Sinema bir ustasını daha yitirdi

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Ökten, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 19.12.2009 - 17:45
Abone Ol google-news

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Zeki Ökten hayatını kaybetti. Ökten önceki gün Amerikan Hastanesi’nde geçirdiği kalp ameliyatının ardından yoğun bakıma kaldırılmıştı. Zeki Ökten pazartesi günü saat 10.30’da Beyoğlu Sineması’nda düzenlenecek törenden sonra Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğlen namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek. 

 

Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yönetmen Zeki Ökten'in vefatı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Türk sinemasının gelişmesine değerli katkılarda bulunan, yurt içinde ve dışında önemli ödüller kazanan Zeki Ökten her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Yönetmen Zeki Ökten'in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gül mesajında şunları kaydetti:
"Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Ökten'in vefatından derin üzüntü duydum. Türk sinemasının gelişmesine değerli katkılarda bulunan, yurt içinde ve dışında önemli ödüller kazanan Zeki Ökten her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum."

Hayatı

1941’de İstanbul’da doğan Zeki Ökten, Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdikten sonra bir süre amatör tiyatroculuk yaptı. 1961’de Nişan Hançer’in yönettiği “Acı Zeytin” filmindeki yönetmen yardımcılığıyla Yeşilçam’a ilk adımını attıktan sonra, Lütfi Ö. Akad, Halit Refiğ, Memdun Ün ve ağırlıklı olarak da Atıf Yılmaz gibi ustaların yönetmen yardımcılığını üstlendi.

İlk yönetmenlik denemesi, 1963’te “Ölüm Pazarı” ile oldu. 1972’de “Kadın Yapar”ı, 1974’te “Askerin Dönüşü”nü çekti. 1976’da “Kapıcılar Kralı” adlı komedide yakaladığı yalın, akıcı anlatımla büyük bir başarı elde etti. Başrolünü Kemal Sunal’ın üstlendiği “Kapıcılar Kralı”yla 1977’deki 14. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü aldı. “Çöpçüler Kralı” (1977) ve “Faize Hücum” (1982) gibi toplumsal eleştiriye yönelen güldürü filmleriyle geniş bir seyirci kitlesine seslenecek, yalın ve gerçekçi anlatımıyla banker iflaslarının getirdiği çöküntüyü anlatan “Faize Hücum” 20. Antalya Festivali’nde ona En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazandıracaktı.

1978’de Yılmaz Güney’in senaryosundan çektiği “Sürü”, destansı ve ritimli anlatımıyla yurtiçinde ve yurtdışında büyük yankı uyandırdı. Tarık Akan, Melike Demirağ, Tuncel Kurtiz, Meral Niron ve Yaman Okay’ın oynadıkları “Sürü” birçok önemli ödül aldı: 32. Locarno Film Şenliği En İyi Film ödülü, 29. Berlin Film Şenliği Protestan Film Jürisi ve Katolik Film Organizasyonu ödülleri, SİYAD En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülleri, Belçika Kraliyet Film Arşivi ödülü, 10. Antwerp Film Şenliği ve Londra Film Şenliği En İyi Film ödülleri. Ökten’in 1979’da yine Güney’in senaryosundan çektiği “Düşman”, 1980’de 30. Berlin Film Şenliği’nde iki özel ödül kazandı.

Ökten, “Pehlivan”da (1984 7. Palermo Spor Filmleri Şenliği En İyi Film, Kültür Bakanlığı Başarı, 1985 SİYAD En İyi Film, 1986 Fransa Spor Filmleri Şenliği Olimpiyat Komitesi ödülleri) işsizlikten ata mesleği pehlivanlığa yönelen köy delikanlısının dramını, “Ses”te (1986) hapisten yeni çıkmış bir siyasal mahkûmun işkencecisiyle hesaplaşmasını, “Düttürü Dünya”da (1988) bir pavyon çalgıcısının yoksulluk yüzünden aklını yitirmesini ele alarak hep toplumsal sorunları beyazperdeye getirdi.

Uzun bir aradan sonra çektiği “Güle Güle” (1999), ertesi yıl 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film seçildi. 2002’de “Gülüm” adlı filmi gerçekleştiren Ökten’in son filmi “Çinliler Geliyor” (2006) idi.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler