Yahudilerden Vatikan'a tepki

Roma Katolik Kilisesi lideri Alman Papa 16. Benediktus tarafından 12. Pius'a azizlik yolunun açılması, Yahudilerin tepkisine neden oldu.

Yayınlanma: 20.12.2009 - 09:54
Abone Ol google-news

Papa 12. Pius'un Adolf Hitler'in toplama kampları karşısında sessizliği yeğleyen bir kişi olduğunu savunan Yahudi yetkililer, Alman Papanın dün imzaladığı kararnameyi "üzüntü verici" diye niteledi ve "Yahudilerin hassasiyeti umursanmadı" biçiminde yorumladı.

İsrail Hahamlar Genel Kurulu üyelerinden David Rosen, Papa 16. Benediktus'un 12. Pius'a azizlik yolunu açma amacıyla "ululuk unvanı" veren kararnameyi imzalamasını "derin üzüntü" ile karşıladıklarını belirterek, "Papa'nın 12. Pius konusundaki kararı, Yahudi cemaatinin endişelerinin pek umursanmadığını göstermiştir. Vatikan'ın 12. Pius konusunda aceleci davranmamasını umuyorum" dedi.

Almanya Yahudileri Merkez Kurulu Genel Sekreteri Stephan Kramer de 16. Benediktus'un 17 Ocakta Roma Havrasına yapacağı ziyaret öncesinde bu tür bir kararname imzalamasını esefle karşıladıklarını belirtti.

İtalya Yahudi Cemaatleri Birliği Başkanı Haham Riccardo Di Segni ise Papa 12. Pius konusunda eleştirel bir tavır içinde olmayı sürdürdüklerini anımsatarak, "12. Pius'un toplama kampları hakkındaki tavrına ilişkin soru işaretleri varlığını koruduğu sürece onun aziz ilan edilmesi, kapanması zor yaraların açılmasına neden olacaktır. Bu, diyaloğu da zorlaştıracaktır" uyarısında bulundu.

Asıl adı Eugenio Pacelli olan 1876 doğumlu İtalyan Papa 12. Pius, Almanya'da Vatikan büyükelçisi olarak da görev yapmasının ardından, 1939 yılında papa seçilmişti. İkinci Dünya Savaşı boyunca tahta kalan ve 1958'de ölen 12. Pius, özellikle Yahudiler tarafından Hitler'in politikalarını sessizce onaylamak ve Yahudi soykırımına karşı çıkmamakla suçlanıyor.

Yahudiler, Vatikan'dan o döneme ilişkin gizli arşivleri tarihçilere açma çağrısında da bulunmuşlardı.

Vatikan'ın henüz o dönemin gizli arşivlerini açmamakla birlikte dün itibariyle Polonyalı Papa 2. Jean Paul ile birlikte 12. Pius'a da "ululuk unvanı" verme suretiyle azizlik sürecini başlatmış olması, Alman Papa 16. Benediktus'un Yahudilerin eleştiri ve uyarılarını umursamadığının göstergesi olarak yorumlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler