ÜAK toplandı

Üniversitelerarası Kurul, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hasan Ceylan başkanlığında Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası'nda toplandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan yaptığı konuşmada, "Üniversiteler sadece esas işleri olan bilimsel çalışmalarla uğraşmalı ve ülkenin sorunlarına çözüm getirecek açılımları hedeflemelidir." dedi.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 12:20
Abone Ol google-news

Üniversitelerarası Kurul, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hasan Ceylan başkanlığında Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası'nda toplandı. Toplantıya katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan burada bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Özcan, rektörlere seslenerek, yükseköğretim konusunda birçok hayalinin olduğunu söyledi. Martin Luter King’in bir konuşmasında “I have dream” (bir hayalim var) sözüne atıfta bulunan Prof. Dr. Özcan,

“Ben de Yüksek öğretim sistemiyle ilgili rüyalarımı paylaşmak istiyorum. Şimdi size anlatacağım hayallerimi de 1-2 yıl içinde görmek istiyorum. En büyük idealim, ülkedeki herkesin yüksek öğretim hakkını kullanabilmesi. Şu anda yükseköğretimde 1,2 milyondan fazla öğrenci bulunuyor. Liselerden her yıl yaklaşık 730-740 bin öğrencinin mezun olduğunu da hesaba katarsak, bu sayı yaklaşık 2 milyona ulaşıyor” dedi.

Prof. Dr. Özcan, mezun olan ve yükseköğretim eğitim almak isteyen her öğrenciye üniversitelerde yer bulmak zorunda olunduğunu belirterek, “Bu sene yüksek öğretim sisteminde görülmeyen bir şekilde 1 milyondan fazla lise öğrencisine yer bulduk.Bunun 630 bini örgün eğitim, geri kalanı da açık öğretimde. Neredeyse iki kişiden biri üniversiteye girer duruma geldi. Ümit ediyorum, bir dahaki yıl daha da iyi bir durumda olacağız” diye konuştu.


Öğretim elemanı yetiştirilmesi teşvik edilecek

Gerekli öğretim elamanını temin etmek istediğini kaydeden Prof. Dr. Özcan, devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversitelerine de büyük görev düştüğünü ifade etti.

Herkesin eline taşın altına koyması gerektiğini ve öğretim üyesi yetiştirmeye yönelik programların artırılmasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Özcan, “Bu süreci hızlandırmak, bazı teşvik mekanizmalarını uygulamaya koymaya yönelik çalışmalara hızlı bir şekilde devam ediyoruz. 1-2 ay içerisinde bunların duyulacaktır. Bir diğer bir arzum da yeni kurulan üniversitelerimizin yapılandırılması ve eğitime başlamasıdır” dedi.

 

Ulusal değişim programı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Erasmus benzeri bir programın Türkiye'de de uygulanmasını istediğini kaydederek, bunun için bütün altyapı çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Özcan, “Ulusal değişim programı adı altındaki bir programı yakın zamanda değerlendirmek için üniversitelerimize göndermek durumundayız. 1-2 gün içinde sizin elinize geçeceğini sanıyorum. Görüşleriniz alındıktan sonra uygulanmaya konulacaktır” dedi. Söz konusu çalışmanın üniversitelerle işbirliğinin artmasında kalitenin eşit hale gelmesi açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özcan, uzaktan eğitimin yaygınlaştırılmasının da hayalleri arasında olduğunu kaydetti.

 

Üniversitelerde performansa göre ödül

Üniversitelerde performansa dayalı bir ödül sisteminin oluşturulmasının yararlı olacağını anlatan Prof. Dr. Özcan, ihmal edilen patent, patentin teknolojiye dönüştürülmesi gibi hususlara da önem verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Özcan, şunları söyledi:

“Sadece benim değil, belki hepimizin en büyük ideali, Isı indeksinde şu anda bulunduğumuz 19. sıradan daha üst sıralara yükselmektir. Bu uluslararası rekabet için son derece önemlidir. Hepinizin bildiği gibi Bulgaristan'da bir öğretim yılının bir öğrenci için maliyeti 2 bin 600 dolardır, 3 bin doların altına inmiştir. Yaşamın da bu ülkelerde son derece uzun, ucuz olduğunu biliyorsunuz. Eğer tedbirleri almazsak zannediyorum 5 veya en fazla 10 yıl içinde Türk yükseköğretiminin hiçbir rekabet gücü olmayacaktır. Biliyorsunuz Romanya özellikle sağlık bilimleri alanında bu tip bir hizmeti veriyordu. Şimdi Bulgaristan devreye girdi.Yakında Slovakya, Slovenya, Çekoslovakya, Polonya gibi ülkeler de devreye girerek rekabet gücümüzü iyice azaltacaklardır. Biz sonunda kendi lise öğrencilerimize ancak eğitim veren, hiç dışarda rekabet gücü olmayan bir ülke haline geleceğiz. Bu büyük bir tehlike arz etmektedir.''

 

Öğretim üyelerine zam

Prof. Dr. Özcan, öğretim üyeleri ve elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesini istediğini ve bi anlamda girişimlerde bulunduklarını ve küçük bir artış sağlandığını kaydederek, 2009 yılının ilk 6 ayı içinde benzer bir artış daha yapılacağını açıkladı. Prof. Dr. Özcan, “Ama bence yeterli değildir. Artık böyle yüzde 3, yüzde 5'lerle değil, katlarla düşünmek gerekir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu üniversitelerinde çalışacak elemanlar için 2-3 misli gibi terimlerle bu meseleye yaklaşmak daha doğru olacaktır” dedi.

 

YÖK daima yanınızda

Prof. Dr. Özcan, Üniversitelerarası Kurul’un daha iyi hizmet verebilmesi için personel başta olmak üzere bazı hizmetlere ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Özcan, sözlerini şöyle tamamladı : “Bu hizmetlerin karşılanmasında YÖK'e düşecek her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu da buradan bildirmek isterim. Bu arada yeni kurulan üniversitelerimize atanan rektörlerimizi de kutluyor başarılar diliyorum. İşlerinin çok zor olduğunu farkındayım. Ancak YÖK'ün daima yanlarında olduklarını bilmelerini isterim. Onlardan bir telefon uzaktayım, o kadar yakınız. Ahenkli bir çalışmayla çözemeyeceğimiz hiçbir problem olduğuna inanmıyorum. Üniversiteler sadece esas işleri olan bilimsel çalışmalarla uğraşmalı ve ülkenin sorunlarına çözüm getirecek açılımları hedeflemelidir. Bundan başta bir hedef kabul edilebilir değildir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler