"Hayat N" soruşturması devam ediyor

Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa bir süre sonra batan "Hayat N'' adlı gemiyle ilgili soruşturma devam ediyor. Bandırma İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gül yaptığı açıklamada, gemiden kurtulan kişilerin ifadelerinin alındığını belirtirken, Balıkesir Sivil Savunma Müdürü Hüseyin Zafer ise, kayıp 4 kamyon şoförünü arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 14:16
Abone Ol google-news

Bandırma İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gül, yaptığı açıklamada, 101 kişinin kurtulduğu, kamyon şoförü Özer Erdoğan'ın hayatını kaybettiği ve 4 kişinin kaybolduğu kazayla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü bildirdi.

Soruşturma çerçevesinde gemiden sağ ya da yaralı olarak kurtulan kişilerin ifadelerinin alındığını anlatan Gül, şu ana kadar olayla ilgili tutuklanan gemi kaptanı Mithat Altın ve 2. Kaptan Uğur Kalkavan da dahil 100 kişinin ifadesine başvurduklarını ifade etti.

Gül, kazadan kurtulanlardan sadece Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edilen Mustafa Bıyıklı'nın ifadesinin alınamadığını kaydetti. Bıyıklı'nın yanık tedavisi gördüğü hastanede refakatçisinin olmaması nedeniyle İstanbul'a sevkinin yapılmasını talep ettiğini belirten Gül, bu talep doğrultusunda tedavisine İstanbul'da devam edilecek Bıyıklı'nın ifadesine de tedavisinin ardından başvurulacağını söyledi.

İfade dosyalarının soruşturmayı yürüten savcılığa iletildiğine işaret eden Gül, bu kişilerin daha sonra savcılık tarafından da tebligat yoluyla ifadelerine başvurulacağını söyledi.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan, Balıkesir Sivil Savunma Müdürü Hüseyin Zafer ise, kayıp 4 kamyon şoförünü arama çalışmalarının devam ettiğini, kayıpların geminin yan yatmasıyla sıkışan ve adeta kağıda dönen 35 kamyonun bulunduğu ''kıç" bölümünde bulunduklarını tahmin ettiklerini belirtti.

Arama çalışmalarının ilk üç gününe katılan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Mayın Filo Komutanlığına bağlı dalgıçların dün akşam itibariyle olay yerinden ayrıldıklarını kaydeden Zafer, bugünkü çalışmaların Bursa ve Balıkesir Sivil Savunma müdürlüklerine bağlı 12 dalgıç tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Zafer, bu sabah yapılan çalışmalar sırasında gemiden mazot sızıntısının tespit edildiğine dikkati çekti. Sızıntı yüzünden görüş mesafesinin azaldığına, bunun da dalgıçların çalışmalarını zorlaştırdığına işaret eden Zafer, Balıkesir Çevre Müdürlüğü'nün, şirketin kiraladığı özel bir ekip aracılığıyla batık gemi etrafında mazotun yayılmasını önlemek amacıyla çalışmaların başlattığını kaydetti.

 

Kayıp yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor

Kazada kaybolan Necati Kalın, Şevki Gönüllü, Murat Karaca ve Yahya Özoğlu'nun yakınlarının ve arkadaşlarının eski iskele binası çevresindeki bekleyişleri de sürüyor.
Kayıpların yaşadıklarına ilişkin umutlarının gün geçtikçe azaldığını kaydeden yakınları, dalgıçlardan gelecek haberleri beklediklerini söylediler.

Gemi kazasının ardından 4 gün geçmesine rağmen ekiplerin babasının canlı veya cansız bedenine hala ulaşamadıklarını ifade eden Necati Kalın'ın oğlu İsmail Kalın da, Sivil Savunma ekiplerinden, dalgıçların babasına ait kamyona ulaştıklarını, ancak aracın içinde babasının olmadığını öğrendiklerini belirtti. Kalın, şunları söyledi:

''Umutlarımızı son 48 saate bağladık. İnşallah bu süre içerisinde babama canlı veya cansız ulaşırız. 4 günden beri kendimize ait özel bir aracın içinde ailemle birlikte bekleyişimiz sürüyor. Arama kurtarma çalışmalarından dönen dalgıçların olumlu bir sonuçla döneceklerini düşünerek yanlarına gidiyoruz. Aldığımız her 'ulaşamadık' cevabı dünyamızın yıkılmasına neden oluyor.''

Bu arada, kazadan kurtulan Bigadiçli kamyon şoförü Mehmet Yıldırım, kayıp arkadaşlarını son olarak gördüğü yerin krokisini çizerek, dalgıçlara gösterdi.

Geminin iç bölümlerini de ayrıntılı olarak bir kağıda çizerek, arama kurtarma çalışmalarına katılan ekiplere gösteren Yıldırım, kazanın olduğu saatlerde Bigadiçli kamyon şoförü Necati Kalın'ın, 20-25 kişiyle birlikte yemekhanede olduğunu belirterek, ''Kayıp şoförler tahminime göre bu katta kalarak dışarıya çıkamadılar'' dedi.

 

Denizdeki kirlilik araştırılacak

Öte yandan, batık geminin neden olduğu deniz kirliliği ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Balıkesir İl Çevre Müdürü Emine Tamer başkanlığında bir komisyon oluşturulduğu, komisyonun yarın öğleden sonra bir toplantı yapacağı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler