suların büyük bir bölümünün itfaiye ve İSKİ görevlilerince, bir kısmının da vatandaşlarca tahliye edildiği kaydedildi. 

 

İzmir

Yağışlar, İzmir'i de vurdu. İzmir'de dün gece saatlerinde etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmurda, metrekareye 9,6 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yapılan açıklamada, İzmir'de hafta sonu kuvvetli ve sağanak yağış beklendiğini bildirdi. İzmir'de dün gece yaklaşık yarım saat kadar süren yağmurda metrekareye 9,6 kilogram yağış düştüğünün belirlendiğini ifade eden yetkililer, özellikle cumartesi akşam saatlerinde başlayacak kuvvetli ve sağanak yağışın hafta ortasına kadar bölgede etkili olacağını kaydetti. Yetkililer, gelecek hafta boyunca da bölgede etkili ve yağış beklendiğini ifade ettiler.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler