2009'da neleri konuştuk? (Nisan)

1 Mayıs ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil edildi. ABD Başkanı Barack Obama, resmi bir ziyaret için Türkiye'ye geldi. Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsal kesiminde mayın patlaması sonucu 9 asker şehit oldu. TRT'nin Kürtçe ve Ermenice radyoları yayına başladı.

Yayınlanma: 21.12.2009 - 14:40
Abone Ol google-news

Nisan ayında yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

1 Nisan:

- Ankara'daki Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesi çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşmelerde bulundu.

- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da bulunduğu helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden İHA muhabiri İsmail Güneş'in cenazesi Sivas'ta toprağa verildi.

- TRT'nin Kürtçe radyosu yayına başladı.

2 Nisan:

- TRT'nin Ermenice radyosu yayına başladı.

- DSP Genel Merkezi, seçimlerde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekledikleri gerekçesiyle milletvekilleri Ahmet Tan, Recai Birgün, Tayfun İçli, Mücahit Pehlivan ve Emrehan Halıcı'yı ''partiden tedbirli ihraç'' istemiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevk etti.

4 Nisan:

- Cumhurbaşkanı Gül, Fransa ve Almanya'nın ortak ev sahipliğindeki NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Obama ile görüştü.

- Sağlık Bakanlığı, ölümle sonuçlanabilen akciğer hastalığı olan silikozise yol açtığı gerekçesiyle her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren maddelerin kullanımını yasakladı.

5 Nisan:

- ABD Başkanı Obama, resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi.   

- Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, seçim sonuçlarına yapılan itirazın ardından, oyların yeniden sayımıyla belirlendi. Kazanan MHP adayı Aytaç Durak oldu.

6 Nisan:

- Türkiye'deki temaslarına başlayan ABD Başkanı Obama, Anıtkabir'i ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Çankaya Köşkü'nde görüştü. Obama, önce TBMM Başkanı Köksal Toptan, ardından da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi. Obama, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu.

- Medeniyetler İttifakı toplantısı İstanbul'da yapıldı. NATO Genel Sekreterliği'ni ağustos ayında üstlenecek olan eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in, zirve kapsamındaki basın toplantısında, ''Hazreti Muhammed'in çizildiği karikatür'' nedeniyle Müslüman dünyasından özür dileyeceği beklentisi gerçekleşmedi.

- İstanbul Gösteri Merkezi çıkan yangın nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

7 Nisan:

- ABD Başkanı Obama, İstanbul'da dini liderlerle görüştü; Başbakan Erdoğan ile Ayasofya Müzesi'ni gezdi. Tophane-i Amire'de üniversite öğrencilerine seslenen Obama, daha sonra Türkiye'den ayrıldı.

- DSP Genel Başkanı Sezer, partisinin ''İl Başkanları ve Parti Meclisi Çalışma Toplantısı''nda görevinden istifa etmeyi düşündüğünü açıkladı.

8 Nisan:

- Başbakan Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, ''1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi'' konusunda işçi konfederasyonlarıyla görüşmesi için talimat verdiğini söyledi.

9 Nisan:

- Danıştay 6. Dairesi, Zorlu Gayrimenkul'e satılan İstanbul Ortaköy'deki ''Karayolları arazisi''nin nazım imar planı değişikliğini iptal etti.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 1 Mayıs'ın tatil olmasını öngören kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

- Trabzon'daki Mc Donalds'ın kapısına bomba koyarak 6 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla yeniden yargılanan Yasin Hayal, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 3 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi.

10 Nisan:

- Başbakan Erdoğan, Dağlık Karabağ konusunda ''Azerbaycan ve Ermenistan arasında mutabakat sağlanmadıkça nihai bir sözleşmeyi imzalayamayacaklarını'' söyledi.

11 Nisan:


- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, PKK terör örgütü sorununun ortadan kaldırılması konusunda Irak merkezi yönetimi ve Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin iş birliği yönünde somut adımlar atmasını beklediklerini belirtti.

- Zeki Sezer, DSP Genel Başkanlığından istifa etti.

13 Nisan:

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Erol Manisalı, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve ÇYDD Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Doğan Gazetecilik AŞ İcra Kurulu üyesi Tijen Mergen gözaltına alındı. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul'daki evinde de arama yapıldı.

- DSP'de yerel seçimlerde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekledikleri gerekçesiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilen 5 milletvekilinden İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, partiden ihraç edildi.

14 Nisan:

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'ndeki ''Yıllık Değerlendirme Konuşması''nda, ''Gerek Osmanlı İmparatorluğu ve gerek Cumhuriyet döneminde, Kürt kökenli vatandaşlarımıza devletçe sistematik asimilasyon politikası uygulanmamıştır. TSK, hiçbir dönemde dine karşı olmamıştır. Bizim karşı olduğumuz husus siyasi ve kişisel, amaç ve çıkarlar için dinin ve din duygularının alet edilmesidir, araç olarak kullanılmasıdır'' dedi.

- Aydın Doğan Vakfı Tiyatro Ödülü'nü alan Genco Erkal, 60 bin liralık ödülü ÇYDD'ye bağışladı.

15 Nisan:

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşma yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş hakkında, ''Türkçeden başka bir dil kullanmak'' suçu kapsamında yürüttüğü soruşturmada, ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verdi.

16 Nisan:

- THY'nin New York-İstanbul seferini yapan uçağı, teknik arıza nedeniyle Londra'ya zorunlu iniş yaptı.

17 Nisan:

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Ferit Bernay, Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Prof. Dr. Erol Manisalı, Hamdi Gökhan Ecevit ve Ömer Sadun Okyıltırık tutuklandı.

20 Nisan:


- Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, ''Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu'' gerekçesiyle bozma kararı verdiği Danıştay üyelerine saldırı davası sanıklarının duruşması, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulmasını ve davanın ''Ergenekon'' davası ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmesi için bu mahkemeden muvafakat istenilmesini kararlaştırdı.

21 Nisan:

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, İstanbul Poyrazköy'deki İSTEK Vakfı'na ait olduğu belirtilen arazide kazı çalışması başlatıldı.

22 Nisan:

- 1 Mayıs ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla resmi tatil günü oldu. 

- RTÜK Başkanı Zahid Akman ile biri eski 8 üye ve 5 bürokrat hakkında, ''idari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullanmak''tan 1 yıldan 5 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

23 Nisan:

- Fotoğraf sanatçısı Hüsnü Gürsel, Adapazarı'nda 84 yaşında vefat etti.

- ''2008 Milliyet Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü''ne ''Haber fotoğrafı'' dalında AA Foto Muhabiri Okan Özer değer bulundu.

- Danıştay 10. Dairesi, 2008 yılı SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nin, ayaktan tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin kısmının yürütmesini durdurdu.

24 Nisan:

- Anayasa Mahkemesi'nin İncek'teki yeni hizmet binası, mahkemenin 47. kuruluş yıl dönümünde törenle hizmete açıldı.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki arazide yapılan kazılarda 15'i dolu 22 adet lav silahı, 14 el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

- Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1990'lı yıllarda işlenen 25 faili meçhul cinayet, Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Temel Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuk ve Adem Yarkın'ın tutuklu bulunduğu soruşturma dosyasıyla birleştirildi.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu kaldığı sürede rahatsızlanarak, sağlık nedeniyle tahliye edildikten sonra hastanede hayatını kaybeden Kuddusi Okkır'ın eşi Sabriye Okkır, ''adli yargılama ve yaşama hakkının ihlal edildiği'' gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

25 Nisan:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil edilmesini öngören 5892 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki arazide yapılan kazının ardından gözaltına alınan emekli binbaşı Levent Bektaş, Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe ve Deniz Binbaşı Emre Onat, ''terör örgütüne üye olmak'', ''ateşli silahlar kanununa muhalefet'' ve ''tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi'' suçlamasıyla tutuklandı.

26 Nisan:

- Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamaların, ''gerçeği yansıtmayan, kabul edilemez bir tarih yorumu'' olarak gördüğünü ifade ederek, ''Israrla ve inatla konunun istismar edilmesinde 1915 olayları üzerinden birçok siyasetçinin oy kazanma yarışına girmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu da tekrar ifade etmek istiyorum. ABD'deki bu açıklama sadece seçim meydanlarında verilmiş sözün adete yerine getirilmesi anlamında bir denge niteliği taşıyan bir açıklamadır. Türkiye bu noktada el bebek gül bebek okşanacak veya aldatılacak bir ülke de değildir'' dedi.

27 Nisan:

- İstanbul Bostancı'da ''aşırı sol, bölücü ve radikal örgütlere'' yönelik başlatılan operasyonda, silahlı çatışma çıktı. Çatışmada, 1 başkomiser ile 1 vatandaş hayatını kaybetti; 6 polis ve bir gazeteci yaralandı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, operasyonda ölü ele geçirilen Orhan Yılmazkaya'nın ''Devrimci Karargah'' diye bilinen ''hem sol hem de bölücü terör örgütüyle irtibatlı bir organizasyonun lider kadrolarından olduğunu'', operasyonda, emniyet amiri Semih Balaban'ın şehit düştüğünü, bir vatandaşın da hayatını kaybettiğini açıkladı.

- Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural görevinden alındı.

- Beşiktaş'ta çöp konteynerinde parçalanmış cesedi bulunan Münevver Karabulut cinayetinin zanlısı olarak aranan Cem Garipoğlu'nun babası Nida Garipoğlu ''cinayete iştirak'' suçundan tutuklandı.

- Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın ''Üç Maymun'' adlı filmi, ABD'de düzenlenen River Run International Film Festivali'nde ''En İyi Film'' ödülünü kazandı.

28 Nisan:

- MGK toplantısında, ''Türk ve Ermeni uluslarının ortak tarihlerinin ancak gerçekliği tartışılmayacak kanıt ve belgeler temelinde, ön yargılardan arındırılmış olarak, tarafsız ve bilimsel bir yaklaşımla değerlendirilebileceğinin vurgulandığı'' bildirildi.

- Dünya Sağlık Örgütü, ''domuz gribini kontrol altına almakta geç kalındığını'' açıklayarak, salgın alarmı seviyesini 4. evreye çıkardı. Sağlık Bakanlığı ise Türkiye'de vaka olmadığını, alınan önlemler kapsamında havaalanlarına vücut ısısını ölçen termal cihazlar konulduğunu bildirdi.

29 Nisan:

- Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsal kesiminde mayın patlaması sonucu 9 asker şehit oldu.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda ''İletişim Toplantısı'' düzenledi. Orgeneral Başbuğ, ''Darbe Günlükleri'' iddiasıyla ilgili olarak, ''Genelkurmay Başkanlığının elinde bu konuyla ilgili hiçbir belge yoktur'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamındaki ''darbe'' iddialarıyla ilgili olarak, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette bulunan kimse bulunamaz, barınamaz'' diye konuştu.

Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan 45 adet silahın hiçbirisinin TSK envantere ait olmadığını belirterek, ''TSK'nın ülke sathında, hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur'' açıklamasında bulundu.

- Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bombalı saldırı girişiminde bulunan saldırgan etkisiz hale getirildi. Vücuduna sardığı bombanın fünyesinin patlamasıyla yaralanan Didem Akman'ın geçen yıl terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyondan sonra tutuklandığı belirtildi.

- Soyadı Nizamnamesinde yapılan değişiklikle, boşanan kadınlar, hakimin izin vermesi durumunda eşinin soyadını taşımaya devam edebilecek.

30 Nisan:

-Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerine (3G) ilişkin imtiyaz sözleşmeleri imzalandı.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler