Patates Festivali

Bitlis'in Ahlat ilçesi Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, Birleşmiş Milletler'i 2008 yılını ''Patates Yılı'' ilan ettiğini belirterek, ilçede yoğun olarak üretilen patates için festival düzenleme kararı aldıklarını söyledi. İlçede 20 bin dekarlık alanda patates ekimi yapıldığını ve yüzlerce ailenin bu işlerde çalıştığını söyleyen Gülmez, patatesin ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağladığını belirtti.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 12:21
Abone Ol google-news

Bitlis'in Ahlat ilçesi Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez,  yaptığı açıklamada, bu yıl ilki düzenlenecek olan ''1. Patates Festivali''nin, Ahlat patatesinin tanıtılması açısından önemli olduğu söyledi. BM'nin patatesin gerek besin değerinin yüksekliği ve gerekse kullanım alanının çokluğunu gözeterek, 2008 yılını patates yılı ilan ettiğini hatırlatan Gülmez, şunları kaydetti:

''BM patatesin önemini vurgulamak için, 2008'i 'Patates Yılı' ilan etti. Patatesin dünyada 1 milyar kişi tarafından tüketildiğini açıklayan BM, önümüzdeki 20 yılda dünya nüfusunun 100 milyon artacağını ve gelişmekte olan bu artışla birlikte patatesin değerinin daha da yükseleceğini ortaya koydu. BM, patatesin gerek besin değerinin yüksekliğini ve gerekse kullanım alanının çokluğu gözeterek böyle bir karar aldı. Çünkü patates besin değeri yüksek bir gıda.''

İlçede 20 bin dekarlık bir alanda patates ekimi yapıldığını ve yüzlerce ailenin patates ekimi, sökümü, nakliyesi, pazarlaması gibi işlerde çalıştığını dile getiren Belediye Başkanı Gülmez, bu yönüyle de patatesin ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağladığını belirtti.

''Ahlat'ta ekilen patates büyük önem arz etmekte. Biz de patatesin önemini vurgulamak,Ahlat patatesini daha çok tanıtmak için festival düzenleme kararı aldık. 15 ekim tarihinde, iki gün sürecek bir festival düzenleyeceğiz'' diyen Gülmez, Türkiye'nin patates ihtiyacının yüzde 10'unun Ahlat'tan karşıladığını dile getirerek, bu rakamın daha da yukarılara çıkması için çalıştıklarını anlattı.

 

Patates dünyada en çok kullanılan 4 ürün arasında

Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden ise tadı ve lezzetiyle Ahlat patatesinin, bölgede en çok kullanılan yemeklik ürün olduğunu belirtti.

''1. Ahlat Patates Festivali'' ile birlikte yörede üretilen patatesin tanıtımını amaçladıklarını ifade eden Demirden, şöyle konuştu: ''Patatesin dünyada en çok kullanılan 4 üründen biri olduğunu biliyoruz. Patatesin besin değeri oldukça yüksek ve fiyatı da buna karşılık çok düşük. Bunlara rağmen dünyada ve Türkiye'de patates üretiminde son yıllarda ciddi oranlarda düşüş yaşandı. Ama ilçemizde bu durum tam tersine dönmüş durumda. Çünkü her yıl bakir topraklarımızda patates üretimine hız veriyoruz. Kaliteli ve sertifikalı tohum kullanıyoruz. Böylece çiftçimiz ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunmakta. Bu festivalle iyi bir tanıtım yaparak çiftçinin pazar soruna yardımcı olmayı hedefliyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler